Pratite nas

BiH

Počeli sedmi Opći izbori u Bosni i Hercegovini.

Objavljeno

na

U nedjelju, 12. listopada, točno u 7:00 sati počeli su sedmi Opći izbori u Bosni i Hercegovini. 

Otvoreno je 5.401 biračko mjesto, a 270 mobilnih timova je na terenu.

Predsjednik Lokalnog izbornog povjerenstva Orašje, Marijan Živković kazao je u izjavi za Fenu kako je bilo kašnjenja prilikom otvaranja pojedinih glasačkih mjesta.

Kašnjenja

”Jedan mobilni tim još uvijek nije u funkciji, pošto su umjesto glasačkih listića za opciju izbora predsjednika iz Federacije zaprimili listiće za Republiku Srpsku, Ispravak te pogreške je u tijeku i drugi mobilni tim bi ubrzo trebao biti stavljen u funkciju”, kazao je u izjavi za Fenu Živković.

Biračka mjesta sa kašnjenjem od 15-20 minuta otvorena su u Živinicama, Kalesiji, Drvaru, Bileći i Zvorniku, i to iz tehničkih razloga, izjavila je Srni glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Maksida Pirić.

Većina biračkih mjesta u sarajevskoj općini Centar su otvorena u 7.00 sati, ali na nekoliko mjesta to još nije urađeno, jer birački odbori nisu na vrijeme preuzeli glasačke listiće.

Od ukupno 25 biračkih mjesta na području općine Odžak u 7 sati otvorena su njih 23 a na dva došlo je do kašnjenja od 15, odnosno 30 minuta.

Predsjednica Lokalnog izbornog povjerenstva općine Odžak, Ana Majstorović kazala je u izjavi za Fenu da je do kašnjenja došlo zbog nedolaska jednog člana biračkog odbora te zbog tehničkih poteškoća.

Problemi u Bihaću

Na području općine Bihać jutros u sedam sati otvoreno je 81 biračko mjesto, od ukupno 90. Na devet biračkih mjesta kasnilo se s otvaranjem u prosjeku od 10 do 50 minuta, potvrdila je za Fenu predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva, Zlata Ibrahimpašić. Po njezinim riječima, do ovog najdužeg kašnjena od 50 minuta je došlo zbog ponovnog prebrojavanja glasačkih listića na biračkom mjestu Jezero-Privilica.

”Jedan od posmatrača je želio brojati glasačke listiće s članovima biračkog odbora, iako to nije smio, jer se njegov broj nije slagao s njihovim, pa su ponovno prebrojali listiće”, istaknula je Ibrahimpašić.

Dodala je da je u ostalim biračkim mjestima uglavnom bilo kašnjenja članova biračkih odbora, pa i njihovih zamjenika, te su zbog toga kasnije otvorena. U blizini nekih biračkih mjesta nisu bile uklonjeni plakati političkih stranaka.

Na listićima  7.748 imena

Pravo glasa ima točno 3.278.908 birača koji biraju: tročlano Predsjedništvo BiH u kojem svaki konstitutivni narod ima jednog predstavnika, 42 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na području Federacije BiH birači odlučuju i o 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a također glasuju i za predstavnike u deset županijskih skupština koje imaju između 21 i 35 zastupnika.

U Republici Srpskoj bira se novi saziv Narodne skupštine koja broji 83 člana te biraju predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta.

Na kraju kada se sve zbroji dođe se do podatka da će birači u BiH odlučivati o sazivu 13 parlamenata koji ukupno broje 512 zastupnika.

Za sudjelovanje na ovogodišnjim izborima u BiH prijavilo se 65 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata. Na kandidatskim listama nalazi se 7.748 imena, a svi oni borit će se za 518 mjesta u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti.

Više od osam tisuća promatrača

Za ove izbore akreditirano je više od osam tisuća domaćih i inozemnih promatrača, uključujući i one iz OESS-a. Najveću pojedinačnu skupinu čini tri tisuće promatrača koje je akreditirala koalicija sedam nevladinih udruga i djeluje pod nazivom ”Pod lupom”, a njen rad financiraju USAID te veleposlanstva Velike Britanije, Norveške i Nizozemske kao i delegacija EU u BiH.

Prve, nepotpune rezultate izbora Središnje izborno povjerenstvo BiH objavit će u nedjelju navečer u ponoć, a potom će sljedećih dana, svakodnevno, u kontinuitetu, kako budu prebrojavani glasački listići, objavljivati rezultate izbora. Konačne rezultate glasovanja SIP je dužan objaviti najkasnije 11. studenog.

Građani pri polasku na biračko mjesto moraju sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu ili neki drugi identifikacijski dokument. Ako je nekome istekla osobna iskaznica ili je izgubio taj dokument, moći će glasovati ako sa sobom ponese važeću vozačku dozvolu ili bh. putovnicu.

bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati