Pratite nas

Naši u svijetu

Počela je antiteroristička operacija u Slaviansku. Poginuo ukrajinski vojnik, petero ranjeno

Objavljeno

na

‘Antiteroristička operacija počela je u Slaviansku’, gradu na istoku Ukrajine gdje su proruski orijentirane naoružane osobe u subotu zauzele zgrade policije i sigurnosnih službi, izjavio je u nedjelju ujutro ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov i pozvao stanovnike da ostanu u kućama, podalje od prozora.

UKRAJINSKI MINISTAR POTVRDIO: Ima žrtava s obje strane. Poginuo ukrajinski vojnik, petero ranjeno Russia Today izvještava da je u sukobima poginulo troje ljudi, od kojih je dvoje pripadnika “Desnog sektora”.

 

‘Postrojbe svih snaga u zemlji sudjeluju. Nek’ nam Bog pomogne’, piše ministar na stranici Facebooka.

‘Prenesite to svim civilima: neka napuste središte grada, ne izlaze iz svojih domova, neka se drže podalje od prozora’, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax Avakove riječi.

Avakov nije naveo nijedan drugi detalj u toj poruci.

Poruke na različitim društvenim mrežama u nedjelju ujutro spominju pucnjavu u gradu sa 100.000 stanovnika, što neposredno nije moguće potvrditi.

U subotu navečer ministar je osudio rusku ‘agresiju’ nakon niza napada čitav dan na zgrade snaga sigurnosti na ukrajinskom istoku koji graniči s Rusijom.

Ukrajinsko Vijeće sigurnosti okupilo se u subotu navečer na trosatnom sastanku nakon napada na istoku, ali nijedna odluka nije objavljenja po završetku sastanka.

Rusija: Nedopustive prijetnje silom

Ruska diplomacija je ocijenila u subotu da su ‘nedopustive’ prijetnje prozapadnih vlasti u Kijevu da će napasti proruske prosvjednike koji su zauzeli i druge zgrade državnih ustanova na istoku Ukrajine.

U telefonskom razgovoru ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ukrajinskog kolege Andrija Deščice, ‘ruska strana je istaknula odgovornost sadašnjih vlasti u Kijevu u sprječavanju svake primjene sile na jugu i na jugoistoku Ukrajine’, istaknuto je u prioopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

‘Stalne prijetnje Kijeva da će napasti zgrade koje su zauzeli prosvjednici u Donjecku i u Lugansku, neprihvatljive su’, dodaje se u priopćenju ruske diplomacije.

RT piše da se, nakon što je vlada obavila pokretanje akcije, u gradu čuju pucnjevi. Helikopteri lete iznad grada, a oko njega su primijećena i oklopna vozila. Stanovnici tvrde da je nekoliko helikoptera sletjelo na pistu udaljenu oko 5 kilometara od centra grada. Pucnjava je navodno počela na “kontrolnoj točci” koju su sinoć postavili naoružani prosvjednici u predgrađu grada.

U borbama je ozlijeđeno troje ljudi, uključujući i jednog civila te su prebačeni u lokalnu bolnicu, tvrdi se u nekim izvještajima. Prema izvještaju RIA Novosti pristup gradu su blokirali ukrajinski vojnici, a zaustavljen je i javni autobusni promet. Ukrajinske snage još ne kontroliraju centar grada.

Proruski aktivisti naoružani automatskim oružjem jučer su zauzeli Vladine zgrade u Slaviansku, gradu udaljenom oko 150 kilometara od granice sa Rusijom, te su postavili barikade na prilazu gradu. U telefonskom razgovoru američki državni tajnik John Kerry izrazio je svoju zabrinutost ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da su napadi na istoku Ukrajine sinkronizirani slično kao i raniji napadi na istoku Ukrajine i poluotoku Krimu koji je pripojila Rusija.

“Militanti su opremljeni specijaliziranim ruskim naoružanjem”

– Militanti su opremljeni specijaliziranim ruskim naoružanjem i imaju iste uniformne koje su nosile ruske snage koje su izvršile invaziju na Krim – rekao je Kerry Lavrovu i pozvao ga da Rusija poduzme korake za smirivanje situacije i povuče vojsku sa granice s tom državom.

U gradu Kramatorsku naoružane osobe zauzele su policijsku postaju nakon pucnjave s policijom. U grad je 20-ak naoružanih muškaraca stiglo u dva autobusa. Na prikazanim snimkama je vidljivo da od zapovjednika dobivaju zapovjedi te pucaju iz automatskog oružja prilikom dolaska do zgrade.

Ponavlja se Krim

Zauzete su Vladine zgrade u još nekoliko gradova oko Donjecka i Luganska, a SAD je to nazvao ponavljanjem situacije koja je prethodila ruskoj aneksiji ukrajinskog poluotoka Krima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako ukrajinska akcija na istoku države može ugroziti razgovore koji se u četvrtak trebaju održati u Ženevi, a u kojima bi o krizi trebale raspravljati Ukrajina, Rusija, SAD i EU. Lavrov smatra kako je ukrajinska vlada “demonstrirala nesposobnost u preuzimanju odgovornosti za sudbinu svoje države”.

AP/RT/VL

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati