Plenković: HSS, HNS i IDS kao partneri u novoj Vladi vrhu HDZ-a nisu sporni

26

Premijer i predsjednik HDZ-a otkrio je s kim sve razgovara o novim partnerstvima i tko bi sve mogao biti u sastavu Vlade.

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković dao je opširan intervju za prilog Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista. Zadovoljan je izbornim rezultatom nakon prvog kruga lokalnih izbora, osim u Zagrebu, i nada se da će Vlada nastaviti s radom bez izvanrednih izbora.

Otkrio je s kim sve razgovara o novim partnerstvima i tko bi sve mogao biti u sastavu Vlade:

Prije tri tjedna, tempirana baš pred lokalne izbore, propala je inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću. Pokušaju destabilizacije Vlade pridružio se Most koji je svojim potezom doveo do prekida suradnje s HDZ-om u Vladi. To je jako bitan detalj. Nije HDZ raskinuo s Mostom, nego je Most raskinuo s HDZ-om. U politici, ako ste u partnerstvu, ne možete u Vladi ili Saboru glasati za opoziciju.

Nije HDZ bio na vlasti zahvaljujući Mostu, nego je Most bio u Vladi zahvaljujući HDZ-u. Rezultati izbora pokazuju da HDZ stoji slično kao prije deset mjeseci. Stoje li drugi jednako kao prije – nisam baš siguran. Da idemo na nove parlamentarne izbore, rezultat HDZ-a bio bi još bolji. Međutim, ponovno bismo bili u situaciji da pregovaramo s partnerima o formiranju vlasti. Zato je moja logika, ali i vodstva HDZ-a, razgovor s parlamentarnim strankama, ponuda stabilnosti i nastavka reformi. Organizacija izbora košta, košta i sama kampanja. No, neovisno o tome, ako do njih dođe, HDZ je za njih spreman i ponovno će biti pobjednik. Dat ćemo šansu razgovorima, ali u tišini.

Cijeli ekskluzivni intervju s Andrejem Plenkovićem pročitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista za subotu!

facebook komentari

 • Agromentum

  Nema se nikakvog izbora, u tome je problem. Kao kad se dođe na tržnicu i izbira među trulim voćem ili povrćem.

  • Dusko Besenic

   Kamo sreće da je ovo što mu je namjera,tako bezazleno kao tvoj primjer.

  • rođeni

   imaš izbor između zelenog (MOST), očito trulog(SDP) i trulog koje glumi svježe(HDZ), a na sljedećim izborima će biti i delikatesa – ZDS ili kako reče gospodin iz drevnog hrvatskog grada na Neretvi, HZDS 😉
   veselim se potopu truleži na izborima

  • Vladimir Dananić

   Brojčani odnosi su jasni. Ili nekakvo preslagivanje u kojem će se naći sve vrste neželjenog i trulog „voća i povrća“, ili novi izbori. No, treba uzeti u obzir i jednu drugu stvar–i onima kojima Plenković nudi partnerstvo isto tako je teško, gotovo neprihvatljivo, ući u takvu ideološku „zmešanciju“. Osim HSS-a, koji može biti ovakav ili onakav, jer u sebi zaista ima i „desne“ i „lijeve“. Miletić se je više puta javno zakleo da ne želi imati nikakve veze s Plenkovićevom vladom. Vidjet ćemo koliko vrijede njegove javne zakletve.

   Momak iz Brazila je slično napravio kao i Miletić, ali ne tako jasno. Uvijek je nešto izostavio reći.

   Plenković je odbio mogućnost koaliranja s SDP-om, ali nudi partnerstvo partnerima SDP-a. Zanimljivo. Matematički gledano, jednostavnije bi mu bilo da je napravio obrnuto od toga.

   • Dusko Besenic

    Nije išao na ovo “najjednostavnije” riješenje (pokušaj koaliranja sa SDP-om),jer bi onda shvatili i najgluplji tko je,šta je i za koga radi,a ovako se nada da će barem još neko vrijeme djelovati ta “prašina u oči”,bar tim “nekima”.

   • Agromentum

    HSS se trenutno nalazi u nekoj slijepoj ulici. Teško je pomisliti da se većina članova i birača slažu s vodsvom stranke. Jedino što je možda pozitivno u svemu je to, da Plenković pokušaje ove ne tako nebitne strančice otrgnuti od SDP-a. Ipak, sumnjam u “plemenitost” njegovih ideja i namjera….

