Predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk otvorili su u subotu navečer novouređeni Trg Franje Tuđmana i otkrili spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, poručivši kako je Tuđmanov doprinos jedan od temelja moderne Hrvatske države.

Čestitajući građanima Zaprešića na novouređenom trgu predsjednik Vlade kazao je na prigodnoj svečanosti kako se Zaprešić izrazito razvio proteklih godina te je, uz Veliku Goricu, postao jedan od najvažnijih gradova Zagrebačke županije.

Zaprešić je, rekao je Plenković, naslonjen na naš glavni grad ali je i grad mladih ljudi, poduzetnika te grad sa svojim veleučilištem i s novim generacijama koje uživaju u svom gradu.

“Siguran sam da će ovaj trg, posvećen našem prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, biti mjesto okupljanja, zajedništva i druženja. Cijenim sve što je prvi hrvatski predsjednik učinio za neovisnost Republike Hrvatske, za njezino međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja, a iznad svega državničku mudrost u tim prijelomnim i slojevitim 90-im godinama, da bude predvodnik demokratskih procesa i da trasira put za one koji su došli nakon njega, realizirali naše članstvo u Europskoj uniji i NATO-u”, rekao je Plenković.

Poželio je da se Zaprešić razvija kao prosperitetan grad te se nakon otkrivanja spomenika zadržao u kratkom razgovoru s građanima Zaprešića.

Direktno.hr

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Interesira me tko je izabrao ovakav karikaturalni “kiparski” uradak’ Netko se je gadno “našalio” ili su to birale zlobne antife?! Na šta to liči i kakav utisak ostavlja??? Ostavlja dojam nekakvog onemoćalog krivca,koji pritisnut savješću i krivicom,oborio pogled u zemlju!!? Taj kip nije prikladan da stoji ni na njegovom grobu! SRAMOTA I TOTALNO LUDILO !!!

  • Luka Kristinovic

   I ja bih rekao, da bi kip morao izgledati drugačije!

  • Matica

   Da, svasta mi zovemo umjetnoscu! Sigurno oni koji su izbrali taj kip nemaju ljubavi prema dr. Tudjmanu. Ali, mozda bi se taj pogled u zemlju mogao shvatiti da nas prvi predsjednik misli na sto slici nasa Hrvatska danas? Tuzno!

  • Begovi-i-Age-Glamochhaaaaaa

   kriv je za agresiju na BiH, ahmice, gornji vakuf..pogled u zemlju je krivica a sada gori u paklu

   • stilov

    Kriv je on što je primio nekoliko 100 tisuća Alinijih izbjeglica; kriv je, što je dozvoli da oružje i islamski teroristi idu preko hrvatske da ubijaju Hrvate u Bosni; kriv je, što je dozvolio da se islamski teroristi uvježbavaju u Hrvatskoj; kriv je što spasio Bihać da ne postane druga a možda dvaput veća žrtva od Srbrenice. Kriv je Tuđman što je utjecao bosanske Hrvate da glasaju za jedinstvenu Bosnu. Kriv je što se s Miloševićem nije zaista udružio da zajednički udare na teroriste Alkaide predvođene sa Alijom Izetbegovićem. Muslimani su pobili u srednjoj Bosni preko 2400 Hrvata, etnički očistili i danas čiste područaja gdje su Hrvati živjeli prije 16 stoljeća. Vaša povijest počinje 1463. godine. Za 30 godina za Bosnu se neće ni znati da je postojala, samo zbog vas terorista, koji ste hvala Bogu okruženi sa morem kršćanskog svijeta. Srbi vam naplaćuju danak Kosovske bitke u tranšama, od Prvog i Drugog srpskog ustanka; od Prvog i Drugog balkanskog rata; od Prvog i Drugog svijetskog rata i ovog posljednjeg kojeg mi Hrvati nazivamo Domovinskim ratom. Vi begovi i age u slijedećem ratu,morat će te znati, da nema više Tuđmana koji će vam pomoći. Hrvatska je prepuna prognani bosanskih Hrvata koji su izuzetno neprijateljski raspoleženi prema vama hibrid Turcima. Vaš ekstremizam ponovno će vas dovesti u situaciju one poznate bosanske maksime: “Potpiši Alija, tamam da je ko avlija”.

    • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

     Sve laži insinuacije i kontrateze, Hrvatska je agresor na moju zemlju i crpi njene resurse ko okupator

     • Herceg-Bosna

      ma mršššššššš marvo u 3pm jes čuo!

