Pratite nas

BiH

U BiH se danas održavaju Lokalni izbori

Objavljeno

na

Otvaranjem 5.469 biračkih mjesta počeli su Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Više od tri milijuna glasača moći se svoju građansku dužnost obaviti do 19.00 sati.

Izbori se provode za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Izbori za grad Mostar neće biti održani jer do 4. svibnja, kada je SIP BiH donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH, nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Središnje izborno povjerenstvo BiH nije moglo donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, obzirom na odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani prije osam godina, 2008. godine.

Iz SIP BiH je priopćeno da na lokalnim izborima sudjeluje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke; 103 koalicije; 171 neovisni kandidat; 17 listi neovisnih kandidata; 52 neovisna kandidata u ime 52 skupine građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruga građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

SIP BiH je 25. kolovoza donijelo odluku o zaključivanju i potvrđivanju Središnjeg biračkog popisa za Lokalne izbore 2016. godine u BiH.

U Središnji birački popis upisano je ukupno 3.263.906 birača. Broj redovnih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. kolovoza 2016. godine u 24.00 sata, je 3.177.557.

Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.946; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju osobno je 12.005; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287 i broj birača koji glasaju putem pošte je 65.111.

Iz SIP BiH navode da je ukupno u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta je 5.205, mjesta za glasanje u odsustvu 130 i osobno 134.

Po jedno biračko mjesto 2. listopada je otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Grazu, Generalnom konzulatu BiH u Munchenu, Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu i Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

Broj birača koji na predstojećim lokalnim izborima u BiH imaju pravo glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287. Broj registriranih birača po DKP-ima je: Veleposlanstvo BiH u Beogradu – 126, Veleposlanstvo BiH u Beču – 35, Generalni konzulat u Stuttgartu – 61, Generalni konzulat u Munchenu – 33, Počasni konzulat u Grazu – 32.

Razdoblje izborne šutnje traje od subote, 1. listopada, od 7.00 sati pa do nedjelje, 2. listopada, do 19.00 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom razdoblju je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi utjecaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasuju za određenu biračku opciju.

Birači mogu glasati s važećim identifikacijskim dokumentima koja su izdala službena tijela u BiH, a to su osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola.

Za osobe koje poslije zaključenja Središnjeg biračkog popisa steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Središnjeg biračkog popisa jer je on zaključen prije 45 dana, mogu otići na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i na taj način glasovati.
Za održavanje lokalnih izbora potrebno je oko osam milijuna KM. U proračunu institucija BiH osiguran je iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne osigurati jedinice lokalne samouprave.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati