Pratite nas

BiH

Platformaši u sjeni uhićenja Bakule i Prlića imenuju članove Uprave HT-a

Objavljeno

na

Platformašima se najednom žuri da realiziraju ugovore veće od deset milijuna KM

Državno tužiteljstvo BiH zatražilo je jučer određivanje pritvora za deset uhićenih osoba u velikoj aferi koja je već dobila naziv ‘BH Fimi media’ po uzoru na prvu optužnicu protiv Ive Sanadera koja uključuje više osoba iz marketinških agencija te kompanije HT Mostar koji su oštetili državu za pet milijuna eura. No, iako je akcija koju je naredilo državno Tužiteljstvo otvorila brojne političke procjepe prema dijelu sarajevskih političkih struktura, aktualna ‘platforma’ koja je na vlasti u FBiH i koja upravlja većinskim kapitalom u HT-u Mostar promptno imenuje nove ljude na čelo HT-a Mostar umjesto uhićenih čelnih ljudi Stipe Prlića i Zorana Bakule.

Prikrivanje kriminala

Nadzorni odbor je po nalogu SDP-a BiH dobio zadaću imenovati zamjenske kandidate za predsjednika Uprave i člana za mobilnu telefoniju samo kako bi se realizirali ranije dogovoreni više desetaka milijuna vrijedni ugovori, što ustvari govori kako se HT-om Mostar nikada i nije upravljalo iz njegovog središta nego iz drugih središta političke moći koji vuku konce prema SDP-u BiH koji je godinama prikrivao kriminal. Istodobno, s time je jučer okončana kriminalistička obrada uhićenih u policijskoj akciji ‘Gibraltar’ koja je tako dobila naziv zbog toga što su s računa fantomske kompanije u ovom prekomorskom području Velike Britanije isplaćivane provizije devetorici uhićenih. Cijeli slučaj pokrenuli su slovenski i austrijski istražitelji nakon što su otkrili bankovne račune preko kojih se prao novac s offshore kompanije ‘3 media limited’ N. Kulenovića.

Nova optužnica

Odvjetnik Davor Martinović, koji zajedno s kolegom Zdravkom Rajićem brani Zorana Bakulu, rekao je za ‘Večernjak’ da je njegov klijent negirao navode Tužiteljstva. – Sud BiH će odrediti ročište na kojemu će se raspravljati oko određivanja pritvora. Već je na saslušanju kod tužiteljice moj branjenik jasno iskazao svoj stav i negirao sve inkriminacije koje mu se stavljaju na teret. On je kazao da se radi o istim inkriminacijama zbog kojih se prije dvije godine vodio postupak pred Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije. Ne radi se ni o kakvim novim detaljima, rekao je Martinović koji je objasnio da će se protiviti određivanju pritvora. Tužiteljstvo međutim ne misli tako smatrajući da su spornim ugovorima od 2007. sa S.V.R.S.A.-om čelnici HT-a Mostar i dodatnim aneksima oštetili ovu kompaniju i državu. (ZK/VL)

Kompletnu priču čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati