Plenkovićeva istinska potpora sa lijevog spektra ili još jedan u nizu Milanovićevih spinova

1

Regularni dio političke utakmice je za nama. Pregovori oko formiranja buduće Vlade RH su u tijeku. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović poručuje iz New Yorka kako se nema vremena sa odugovlačenjem i najavljuje prvi krug konzultacija u Uredu predsjednice RH na Pantovčaku već od utorka 27.rujna 2016. godine. Iako je prošlo gotovo dva tjedna od završetka izbora za oči javnosti i dalje se ne događa ništa spektakularno kao da prvi puta gledamo već viđeni scenarij, jer MOST-u kao i prethodni put nije dovoljno dva tjedna da se usuglase sa pitanjima poput isključivog gospodarskog pojasa. O kadrovskim rješenjima za sada niti riječi osim medijskih spinova što nas podsjeća na trakavicu iz studenog od kraja prošle godine, a kakve će tek trzavice uslijediti oko podjele ministarskih fotelja bolje je niti ne predviđati.

Jedina razlika u odnosu na lanjske parlamentarne izbore je ta što ovaj put u pregovorima neće sudjelovati  Zoran Milanović koji je izabrao drugačiju strategiju prepustivši pregovore sa MOST-om relativnom pobjedniku izbora HDZ-u, a pritom je ponudio svoj mandat na raspolaganje u stranci na unutarstranačkim izborima koji će se u SDP-u održati sredinom idućeg mjeseca. Dok se unutar SDP-a provodi festival demokracije dojučerašnji SDP-ovi partneri poput HSS-a Kreše Beljaka i nacionalnih manjina predvođenih Miloradom Pupovcem odlučile su se približiti HDZ-u, a nije daleko niti HNS-ov Ivan Vrdoljak koji sve češće razmišlja o samostalnoj pripremi za lokalne izbore, a potom na samostalni izlazak na parlamentarne izbore na kojima očekuje 10 mandata. Ne isključuje razgovor sa svima. Nakon čašice razgovora između Vladimira Šeksa i Ivana Vrdoljaka špekulira se ukoliko bi HDZ podržao HNS-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Vrdoljak ne vidi problem podržati Plenkovićevu vladu.

Promatrajući rasplet događaja u hrvatskoj političkoj areni sa aspekta hrvatskog građanina  vjerujem da su mnogi pomislili kako je Andrej Plenković već sada novi mandatar sa prikupljenih više od 85 potpisa ili kako mu više nije potreban MOST, jer podržali su ga Beljakov HSS sa 5 mandata kojem je čak i Zoran Milanović odobrio približavanje HDZ-u iako je s njime u političkom braku kao i nacionalne manjine koje ovoga puta u paketu od 8 mandata predvodi Milorad Pupovac postavljajući uvjete o kadrovskim rješenjima u budućoj Vladi RH aludirajući javno kako Zlatko Hasanbegović ne smije biti ministar kulture u idućoj Vladi RH koju iz tih razloga ne bi podržao niti talijanski predstavnik Furio Radin. Faktički možda takav rasplet  odokativno izgleda završenom pričom, ali uvjeren sam da se iza paravana valja sasvim složenija priča, jer i sam Andrej Plenković kaže da nije bitno hoće li predočiti najmanje 76 potpisa tijekom prvog kruga konzultacija što bi mu omogućila manjinska vlada sa HSS-ovim Beljakom uz mandat nezavisna Željka Glasnovića i Milana Bandića sa 2 mandata, već je bitno da se to učiniti u okvirima koje predlaže Ustav RH što znači da se rasplet ne razvija u što je mogućem kraćem roku kao što je to očekivao hrvatski narod, a vjerujem i sam Andrej Plenković.

Marginalizacijom Zlatka Hasanbegovića sa mjesta ministarske pozicije koji je sa 11.898 preferencijalnih glasova pobijedio nositeljicu liste Ivanu Maletić, jer to želi jedan Milorad Pupovac dojučerašnji vjerni saveznik Zorana Milanovića može biti vlastiti prijevremeni harakiri za samog Andreja Plenkovića s obzirom da veći dio članstva premišlja poput Zlatka Hasanbegovića što je argumentirano najvećim brojem preferencijalnih glasova u II. izbornoj jedinici na kontu provođenja Hasanbegovićeve dosadašnje politike ili najvećim brojem glasova na unutarstranačkim izborima za člana predsjedništva HDZ-a.