 • miro

  Pa vi nemate u sebi niti malo dostojanstva ni srama za takve izjave i možebitna djela ,kažeš vrhu HDZ a ne smeta bit u koaliciji sa HSS,IDS,HNS. Smeta svakom istinskom članu HDZ-a i nama što smo glasovali za HDZ.Onda sam po tvojoj logici mogao glasovati i za HNS ili HSS pod Beljkom ali nisam jer imam svoja uvjerenja i svoje stavove i svoju ljubav prema domovini. Po mome mišljenju vi u vrhu HDZ-a tribate komplet podnijet ostavku za takvo mišljenje.Omilile se vama fotelje ,da ne budu kao u S.Koreji i još nasljedne.Ako nemate s kime koalirati i nemate dovoljno ruku raspišite nove izbore u državi iako u ovom bližem vrimenskom periodu to ne bih želio jer ima nekoliko dobrih ministara i ekonomija je krenula na bolje ali ne možete koalirati sa orjunom,SDP-ovim satelitima i iridentom.

  • kostresh

   sve potpisujem! ako se raspisuju novi izbori trebao bi i doticni drug odstupiti a to se nece desiti jer su u hadeze partiji na vrhu profesionalni foteljasi.

  • rođeni

   ekonomija je krenula na bolje jer aparatčici nisu stigli ništa usrat

  • Istina

   Da. Ja o tome pišem već dugo i dugo i pitam se čemu onda izbori. Valjda da se diktatori poput Plenkovića mogu pozivati na demokraciju? Po meni, ovim činom, demokracija je mrtva u Hrvatskoj.

 • Dusko Besenic

  OČEKIVANO !!! I sramotno! Citiram ga iz ovog intervjua: “U politici,ako ste u partnerstvu,ne možete u Vladi ili Saboru glasati za opoziciju!” Pokvaren si i demagog,a znaš li zašto? Šta nisi ti,i HDZ, u PARTNERSTVU sa dijelom naroda koji vam je dao glas kao određenoj političkoj opciji sa izjavljenim programom i namjerama djelovanja??? I šta sada radiš i u ime KOGA?? Sada TI GLASAŠ ZA OPOZICIJU SVOJIH BIRAČA !!! Da smo htjeli za bilo koga od navedenih onda bi dali glas njima,a ovako UPRAVO IZVODIŠ NAJBESRAMNIJU PREVARU VLASTITIH BIRAČA!! Jel’ tako,druže Plenkoviću?! Kao što sam svo vrijeme “tupio”,izvršavaš zadan ti zadatak od udbašije,koja te je i progurala na čelo HDZ-a i ovime dokazuješ da si dušom i tijelom NJIHOV! Kada god bili parlamentarni izbori ti si gotov,a možda si uspio uništiti i HDZ! Dobro su se i u zadnji trenutak izdvojili časni Esih,Hasanbegović i Glasnović,jer će glasači HDZ-a,pa i oni koji su odustali izlaziti na izbore,imati kome dati svoje glasove,nadam se,novom-starom HDZ-u (starom Tuđmanovom!),a ti ćeš ostati zapamćen kao jedan od najsramnijih likova u povijesti hrvatskih političara! Zbogom i da doživiš ono što si pružio Hrvatskom narodu!

  • rođeni

   već se pokušava onemogućiti stvaranje stranke, eto to je ono d u hdz

  • Istina

   Upravo tako.

 • bubnjar

  S Hasanbegovićem, Esih i Glasnovićem se otvara nova opcija.
  Nadam se da će biti mudri i pametni, a ne kao ostali dosadanji pravaši.
  Jer naš najveći problem je bio taj da čovjek jednostavno nije imao za koga glasovati, pa je glasovao za HDZ, da još gora opcija ne dođe na vlast.

 • Plenković se i za slamku hvata samo da ostane na vlasti. To se zove SEBIČNOST ILI EGOIZAM, kako tko hoće. On nema svojeg ja pa ni svojih političkih jjjjjj.

  NAŠA HRVATSKA ĆE UVIJEK TREBATI ODLUČNIH, HRABRI I POŽRTVOVANIH BORACA.
  http://otporas.com/nasa-hrvatska-ce-uvijek-trebati…/

  • Istina

   Plenkoviću nije stalo do Hrvatske.

 • vitina

  Gdje su sad Maks, Plavac Plavi i Vjetruša Kliktavka koji me popljuvaše i razapeše kad sam govorio o mogućnosti ove koalicije još prije dva tjedna. Izgleda da je moja “baba Vanga” imala za pravo. LOL! Briselskom birokrati nije briga sa kim je u koaliciji, samo da je na vlasti i da se nastavlja rastakane Hrvatske po nalogu njegovih naredbodavaca.

  • EMINƎM

   pljunuti sanader, da mi je znati od kud ih izvlače, iz circo šešira

  • Agromentum

   Nije te nitko popljuvao, nego je imao drugo mišljenje. Vidi se da si zamjerljiv, kad si im tako popamtio imena. :)) Nema ništa od nekih koalicija, nego moraju “vakum” nekako popunit’ – a, to je ljeto.

   • vitina

    Zamijerljiv sam svakom tko dira u moje Hrvatstvo, jer sam za Hrvatsku spreman sve dati. Jasno mi je da nema nikakvih koalicija, ali ne zbog toga što to ne bi htio Plenković, nego što to neće provalnik Beljak i smrad Vrdoljak. Zar ga(Plenkovića) nije stid da mu se rugaju protuhe kao što su ova dvojica?

  • Vjetruša Kliktavka

   Ne osjećam ni najmanju potrebu polemizirati s Vama sve dok ne odgovorite na pitanja koja sam Vam postavio tijekom prošle rasprave, a to su slijedeća:

   Temeljem čega zaključujete da je Most “desni centar”?

   Zašto Most šuti o aferi “Grizli”?

   Kad odgovorite na ova dva jednostavna pitanja možemo nastaviti raspravu. U međuvremenu, preporučujem Vam da mi ne gurate u usta riječi koje nisam rekao, a pogotovo ne da sam Vas “popljuvao” i “razapeo”. Ja ne “pljujem” i ne “razapinjem”. Preciznije bi bilo reći da “otklanjam”.

   Inače, ovih dana sam zauzet važnijim stvarima, pa zbog toga ne komentiram, što ne znači da nisam upoznat sa situacijom.

   • vitina

    Most je desni centar zato što ga sačinjavaju ljudi koji drže do tradiciskih i kršćanskih vrijednosti kao što su obitelj,crkva,brak,domovina itd.
    Ne znam ništa o aferi Gizli i zašto Most o njoj šuti. Ponavljam nisam nikad tvrdio da je Most savršen, ali je sigurno bolji od sviju ovih kojima se HDZ nudi ko udavača sa dobrim mirazom, ali po dobro ušla u pozne godine.

    • Vjetruša Kliktavka

     O aferi “Grizli” možete naći kvalitetne materijale na ovom portalu ukoliko u Google utipkate:

     grizli site:kamenjar.com

     Nakon što ih proučite možemo razgovarati o “tradicijskim i kršćanskim vrijednostima kao što su obitelj, crkva, brak i domovina”.

 • Dusko Besenic

  Uopće nisam zlurad (jer ČEMU se radovati?) ali volio bih čuti neke,inače,česte učesnike u komentarima koji su imali silnu vjeru u Plenkovića i branili i pojašnjavali njegovu “politiku”? Jedva čekam novi tekst g.Marka Ljubića (kojega cijenim),da pročitam njegova najsvježija razmišljanja?

 • Vladimir Dananić

  Pitanje za administratore:
  Zašto se neki moji odgovori ne vide, odnosno postaju nevidljivima nakon nekoliko minuta. Disqus kaže „detected as spam“. Znam da to nije po mojoj želji, da nešto bude detektirano nekako, ne mogu to naći ni u kakvim postavkama, pa ne znam o čemu je riječ.
  Ako se ta pogrješka nastavi–a ne znam o kojoj i kakvoj je pogrješci riječ–izbrisat ću svoj profil na Disqusu i prestati se javljati ovdje.

  • Dusko Besenic

   Vlado,primijetio sam isto što i ti i utvrdio da se tu radi o ne baš najboljem programu. Kada napišeš komentar,otiđi na neki drugi tekst,pa se nakon kratkog vremena vrati i pogledaj jeli ti komentar prikazan sa strane,na “posljednji komentari” i kada ga tu vidiš klikni na njega i tada ti je postavljen …neće više nestajati.Malo čudno,ali provjereno funkcionira :)))