Pratite nas

Komentar

Plenković: Bizarne su tvrdnje da vlada ne podržava posjet predsjednice Rusiji

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbacio i nazvao ih bizarnim tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruira službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji idući tjedan.

Očito je da se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu niti utemeljene niti su točne”, rekao je Plenković na sjednici vlade istaknuvši da Banski dvori podržavaju predsjedničin posjet Rusiji, kao i njezine druge međunarodne aktivnosti.

S obzirom da i vi, kao i javnost, čitate bizarne komentare u medijima da li vlada pomaže ili ne posjet predsjednice, bilo bi dobro da i to razjasnimo”, doda je Plenković u obraćanju ministrima.

Naveo je da će u izaslanstvu koje će idući tjedan s predsjednicom Grabar-Kitarović putovati u Rusiji biti i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja j prije nekoliko dana bila s izaslanstvom u Moskvi na sastanku mješovitog hrvatsko-ruskog gospodarskog odbora koji je, istaknuo je premijer, također bio u funkciji posjeta predsjednice države Moskvi.

Uz nju, u delegaciji su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, pošto je ministrica Marija Pejčinović Burić u to vrijeme u Bruxellesu na sastanku o Brexitu.

U izaslanstvu će, saznaje se, biti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Premijer ističe da čitav niz dokumenta koje je Vlada izradila u pripremi svjedoče da podupire taj posjet kao i ostale posjete predsjednice. “Tako da moram priznati da su ove vijesti jedne od bizarnijih koje smo čitali u posljednje vrijeme u vezi naših međunarodnih aktivnosti”, ustvrdio je.

Osvrnuo se i na pisanje medija da je problem u odnosima s Rusijom i neriješeno pitanje zgrade ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj te rekao kako je to tehničko pitanje koje je “na dnevnom redu otprilike zadnjih 25 godina, a ne zadnja dva dana”.

Ministar državne imovine Goran Marić je novinarima prije sjednice vlade rekao da Rusima “ništa nije odgovaralo od onoga što smo im mi nudili”.

Plenković je kazao i kako su dva dokumenta koja je vlada usvojila na današnjoj sjednici prihvaćena upravo u kontekstu posjeta predsjednice Rusiji tijekom kojega će biti i potpisani.

Prvi je memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja, koji će u ime vlade potpisati državna tajnica Zdravka Bušić.

Drugi je Program suradnje u području kulture između vlada dviju država za 2017. godinu, a koji će potpisati ministrica Obuljen Koržinek.

Privremeno se policajci s prijelza Bregana-Obrežje vraćaju na hrvatski teritorij

Vlada je usvojila i zaključak kojim se hrvatski policijski službenici koji provode graničnu kontrolu na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje privremeno vraćaju na hrvatsko državno područje.

Naime, u travnju ove godine na snagu je stupila uredba EU o jačanju kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, a ministar Božinović je podsjetio da je već u prvim danima primjene uredbe, posebice za vrijeme uskrsnih blagdana, došlo do značajnog smanjenja protočnosti prometa, a najopterećeniji je bio upravo granični prijelaz Bregana – Obrežje.

Na tom se graničnom prijelazu, slijedom dogovora vlada dviju država iz 2013. granična kontrola obavljala na zajedničkom mjestu, na državnom području Slovenije, a kako je riječ o jednom od najfrekventnijih graničnih prijelaza, postupak granične kontrole dodatno je usporavala i nemogućnost istovremenog zaustavljanja i obavljanja granične kontrole nad putnicima dvaju vozila, pri čemu bi policijski službenik granične kontrole jedne države obavljao izlaznu kontrolu nad jednim vozilom, a policijski službenik druge države paralelno obavljao ulaznu kontrolu nad drugim vozilom, već su morali čekati jedan na drugoga što je udvostručilo vrijeme trajanja granične kontrole.

Stoga su ministarstva unutarnjih poslova dviju država dogovorila da se problem ublaži privremenim vraćanjem hrvatskih policijskih službenika koji provode graničnu kontrolu na državno područje Republike Hrvatske, odnosno da policijski službenici dviju država graničnu kontrolu provode svatko na svom državnom području.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati