Pratite nas

Politika

Plenković najavio zakon o Vukovaru!

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković najavio je sutrašnju sjednicu Vlade u Vukovaru, ali i Dan sjećanja na žrtvu Grada heroja. Tom prigodom obišao je izložbu fotografija na tu temu.

“Želimo da se taj događaj obilježi na dostojanstven način i uz puno poštovanje prema hrvatskim braniteljima i civilima koji su poginuli u Vukovaru i svima onima koji su radili na mirnoj reintegraciji Podunavlja. Ova izložba fotografija je impresivna, govori o jednom razdoblju o kojem moramo voditi računa i o kojem će hrvatska Vlada već sutra donijeti niz odluka. Tu je i radna skupina i donijet ćemo novi zakon o Vukovaru kao gradu posebnog pijeteta”, rekao je premijer, ali nije htio reći ništa konkretnije, kazavši da nešto mora ostaviti za sutra.

Dodao je da je riječ o redovitoj sjednici Vlade.

“Znate da je Vlada RH u prošlosti imala prakse održavanja sjednica izvan Zagreba. Ovo je pva takva u mandatu moje Vlade, imat ćemo šest ili sedam točaka posvećenih Vukovaru, a ostalo redovito”.

Rekao je da će na rasporedu biti i rebalans proračuna, a da će ukupno biti oko 20 točaka. Govorit će se i o ostatku državnih tajnika.

Na upit tko gubi a tko dobiva rebalansom, rekao je da ostaju u okvirima predviđenog.

“Sva ministarstva su zadovoljna do kraja godine i moći će uredno podmiriti sve obveze koje su planirane”, rekao je Plenković.

Rekao je da s Mostom nema problema, pa ni oko porezne reforme. Ipak, sporili su se oko rasta plaća dužnosnika.

“Mi smo na izborima kao HDZ dobili 61 mandat, do 76 ima još 15. Nismo u poziciji da radimo baš sve što želimo. Zato smo tu partneri. Naš stav o ovom pitanju je jedan, a stav našeg prartnera je drukčiji, imaju pravo na svoju inicijativu, vidjet ćemo kako će to proći u Saboru. 14 zakonskih tekstova je netaknuto, govorimo o malim izmjenama u sklopu zakona u PDV-u”, kazao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bernardić zove Alexa Brauna da mu popravi imidž, platiti će ga iz kredita

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting, rekao je jedan od SDP-ovaca

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, piše Novi list.

Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.

Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. – Braunovi ljudi bili su na Ibleru, i svi su dogovori pri kraju.

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting. Htio je to još na proljeće, ali stranka tada nije imala novca, a sada je podignut kredit pa novca ima – rekao je za Novi list jedan od SDP-ovaca s Iblerova trga.

facebook komentari

Nastavi čitati