Plenković o uhićenjima hrvatskih vojnika u Orašju

14

Andrej Plenković je na početku sjednice govorio o slučaju uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju. “Kazneni postupak i uhićenje časnika Hrvatske vojske… pripremani su dulje vremena, a njihov tajming je indikativan”, kazao je Plenković.

U suradnji s obavještajnim službama i institucijama se informira o svim relevantnim podacima te se, kaže premijer, intenzivno radi na tome da se pribavi pravna pomoć.

“Obavijestili smo naše partnere u EU i NATO-u i iznijeli smo našu zabrinutost”, kazao je.

“Vlada će učiniti sve da zaštiti interese RH… te da spriječi manipulacije”, kazao je.

Ponovio je da svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, međutim “koncept udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za RH nije prihvatljiv. Spriječit ćemo pokušaje revizije i zaštititi interese RH… Europski put prioritet je hrvatske vanjske politike”, ponovio je.

 

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Diplomata od formata za Hrvate ima floskula koliko hoces, a za one koji nam rade u glavi ima sinekure i ustupke.

 • Malleus_Haereticorum

  „Ponovio je da svi ratni zločini trebaju biti procesuirani..“

  Evo, ovo je primjer bezumnog govora. To kažem zato što je izrečena fraza upotrijebljena neumjestno i posve nepromišljeno. Naprimjer, kako bi u Njemačkoj godine 1937. zazvučala fraza „sve zločine Židova valja procesuirati“? Naravno da je i među Židovima bilo zločinaca (a gdje ih nema?), ali ovdje je riječ o okruženju gdje se sprema obći pomor određenog naroda, gdje se ideologija „procesuiranja ratnih zločina“ rabi izključivo kao sredstvo protiv hrvatskoga naroda. Nikakvih „pravnih osnova“ za to nema. Uz to, autor gorenavedene fraze očito ne misli da bi trebalo procesuirati ratni zločin što ga učiniše Amerikanci nad Japancima i nad mnogim drugim narodima, na mnogim mjestina i u mnogim vrjemenima. Očito je također da ne misli da bi trebalo procesuirati ratne zločine što ih počiniše četnici i muslimani nad Hrvatima u Hrvatskoj i u BiH. Jer da misli, onda bi to i rekao, i to bi dobro zazvučalo.

  • pepy

   Nitko s razumnom misli nije protiv kažnjavanja odgovornih za počinjene zločine, sve redom prema kronologiji počinjenja. Da se tako radilo davno bi bio mir, kod naroda bi bio donekle osjećaja zadovoljene pravde. A ovako montiranim selektivnim pristupom samo se i dalje širi zla krv. Moram spomenuti izjavu gen Glasnovića koji veli -od kada je to entitet rs podoban postavljati kriterije počinjenja zločina. Svjedoci smo napada na generala, očito zato što je poremetio HDZ izbornu kvotu i oduzeo im jedan mandat.

   • Malleus_Haereticorum

    Ovo je činjenica poznata od kada je svijeta i vijeka: Pobjednici u ratu NE SUDE svojoj pobjedničkoj vojsci, osim ako suđenjem nekom svojem vojniku ili častniku ne izpunjavaju svrhu održavanja discipline u svojoj vojsci. Nikada nigdje, osim u Hrvatskoj, nije se dogodilo da vojnici pobjedničke vojske budu suđeni na istoj razini kao i vojnici poražene vojske. Zapravo, u Hrvatskoj se dogodilo i događa se to da su vojnici pobjedničke Hrvatska vojske jedini suđeni, a vojnici poražene vojske dobivaju položaje u državnim tijelima. Školski primjer sotonističke inverzije.

   • Maks

    Stvar je u tome da optuznice montiraju abolirani cetnicki zlocinci i YU udba cije zlocine niko nece da procesuira. Ovo “zlocin je zlocin vazi samo za hrvatske branitelje.

 • veki

  Di se to može izaći na europski put? Jel to neka cesta ili možda skriveni put?

  • Malleus_Haereticorum

   Imaš pravo. Na sve ove bezsmislice kojima nas „šopaju“ naši škarnicli s vrha države normalan čovjek može odgovoriti jedino sarkazmom.

  • Istina

   To pitaj masone koji već stoljećima trasiraju europski put. Europski put nije naš put. Naš Put je Isus Krist koji je rekao: “Ja sam Istina, Put i Život. Tko vjeruje u mene neće umrijeti nikada.”

   • veki

    “Pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći.”

    • Istina

     Ti svoju djecu uči kako hoćeš, a ja sam dovoljno zreo da sam odlučim šta ću i kako ću.

 • pepy

  po meni odličan osvrt preporučam za cjelovitije razumijevanje, Bošnjačka politička elita koristi već gotov srbijanski model i materijal http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/p-r/prpa-mile/25223-m-prpa-orasje-deset-uhicenih-hrvatskih-branitelja-deset-razloga-straha-za-buducnost-regije.html

 • milanU

  Hrvatski zlocina nije bilo. Bilo je pojedinaca koji su samovoljno i neodgovorno vrsili nepotrebna i nedozvoljena djela. U samoobrani nema zlocina. To su univerzalna pravila.

 • josip

  srbi su najgori narod u europi sa svojim pastuhom pupavcem koji ih jako dobro stiti a nas jadno udbasko govace izdade

 • kvaternik

  greba te europski put!
  imaj mhuda i zaštiti nevine hrvatske zivote!
  dosta politikanstva!