Pratite nas

BiH

Platformaška Vlada u Federaciji BiH, kojoj je okosnica SDP BiH, svoj mandat završava onako kako je i započela – novim zapošljavanjima

Objavljeno

na

Platformaška Vlada u Federaciji BiH, kojoj je okosnica SDP BiH, svoj mandat završava onako kako je i započela – novim zapošljavanjima, trpanjem kadrova spremajući se na napuštanje vlasti nakon poražavajućih četverogodišnjih rezultata.

Kontinuitet njihova rada bio je dalji proces unitarizacije ovoga entiteta, te sustavna pljačka zajedničkih proračunskih resursa i njihovo prebacivanje iz hrvatskih sredina u entitetu u većinski bošnjački dio. Onako kako su započeli vladati uz blagoslov međunarodne zajednice i kršeći Ustav i Izborni zakon, platformaši su vladali četiri godine, a na kraju su im leđa okrenuli i oni koji su ih doveli na vlast zabijajući im nož u leđa oko katastrofalnih posljedica poplava.

Skandalozno

Uhljebi

Najveći kaos ova vlast ipak napravila je u oblasti financija. Otiskani su deseci milijuna maraka obveznica, rizničnih zapisa, obveza koje su brzo stigle na naplatu, a služile su samo za krpanje proračunskih rupa, za novo zaduživanje ovoga entiteta, što će na kraju platiti županije i općine što je posljedica Zakona o raspodjeli prihoda.

No, još veći grijeh federalne financijske vlasti su počinile raznim akrobacijama, a što se pokazalo u trenutku kada su izbile poplave. Tada na podračunima Federalne uprave Civilne zaštite nije bilo nijedne marke za interventnu pomoć. Iako se radi o namjenskim sredstvima koja se ne smiju koristiti za druge svrhe, novac je jednostavno nestao, a nemušta objašnjenja o tome kako se novac ipak nalazi u sustavu, nikoga nisu razuvjerila. No, to nije smetalo federalnim alkemičarima da nastave s daljnjim prebacivanja sredstava iz jednoga dijela ovoga entiteta u drugi. Federacija se u biti i pretvorila u to da se novac ‘legitimno’ prikuplja od svih građana, uključujući Hrvate, dok se u najvećem dijelu tih više od dvije milijarde uglavnom raspoređuje na bošnjačkom području.

Pa ipak je u bahatosti i kršenju propisa, oduzimanju prava, a time i novca prednjačio ministar Zukan Helez. Osvetnički potezi ovog zaštitnika upravitelja ratnih logora za Hrvate rezultirali su na kraju oduzimanjem mirovina i drugih prava prema više stotina bivših hrvatskih vojnika i časnika. Vrhunac njegove mržnje su pokušaji krivotvorenja istine o Domovinskom ratu i HVO-u, armijskim logorima, a što opet ima izravnog odraza na financijska primanja hrvatskih sudionika iz rata.

Posebna priča je funkcioniranje javnih poduzeća i ministarstava u čijim su resorima ova poduzeća. Zanimljivo je da su javna poduzeća sa sjedištem u Sarajevu, kao i dobit, te upravljanje, u isključivoj nadležnosti bošnjačkih vlasti i stranaka. Njihovo poslovanje se iz godine u godinu popravlja te nastavljaju rasti. Istodobno, javna poduzeća sa sjedištem u Mostaru se raznim zakulisnim igrama, postavljanjem korumpiranih uprava godinama uništavaju i pretvaraju u servis za isplatu bakšiša političkim pokroviteljima iz Sarajeva.

Najbolje se to vidi po rezultatima poslovanja ovih kompanija koje su nekada bile simbol uspješnosti, a danas su na granici održivosti sa zacrtanom sudbinom utopiti se u ‘jedinstvene’ federalne kompanije. (ZoranKrešić/VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati