Počele zajedničke kinesko-ruske pomorske vojne vježbe – najveće zajedničke vježbe u povijesti Kine: “Ovo je odgovor na američko-japansku alijansu”

2

Kina i Rusija danas započinju sa zajedničkim vojnim vježbama koje iz Pekinga opisuju kao najveće vojne vježbe sa stranim partnerom. Vježbe, koje će se održavati u Japanskom moru, trajati će od 5. do 12. srpnja.

Vrhovni zapovjednik kineske Narodnooslobodilačke Vojske, Gneral Fang Fenghui, rekao je kako vježbe “ne ciljaju treće strane” već kako je svrha ovih vježbi produbiti veze s Rusijom. Ipak, vježbe zasigurno neće pozitivno dočekati Tokio i Manila jer se obje zemlje spore s Kinom oko teritorija na prostoru Istočnog Kineskog i Južnog Kineskog mora.

Pritom treba spomenuti kako je prošlog mjeseca Japan održao pomorske vojne vježbe sa SAD-om u blizini San Diega.

Iz kineskog ministarstva obrane poručuju kako je ovo “najveća manifestacija vojne snage u vojnim vježbama Kine i druge strane države”. “Može se reći kako ove vježbe imaju simbolični značaj po pitanju čuvanja suvereniteta otoka u regiji i predstavljaju odgovor na američko-japansku alijansu”, ističe se u današnjem tekstu koji je objavljen u glasilu Kineske Komunističke Partije, listu People’s Daily.

S kineske strane sudjelovati će 4 razarača, dvije fregate s navodećim raketama i pomoćni brod. Rusija će se pak priključiti s 11 ratnih brodova, podmornicom i 3 zrakoplova. Prošle godine Rusija i Kina po prvi puta održali su pomorske vojne vježbe.1372727652491_1372727652491_r

izvor(i): BBC

facebook komentari

 • kvot

  Jao, jao.
  Kina ubrzano modernizuje svoju ratnu mornaricu.
  Gradi nosače aviona, podmornice…..
  Širi svoj ekonomski uticaj na Afriku i EU.
  Jao, jao…

 • kvot

  Jao, jao.
  Kina ubrzano modernizuje svoju ratnu mornaricu.
  Gradi nosače aviona, podmornice…..
  Širi svoj ekonomski uticaj na Afriku i EU.
  Jao, jao…