Andrej Plenković je trenutno u poziciji da može marginalizirati i tehničkog ministra vanjskih poslova Miru Kovača koji je sa 12.751 glas u IX. izbornoj jedinici bez stranačke infrastrukture pobijedio nositeljicu liste Branku Juričev Martinčev kao i HDZ-ove veterane i dugogodišnje predsjednike županijskih organizacija Darka MIlinovića i Antu Sanadera, a pritom vratiti u igru Mesićeva čovjeka od povjerenja Davora Božinovića bivša ministra obrane koji je prikupio jedva 475 glasova u Zaprešiću što nije bilo dovoljno da bi konkurirao Bruni Esih koja ga je putem preferencijalnih glasova preskočila budući da je prikupila 10.471 preferencijalni glas, ali tada osim što gubi dva vrhunska intelektualca od kojih Miro Kovač ima razvijene i diplomatske krugove, a Zlatko Hasanbegović jedini je ministar kulture koji čim je došao na dužnost, suprotstavio se do tada funkcionirajućem sustavu dotacija iz državnog proračuna kojima je SDP-ova vlast kupovala naklonost ljevičarskog kulturnog miljea, dovodi u pitanje vjerodostojnost što je bio i slogan samih izbora. Da ne govorim o najcrnjem scenariju gubljenja ruku u Hrvatskom saboru kao što smo izgubili mandat u dijaspori od dojučerašnjeg člana HDZ-a generala Željka Glasnovića koji je spreman podržati buduću HDZ-ovu vladu.

S druge strane Andrej Plenković morao bi sam sebi postaviti retoričko pitanje da li je podrška HSS-ova lidera Kreše Beljaka ili Milorada Pupovca ispred nacionalnih manjina, a da pritom postavlja uvjete o kadrovskoj politici budućoj Vladi RH istinska ili je ovaj potez približavanja vjernih dojučerašnjih SDP-ovih partnera HDZ-u još jedan u nizu spinova Zorana Milanovića kako bi u HDZ-u uz pomoć  vlastitih koalicijskih partnera  proveo strategiju “zavadi pa vladaj” s ciljem uništenja HDZ-a?

Zoranu Milanoviću niti prvi puta nije bilo bitno hoće li biti predsjednik Vlade RH što se moglo vidjeti na primjeru krajem prošle godine kada je ponudio Boži Petrovu da bude predsjednik Vlade RH kao što ga niti danas ne zanima pozicija predsjednika SDP-a, već pokušava voditi politiku iz sjene postavljanjem osobe od vlastita povjerenja. Stoga treba uzeti sa rezervom i nuđenje HNS-ova Ivana Vrdoljaka, jer više je nego očito da je po srijedi zamjena tezi infiltriraj svoje kadrove u sustav, a sutra ćemo lako uništiti i srušiti HDZ-ovu vladu s kojom ionako nisu sklopili politički brak. Iako to nije jednostavno za izgovoriti na kraju budimo realni platformu treba graditi sa MOST-om koji nam je ideološki bliži iako to u ovom trenutku neće biti jednostavno što se moglo vidjeti još iz vremena Tomislava Karamarka.

Problem MOST-a je tome što u resornim ministarstvima u kojima su oni obnašali vlast moraju biti (ili ostati) isključivo njihovi ministri koje su oni odabrali, dok u drugim ministarstvima koja su pripadala HDZ-u mogu biti samo oni koji su njima prihvatljivi, što znači da bi prema toj tezi vladu sastavljao MOST, a ne relativni pobjednik izbora HDZ: Dojučerašnji Milanovićevi partneri ukoliko su željni dati potporu i boriti se za interes hrvatskih građana nitko im ne brani, jer kao što su otišli od Zorana Milanovića tako će sutra otići i od Andreja Plenkovića nakon što ispune vlastite ciljeve.

Za sada je jedno sigurno, a to je da je Andrej Plenković i dalje miljenik medija kojima su najednom prirodni i pregovori HDZ-a sa Miloradom Pupovcem iako prije nekoliko mjeseci nisu na taj način percipirali slaganje izvršne vlasti. Sve je izvjesnije da u prvom krugu konzultacija nitko neće predočiti najmanje 76 potpisa u Uredu predsjednice RH u utorak na Pantovčaku, a hoće li se to dogoditi u okvirima Ustavnog roka hrvatski narod morati će još pričekati, jer kada smo pomislili da sve znamo uvjerili smo se po tko zna koji put da ništa ne znamo.

Sanjin Baković/Kamenjar.com

 

facebook komentari

  • Agromentum

    Sve je to trojanska kljusad koja je dobila “zeleno svjetlo” od Milanovića.