Plenković najavio zakon o Vukovaru!

4

Premijer Andrej Plenković najavio je sutrašnju sjednicu Vlade u Vukovaru, ali i Dan sjećanja na žrtvu Grada heroja. Tom prigodom obišao je izložbu fotografija na tu temu.

“Želimo da se taj događaj obilježi na dostojanstven način i uz puno poštovanje prema hrvatskim braniteljima i civilima koji su poginuli u Vukovaru i svima onima koji su radili na mirnoj reintegraciji Podunavlja. Ova izložba fotografija je impresivna, govori o jednom razdoblju o kojem moramo voditi računa i o kojem će hrvatska Vlada već sutra donijeti niz odluka. Tu je i radna skupina i donijet ćemo novi zakon o Vukovaru kao gradu posebnog pijeteta”, rekao je premijer, ali nije htio reći ništa konkretnije, kazavši da nešto mora ostaviti za sutra.

Dodao je da je riječ o redovitoj sjednici Vlade.

“Znate da je Vlada RH u prošlosti imala prakse održavanja sjednica izvan Zagreba. Ovo je pva takva u mandatu moje Vlade, imat ćemo šest ili sedam točaka posvećenih Vukovaru, a ostalo redovito”.

Rekao je da će na rasporedu biti i rebalans proračuna, a da će ukupno biti oko 20 točaka. Govorit će se i o ostatku državnih tajnika.

Na upit tko gubi a tko dobiva rebalansom, rekao je da ostaju u okvirima predviđenog.

“Sva ministarstva su zadovoljna do kraja godine i moći će uredno podmiriti sve obveze koje su planirane”, rekao je Plenković.

Rekao je da s Mostom nema problema, pa ni oko porezne reforme. Ipak, sporili su se oko rasta plaća dužnosnika.

“Mi smo na izborima kao HDZ dobili 61 mandat, do 76 ima još 15. Nismo u poziciji da radimo baš sve što želimo. Zato smo tu partneri. Naš stav o ovom pitanju je jedan, a stav našeg prartnera je drukčiji, imaju pravo na svoju inicijativu, vidjet ćemo kako će to proći u Saboru. 14 zakonskih tekstova je netaknuto, govorimo o malim izmjenama u sklopu zakona u PDV-u”, kazao je Plenković.

facebook komentari

 • pepy

  Vukovaru je prije svega potriba pročišćenje od tisuće ratnih zločinaca iz redova srpskoga naroda koji nekažnjeno sole vukovarske rane. Kao što je hrvatskome narodu od životne važnosti potriba lustracija od naslijeđa struktura komunističkog sustava, jednako tako nam je potriba i lustracija od četničkih struktura. U Vukovaru se dopuštaju paralelne strukture , Srbi koji su građani Hrvatske ne poštuju zakone RH nego provode zakone druge države R Srbije. Nedopustivo je da učenici srpske nacije koji žive u RH imaju dopuštenje za nastavu prema srpskom nastavnom planu. Zna se kakva su prava nacionalnih manjina a Srbi u RH to jesu-jedna od nacionalnih manjina .
  Vukovarski toranj su srušili Srbi tj njihove vojne postrojbe, zašto nije osigurana materijalna odšteta za silna razaranja po zemlji Hrvata od strane Srba?

  • Istina

   Zato jer udba već 71 godinu vuče konce na ovim prostorima.

   • pepy

    ja ih zovem umrežene strukture , možda ih sada ne veže zajednička udivljenost spram komunističkog sustava nego, kao oni koji su opljačkali hrvatski narod, drže se zajedno štiteći stečeni kapital i pozicije.

 • Agromentum

  “…zakon o Vukovaru kao gradu posebnog pijeteta…” Svakako je tako nešto za pozdravit’. S druge strane bi bilo važno naglasiti stvari koje se ne slažu pijetetom.