    • Darko Šime Tolić ispjevao pjesmu za “U” NA FES GRANICA NA DRINI!
     otporas.com/hrvatski-bosnjaci
     Darko Šime Tolić ispjevao pjesmu za “U” NA FES GRANICA NA DRINI …

   • EMINƎM

    kriv je što vas spasi od četničkog pokolja, pomože vas na svoju sramotu

    • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

     Pa nije nas niko spasijo a najmanje vi koji ko agresori želite komad moje zemlje, to nije spašavanje već iznuda, kradja, prijetnja Itd

     • EMINƎM

      svu nečist koju si donio na hrvatsko tlo ponesi za sobom kada kreneš nazad u majku ti tursku, tvoju 😉

     • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

      Bosna Bosancina a ti napolje

     • Dusko Besenic

      “Zakukat” ćete vi prije ili kasnije…takvi ste,ali onda više ne očekuj ruku pomoći,jer idući puta ćete doživjeti nogu koja će vas još dublje pritisnuti u blato,kamo i spadate!

     • Herceg-Bosna

      tebi je najbolje da na vrime kupiš kartu u jednom pravcu za Tursku dok ne bude kasno,,,

     • Dusko Besenic

      Hajde balonja,napiši nešta pod svojim imenom i prezimenom,ako si čovijek?? Glupo pišem…ti i čovijek dva nespojiva pojma!

     • EMINƎM

      ti si otomanski dupelizac dotepenec, s bosnom nemaš nikakve veze , široko ti tursko dolje polje

 • Istina

  Otkriva spomenik Tuđmanu, a radi sve suprotno onomu što je Tuđman radio i za što se zalagao. Moj hrvatski narode!

 • Liam shi

  Eto, sad ću ja ko crna ovca. To samo pokazuje kako su ukusi različiti. Meni je spomenik baš nekako nježan i pokazuje Velikoga Franceka: uvijek ozbiljnoga, zabrinutoga, u njegovoj tipičnoj pozi kad hoda: gledanja u sveto hrvatsko tlo… Nikad se nije voli naslikavati, niti biti u medijskoj pozornosti, skroman, tih, samozatajan, čvrste desne ruke. Možda sam nekako melakolična, to mi se uvijek dogodi kad ugledam njegovu fotografiju ili spomenik, pa zato ovako prosuđujem. Jedini njegov spomenik koji mi se nikako ne sviđa je onaj novi u Kninu, potpuno nepogođen, može predstavljati bilo koga i ništa Predsjednikova na njemu nema…

  • Vladimir Dananić

   Je, ukusi su različiti. Svatko vidi nešto drugo, svatko može tumačiti kako mu se prohtije. Ja ću samo reći to da su danas standardi kiparstva, i umjetnosti uopće, drukčiji i takvi da se meni ne sviđaju. Ja volim glađe linije i veću rezoluciju u prikazu osoba. No, moramo se pomiriti s time da danas baš i nema umjetnika poput Michelangela, ili barem poput Meštrovića. Zato se samo treba zapitati ostavlja li dotični kip dojam kakav je Tuđman bio svojim fizičkim likom. Ja mislim da ostavlja. Glavne crte lica su tu. Poza? Sagnuta glava može se tumačiti i kao da pokazuje „onemoćalog krivca“ ali i kao da pokazuje zamišljena čovjeka. Socrealistički kipovi, recimo kao kipovi Lenjina, uvijek ostavljaju dojam patetičnosti zato što svi likovi gledaju kao u nekakvu daljinu, kao da su to vizionari koji će čovječanstvo odvesti u bolju budučnost. A od te budućnosti ostala je samo jako krvava prošlost. Zločin. Za razliku od toga, Rodinov „Misleći čovjek“ je sav zgrbljen, glavu si podupire desnom rukom kao da misli imaju masu koju vratni mišići ne mogu sami podnijeti. No, tu ću završiti sa svojim laičkim doživljavanjem umjetnosti.

  • Dusko Besenic

   Složit ću se s tobom u dvije stvari,Šizika,da je onaj kip u Kninu RUGLO i da se o ukusima ne rspravlja,pa ni o afinitetima u umjetnosti.Međutim,u ovom specifičnom dijelu,u portretistici,pogotovo nacionalno značajnih ličnosti,isključuje se mogućnost osobnog doživljaja umjetnika i traži se naglašena realnost u izradi takvih kipova,što potvrđuju (skoro bez izuzetka) takvi uradci po cijelom svijetu,a kod nas si netko dozvoljava raditi sprdačinu na tu temu! Osim toga,samo lice pok.predsjednika je “uzeto” skoro pa iz vremena kada je bolest već uveliko uzela maha t.j. pred njegovu smrt,pa se kao što je to običaj možemo pitati “što je umjetnik htio reći” svojim djelom?! Ti doživljavaš “pjesnički” njegovu pognutost i pogled spušten ka “voljenoj zemlji”,a za takav doživljaj kipa treba biti enormno dobronamjeran i,kao što rekoh,pjesnički raspoložen.Osnovno je da se takvi kipovi NE RADE TAKO…NIGDJE (a ova poza ni malo ne podsjeća na Rodin-ovog “Mislioca”).LP

