VIDEO – Plenković: Ja nečiji projekt? Vi da se uspoređujete s Radićem i Tuđmanom?

6
HINA/ Daniel KASAP/

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je zastupniku Živog zida Branimiru Bunjcu koji ga je prozvao zbog Europske unije, referenduma o EU, izjava u Ukrajini, HDZ-a, devedesetih:

Kada sam dolazio danas, nisam imao namjeru reagirati na prvog govornika, ali reagirat ću odmah jer smatram da je to potrebno. Kad sam razmišljao da radim ovo što radim, a to je da nakon svakog Europskog vijeća dođem u Hrvatski sabor i govorim o čemu se raspravlja na tim sastancima, neki su izrazili malu dilemu hoću li na taj način otvoriti politički prostor, recimo, ljudima poput vas, da iskorištavate govornicu za Hrvatskim saborom za vaše političke ciljeve, za demonstraciju demagogije, citiram vas, populizma, ali prije svega, jednog dubokog zapanjujućeg neznanja i neinformiranosti.

To je ono što je možda glavna poruka koju hrvatska javnost treba čuti i treba znati. Jedna od mojih ključnih zadaća bit će politička, argumetirana bitka i rasprava protiv vas i protiv vaše politke, vaše demagogije i neznanja i vašeg dovođenja u zabludu brojnih hrvatskih birača. To će biti jedan od ključnih ciljeva, vjerujte mi, i zato sam uvjeren da je ovo korisno i dobro, i ljudi ovo trebaju čuti i znati. U redu je, poslovničke metode su takve, dijalog je potreban i dijalog je dobar.

Ali da se vi usudite reći meni da sam ja nečiji projekt?! Temeljem čega, temeljem kojeg to legitimiteta? Ja koji sam osvojio mandat, i za Hrvatski sabor prije nekoliko godina, i prvi i drugi put za Europski parlament, i u stranci, i pobijedio na izborima u okolnostima koje nisu tako izgledale. Imam čak i mandat u mirovanju u Vijeću gradske četvrti. Imam sva tri moguća legitimna mandata koje možete imati, lokalni, nacionalni i europski, jednog sam se odrekao sad. Vi meni sporite legitimitet hrvatskih birača i usudite me se proglasiti nečijim projektom. E nećete, nećete uvjeriti hrvatsku javnost ni neke komentatore iz medija i političkih stranaka, i tu bitku ću voditi vrlo snažno i odvažno.

Razina bezobrazne namjere da vi kažete da je moj posjet Ukrajini nanio štetu Hrvatskoj. Temeljem čega, temeljem čega? Da smo vodili politiku ’90-e, politiku prvog predsjednika Tuđmana, na način na koji sugerirate, Hrvatska ne bi bila cjelovita i samostalna. Koristiti iskustvo mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja u zemlji poput Ukrajine, za Donjeck i Luganjsk, što u tome ima loše, tko se tome može protiviti? Ja sam naučen na medijsko-hibridno komuniciranje i ratovanje. Možda hrvatska javnost nije. To neće proći i nimalo me ne impresionira, ni vi, ni oni koji tako komentiraju.

Što se tiče politike HDZ-a iz 90-ih, politike priključivanja EU i europskim vrijednostima, to je bila jedna od temeljnih zadaća i ciljeva predsjednika Tuđmana. On koji je, vi ste kako sam shvatio povjesničar, prepoznao ulogu malih naroda u povijesnom kontekstu, jako je vjerovao kolika je bitna samostalnost i neovisnost i priključivanje zapadnim demokracijama. Gospodine Bunjac, nisam vas primijetio ni 90-ih ni prošlog desetljeća, a 20 godina smo radili da ostvarimo članstvo u EU i NATO-u. Za vas niti sam tada čuo ni vidio, niti bilo koga iz Živog zida, niti jednog.

Vodio sam kampanju referendumsku 2011. koja je itekako legitimna i koja je pobijedila 66 na prema 33. Vodio bih je ponovno. Ne zato što je to nečiji projekt, nego zato što je to većinska volja hrvatskih ljudi, birača, onih koji daju povjerenje onima koji su u stanju sposobno i racionalno upravljati, a ne vama koji samo šire dezinformacije.

Vi koji kažete da je zdravstveni sustav najbolji na Kubi, ovdje je ministar vanjskih poslova, neka vam kasnije na kavi kaže koja su dostignuća i kako je ta zemlja percipirana. Mislim da ste na taj način, a i brojnim drugim izjavama, pokopali sami sebe u smislu argumentacije i kredibiliteta, a pretenzije da sebe uspoređujete s Radićem i prvim hrvatskim predsjednikom i HDZ-om su toliko smiješne i začuđujuće da ste ih uopće u stanju izgovoriti. To može proći na vašim kružocima na kavi, ali vam to ovdje neće proći”, rekao je Plenković

Raspravu je nastavio i s Ivanom Pernarom te sa SDP-ovcima.

facebook komentari

 • I ja kažem NAPOKON će ove govdine ugledati svjetlo dana nova knjiga “SLUGA DOMOVINE” o Maksu Luburiću. Prva knjiga je izišla krejem godine 2014 u Zagrebu “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”. Otvorite linkove i saznajte više.

  “JOŠ O SMRTI GENERALA LUBURIĆA” – HRVATSKA DRŽAVA br. 175 srpanj 1969., (osmi (8) dio)

  http://otporas.com/jos-o-smrti-gene…-1969-osmi-8-dio

  http://otporas.com/sluga-domovine-k…u-makas-luburica/

  “JOŠ O SMRTI GENERALA LUBURIĆA” – HRVATSKA DRŽAVA br. 175 srpanj 1969., (osmi (8) dio)

  http://otporas.com/jos-o-smrti-gene…-1969-osmi-8-dio/

  http://otporas.com/sluga-domovine-k…u-makas-luburica/

  • HISTrion

   Pozdravljam na trudu Milane. Međutim, onaj koji zna hrvatsku povijest to ne će ništa nova donijeti, jer kako objasniti ovom konjušaru Plenkoviću i barbici Grabar-Kitarović i cijeloj antifa-ekipi tko je bio general-vitez Luburić!?

   • Poštovani i dragi HISTrion istinu si rekao, ali se mi, htjeli ili ne htjeli, nekako nalazimo na putu demokracije i moramo ići korak uz korak s tim trendom, što u prenosenom smislu znači: da se jednim zamahom čekića ne može čavao zabiti do kraja u dasku. Tako isto i ovi naši današnji političari vlade RH su tu i moramo ih – koliko kritizirati toliko i – podržavati. Oni su danas tu gdje jesu, tegle najprije za sebe i svoj džep, da ne kažem gu.icu, ali svakako i za nas Hrvate. Sve u svemu mi se čini da njihov današnji rad priprema teren za buduće izbore svih vrsta u Hrvatskoj za preuzimanje vlasti u HRVATSKE DRŽAVOTVORNE RUKE, što znači da će se uveliko smanjita uloga PARADNIH HRVATA na budućim predsjedničkim izborima.

    LIEPA PLAVKA je imala priliku ali, kako do sada izgleda nije ju znala iskoristiti. Bojala se je državotvorno hrvtski nastupiti, ali joj nije smetalo nastupiti antifašistički…Vara se on da to Hrvate ne pamte, i još se više vara ako misli da će to Hrvati zaboraviti kada je histerično govorila o takozvanim ustaškim zločinima, a o jugoslavenskim, Titinim i komunističkim samo je rekla da su to bili totalitarni režimi a da ih nije spomenula osim našeg, Poglavnikova i ustaškog režima kojeg je imenom imenovala.

    http://otporas.com/jos-o-smrti-gene…-kraj-ovih-opisa/

 • Nikica

  He, he..”Ne ćeš, razbojniče!”
  (Bogami, dobro ga “ubolo”, kad se ovako zajapurija…
  BTW, meni je Stipe Mesić “jači i demokratskiji”, bio je “samo” Predsjednik Jugoslavije, Predsjednik Republike Hrvatske, Presjednik Sabora SR, Predsjednik Sabora RH i još mnogo čega)

 • cleuna892

  Poslije Mesića,Pernar.
  Kada ćemo se osloboditi izdajnika?

 • prepri43