U BiH se danas održavaju Lokalni izbori

0

Otvaranjem 5.469 biračkih mjesta počeli su Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Više od tri milijuna glasača moći se svoju građansku dužnost obaviti do 19.00 sati.

Izbori se provode za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Izbori za grad Mostar neće biti održani jer do 4. svibnja, kada je SIP BiH donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH, nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Središnje izborno povjerenstvo BiH nije moglo donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, obzirom na odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani prije osam godina, 2008. godine.

Iz SIP BiH je priopćeno da na lokalnim izborima sudjeluje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke; 103 koalicije; 171 neovisni kandidat; 17 listi neovisnih kandidata; 52 neovisna kandidata u ime 52 skupine građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruga građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

SIP BiH je 25. kolovoza donijelo odluku o zaključivanju i potvrđivanju Središnjeg biračkog popisa za Lokalne izbore 2016. godine u BiH.

U Središnji birački popis upisano je ukupno 3.263.906 birača. Broj redovnih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. kolovoza 2016. godine u 24.00 sata, je 3.177.557.

Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.946; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju osobno je 12.005; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287 i broj birača koji glasaju putem pošte je 65.111.

Iz SIP BiH navode da je ukupno u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta je 5.205, mjesta za glasanje u odsustvu 130 i osobno 134.

Po jedno biračko mjesto 2. listopada je otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Grazu, Generalnom konzulatu BiH u Munchenu, Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu i Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

Broj birača koji na predstojećim lokalnim izborima u BiH imaju pravo glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287. Broj registriranih birača po DKP-ima je: Veleposlanstvo BiH u Beogradu – 126, Veleposlanstvo BiH u Beču – 35, Generalni konzulat u Stuttgartu – 61, Generalni konzulat u Munchenu – 33, Počasni konzulat u Grazu – 32.

Razdoblje izborne šutnje traje od subote, 1. listopada, od 7.00 sati pa do nedjelje, 2. listopada, do 19.00 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom razdoblju je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi utjecaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasuju za određenu biračku opciju.

Birači mogu glasati s važećim identifikacijskim dokumentima koja su izdala službena tijela u BiH, a to su osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola.

Za osobe koje poslije zaključenja Središnjeg biračkog popisa steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Središnjeg biračkog popisa jer je on zaključen prije 45 dana, mogu otići na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i na taj način glasovati.
Za održavanje lokalnih izbora potrebno je oko osam milijuna KM. U proračunu institucija BiH osiguran je iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne osigurati jedinice lokalne samouprave.

facebook komentari