   • Liam shi

    A tko kaže da autor/autorica nije dobronamjeran i pjesnički raspoložen? Ja vidim Franceka u kipu i nikog drugog. U vrijeme bolesti nije imao kosu i lice mu je bilo jako upalo i mršavo, meni tu ne izgleda tako. Nigdje ne mogu naći tko je autor, koji akademski kipar ili kiparica? Ni u jednom tekstu o spomeniku ga/ju se ne spominje, što mi je neshvatljivo. Ako netko zna, nek napiše, hvala unaprijed 🙂

    • Vladimir Dananić

     Možda autor(ica) želi ostati anoniman. S obzirom na neke komentare, mogla bi to biti mudra odluka.

     • Dusko Besenic

      Obzirom na činjenično stanje,to je mudra odluka.

    • Dusko Besenic

     “Liam shi”….ma da je pogođen izgled 100%,JELI TO DRŽANJE JEDNOG DRŽAVNIKA KOJI JE OSTVARIO VIŠESTOLJETNI SAN SVOGA NARODA??? Dajte,molim vas,ne opravdavajte nešto neodrživo. Za pedesetak godina,danas još nerođeni,će se pitati:”Tko je ovaj povinuti?” Možete si zamisliti kip bana Jelačića ili kralja Tomislava ovako “potuljen”? Ili bilo kojeg značajnog državnika??

 • Vladimir Dananić

  Usput, kad se već spominje Plenković i njegov odmak od Tuđmana, usporedimo ono što Plenković javno šuti o Titu s onim što je Tuđman rekao o Titu. Naprimjer, uzmimo Tuđmanov intervju „Poletu“ iz listopada 1989.:

  POLET: Dobro, kako Vi u svemu tome sagledavate lik i ulogu Josipa Broza Tita?

  TUĐMAN:
  (navest ću samo neke izvadke iz odgovora) Tito je dakle osjećao problem naroda Jugoslavije. Nedvojbeno je bio komunist, lenjinist i staljinist. Ali.. bitna razlika između njega i Staljina jest u dva momenta: Tito nikada nije postao provodnikom velikosrpske politike a Staljin je postao, iako je bio ne-Rus Gruzijac — pripadnik maloga neruskog naroda–provodnikom velikoruske politike, i to u toj mjeri da je to primijetio čak i Lenjin.
  ——–
  Tito je suodgovoran za takvo revolucionarno obračunavanje sa svojim protivnicima, ali–osobno–Tito nije bio čovjek koji je težio niti koji je naređivao umorstva, ili poticao na njih, niti je radio ono što znamo da se je događalo u Sovjetskom Savezu s gulazima, ubijanjima ljudi s procesima u istočnim zemljama…

  Ovo sam prepisao iz Tuđmanove knjige „Usudbene povjestice“.

  • Dusko Besenic

   Hvala na “dobronamjernom” upućivanju.To samo pokazuje da je i Tuđman griješio,a ne da je istina što je govorio,jer postoji previše dokumenata koji to dokazuju,a najveći dokazi se otkopavaju!

 • Istina

  Ja sam govorio o onome što je Tuđman radio, a ne što je Tuđman pisao po knjigama. Da su Plenković i sl. bili umjesto Tuđmana, danas ne bi bilo Hrvatske. Plenković planira bratstvo i jedinstvo s neprijateljima hrvatskog naroda, tj. s SDSS-om, HNS-om, IDS-om i Beljakovim HSS-om.

 • Doći će vrijeme da će se Hrvatice i Hrvati tako okupljati oko biste Poglavnika. Nitko u hrvatskoj četrnaest (14) stoljeća povijesti nije bio bolji i veći Hrvat, Rodoljub, Domoljub, i požrtvovanik za Hrvatsku Dražvu od Poglavnika dra. Ante Pavelića. Neka se nađe Hrvatica ili Hrvat koji će ovo s dokazanim činjenicama dokazati. Molim, ne zalazite u projugoslavenske i titove, Josipovićeve, Mesićeve i svih dernekaša tvrdnje. Iđite pravce, S istinom na čistac.
  http://otporas.com/poglavnikov-odlazak-ili-bijeg-iz…/