Pratite nas

Pobuna zbog najave ujedinjenja HDZ-a 1990 i Zubakove stranke: Ne žele biti u istoj stranci sa onima koji su sotonizirali sve hrvatsko u BiH

Objavljeno

na

Po svemu sudeći HDZ 1990 nalazi se pred novim problemima, a sasvim je izvjesno i mogućim raskolom. Povod novim mimoilaženjima u toj stranci je najava o ujedinjenju ove stranke i Zubakovog Hrvatskog narodnog saveza.

Najave mogućih problema ovaj put dolaze iz Mostara. Predsjednik tamošnjeg Gradskog odbora HDZ-a 1990, Slaven Raguž, ponudio je, naime, u četvrtak navečer svoj mandat na raspolaganje, ali su članovi Odbora odbili mogućnost da on napusti stranku.

Komentirajući za Bljesak.info najave ujedinjenja HDZ 1990 s Hrvatskim narodnim savezom, Slaven Raguž je naveo kako je upravo to glavni razlog njegove odluke, ističući da se toj marginalnoj stranci pravno neregularnom izmjenom Statuta ustupaju mjesta u vrhu stranke kao da se radi o nekoj realnoj političkoj snazi.raguz-protiv-raguza

Riječ je o strančici koju su svi napustili osim Krešimira Zubaka i njegovih istomišljenika. Taj čin nije ništa drugo nego davanje političke slamke spasa čovjeku koji je jedan od najodgovornijih za dekonstituiranje Hrvata u BiH za vrijeme Alijanse- naveo je Raguž.

Raguž ne želi biti u istoj stranci sa osobama koje su, kroz tzv. Alijansu i Platformu, sotonizirali sve hrvatsko u BiH.

”Ne želim i neću biti u istoj stranci s političkom grupacijom koja i dandanas pozdravlja Alijansu i Platformu, te koristi svaku prigodu za sotoniziranje svega što nosi hrvatski predznak”, dodao je naglasivši kako ne želi biti ”dijelom politike koju diktira i podupire Sarajevo i dijelom politike koja u politici isključivo vidi trgovinu za što većim plijenom”.

U kuloarima se sve glasnije može čuti da vodstvo HDZ 1990 sve otvorenije vodi pregovore sa strankama Živka Budimira, Zvonka Jurišića i braće Lijanović o postizbornoj suradnji i „slaganju“ koalicije sa SDP-om na razini Federacije BiH. Potporu takvom konceptu daju i neki istaknutiji pojedinci građanskog svjetonazora poput predsjednika Napretka Franje Topića, fra Luke Markešića, Slave Kukića, itd.SONY DSC

Inače, aktualno vodstvo HDZ 1900 je na nedavnoj sjednici Predsjedništva stranke donio odluku o prikupljanju dokumentacije za pokretanje disciplinskih postupaka protiv onih koji se suprotstavljaju ovakvim nakanama, okarakteriziravši to kao djelovanje  ” onih koji su svojim djelovanjem opstruirali provođenje stranačkih odluka ili medijskim istupima naštetili ugledu stranke”.

U međuvremenu, ostavku je podnio i glavni tajnik HDZ-a 1990 Josip Merdžo.

” Zbog neslaganja oko pristupa i postupaka vezanih uz dogovaranje zajedničkog nastupa na određenim razinama za opće izbore 2014. godine u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, podnosim ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a 1990”, navodi se Merdžinoj ostavci, naslovljenoj na predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža.

Merdžo je u tekstu ostavke zahvalio suradnicima u Glavnom tajništvu HDZ 1990, te svim članovima HDZ 1990 ”na višegodišnjoj korektnoj i uspješnoj suradnji”.

I. P/hrsvijet/bljesak

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

25. rujna 1991. – Embargo na uvoz oružja

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće sigurnosti UN-a 25. rujna 1991. jednoglasno je prihvatilo rezoluciju pod brojem 713 kojom se uvodi „potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji“.

Rezoluciju je činilo osam točaka koje su trebale pomoći u rješavanju jugoslavenske krize, pri čemu je naglašena potreba za mirnim rješenjem i dijalogom, iako je, naravno, zabrana državama članicama UN-a da Jugoslaviji isporučuju bilo kakvo oružje i streljivo imala najveću važnost.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država James Baker na sjednici Vijeća sigurnosti istaknuo je srpsku vladu i Jugoslavensku narodnu armiju kao glavne krivce za tragične posljedice rata na području Hrvatske, ali međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo napadnutoj republici najviše naštetila, piše HRT

Naime, Hrvatskoj je prije rata oduzeto gotovo sve oružje Teritorijalne obrane, dočim je JNA, koja je već u tom razdoblju otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika, odnosno velikosrpske politike, bila jedna od najbolje naoružanih europskih vojski. UN –u je potvrda ispravnosti odluke bila činjenica da je Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova Jugoslavije, podupro donošenje  rezolucije.

Već je 1. listopada JNA iskoristila odluku o embargu i uputila ultimatum Vladi Republike Hrvatske da će napasti sve vitalne objekte ili poduzeti akciju velikih razmjera ne prekine li se oružani sukob, nakon čega su počeli granatirati Dubrovnik i zatvarati obruč oko opkoljenog Vukovara i drugih napadnutih hrvatskih gradova.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN -ova rezolucija  donesena za rješavanje krize u Jugoslaviji, no za napadnute Hrvate bila je pogubna. Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice jer je, s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju, UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih teritorija.

Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna i Hercegovina, platile su ovu nepravednu odluku tisućama izgubljenih života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slaven Letica: Stanković je Bandića tretirao kao mrskog neprijatelja

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je gostovanje Milana Bandića kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva”.

STANKOVIĆ JE BANDIĆA TRETIRAO KAO MRSKOG NEPRIJATELJA

Aleksandar Aco Stanković postavio se prema Milanu Bandiću kao prema ljutom i mrskom neprijatelju, ali na vrlo jasno i jednostavno Bandićevo pitanje nije želio, po cijenu života i vjerodostojnosti, odgovoriti: ‘Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?’

Da je odgovorio na to pitanje pokazao bi minimum profesionalizma kojeg se, nažalost, davno odrekao: dočekujući snishodljivo sve one čiji mu je svjetonazor blizak, a arogantno, neprijateljski, s pjenom na usnama sve one kojima je Republika Hrvatska draža od Josipa Broza Tita”, napisao je Slaven Letica na Facebooku.

facebook komentari

Nastavi čitati