Počeli su izbori za Predsjednika Republike Hrvatske. Od 7 sati ujutro otvorena su birališta diljem Hrvatske

0

Počeli su izbori za Predsjednika Republike Hrvatske. Od 7 sati ujutro otvorena su birališta diljem Hrvatske, a glasuje se i u inozemstvu u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH. Glasovati se može na ukupno 6350 birališnih mjesta.

Predsjedničke izbore danas nadgleda 21.819 promatrača. Od toga su 794 promatrača regrutirale nevladine udruge, njih 21.012 političke stranke, a dolaze i četiri strana promatrača (po dvojica iz Litve i Letonije). Rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nadgledat će 11 promatrača – 9 iz udruga, a dvojica iz političkih stranaka.

Podaci su to iz DIP-a, kojemu su do ponedjeljka 22. prosinca stranke i udruge trebale vratiti popunjene tablice s imenom i prezimenom promatrača te biračkim mjestom na kojemu će nadgledati izbore.

Promatrači će, kažu u DIP-u, nadgledati rad biračkih odbora te povjerenstava.

– Poanta je da će se na biračkim mjestima unaprijed točno znati ime i prezime promatrača koji dolazi, a svi će promatrači imati naljepnice s jasno naznačenom njihovom ulogom na izborima – kaže predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Najviše promatrača prijavio je HDZ, njih 9782, od čega će 61 nadgledati izbore u inozemstvu. Stranke koje podupiru kandidaturu aktualnog predsjednika Ive Josipovića (SDP, HNS, HSU i ORaH) najavile su 8728 promatrača, stranke koje podupiru Milana Kujundžića (HDSSB, Savez za Hrvatsku, HSP, Hrvatska zora i druge) regrutiraju 1875 promatrača, od čega će ih 61 biti u inozemstvu, dok je Živi zid koji stoji iza predsjedničkih ambicija Ivana Vilibora Sinčića najavio 362 promatrača.

Osim prijava koje su stigle u DIP, tri stranke – HNS, HSS i ORaH – su “na terenu” prijavile još 265 promatrača. Za razliku od Kolinde Grabar Kitarović i Milana Kujundžića, kandidati Ivo Josipović i Ivan Vilibor Sinčić neće imati promatrače u inozemstvu.

Izbore će promatrati i pet nevladinih udruga. GONG je prijavio 15 promatrača, Hrvatsko odgovorno društvo njih pet, katolička udruga Palma njih 39, Udruga promatrač je najavila 53 osobe, a najviše – njih čak 682 DIP-u je prijavila udruga U ime obitelji. Predsjedničke izbore nadgledati mogu samo one političke stranke koje imaju kandidate.


Otvaranjem birališta u Australiji u subotu, u 21 sat po našem vremenu, počinju šesti predsjednički izbori od stjecanja hrvatske neovisnosti – birači ce odlučiti kome dati povjerenje da idućih pet godina vodi državu: Kolindi Grabar-Kitarović (HDZ), Ivi Josipoviću (SDP), Milanu Kujundžiću (Savez za Hrvatsku) ili Ivanu Sinčiću (Živi zid).

Birališta su se u 21 sat otvarila u Canberri, Sydneyu i Melbournu, a u 23 sata otvaraju se u Japanu, u ponoć u Perthu u Australiji te u Kini.

Posljednje će se biralište zatvoriti u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po našem vremenu.

Osim u domovini, Hrvati će glasovati u još 50 zemalja, pet manje nego na posljednjim izborima 2009. godine. Izbora ovaj put neće biti u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji i na Novom Zelandu.

Za Hrvate van Hrvatske tek 90 biračkih mjesta u cijelome svijetu

Za hrvatske birače u inozemstvu u nedjelju, 28. prosinca otvara se 90 biračkih mjesta, što je 160 mjesta manje nego na izborima prije pet godina, ovoga puta glasovat će se samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Najviše biračkih mjesta, njih 15, otvara se u Bosni i Hercegovini – dva u Sarajevu, deset u Mostaru, dva u Tuzli i jedno u Banjoj Luci.

U Njemačkoj, gdje živi brojna hrvatska zajednica, moći će se glasovati na 13 mjesta, po jedno je određeno u Berlinu, Düsseldorfu i Hamburgu, dva u Frankfurtu, tri u Münchenu te pet u Stuttgartu.

U Austriji će se moći glasovati samo u Beču, u Švicarskoj u Bernu i Zürichu, u Italiji u Rimu, Milanu i Trstu, u Srbiji samo u Beogradu i Subotici.

Samo četiri biračka mjesta bit će otvoreno i u Sjedinjenim Državama – u Washingtonu, Chicagu, New Yorku te u Los Angelesu.

Hrvatin vjeruje da će hrvatski birači izaći na izbore u velikom broju

hrvatinPredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izrazio je uvjerenje da će hrvatski birači u velikom broju izaći na nedjeljne predsjedničke izbore.

Vjerujem da će birači shvatiti svoje demokratsko pravo i obvezu i izaći u što većem broju na izbore, rekao je Hrvatin u subotnjem Dnevniku javne televizije.

Hrvatin ne očekuje da bi snježno nevrijeme, najavljeno za veći dio zemlje, moglo utjecati na izlaznost. “Ne očekujem da će, ako će možda biti vremenskih nepogoda, biti takve da bi to bio razlog neizlaska”, rekao je predsjednik DIP-a.

Podsjetio je da je za nedjeljne izbore samo u Hrvatskoj određeno 6260 biračkih mjesta, raspoređenih tako da su dovoljno blizu biračima.

Predsjednik DIP-a potvrdio je da je prvi, od dva dana izborne šutnje, prošao s manjim brojem prijava da se šutnja krši.

Mnogo je manje prijava građana o kršenju šutnje, nego ih je bilo na prošlim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

To su sporadični događaji, vidjet ćemo što će biti u nedjelju, ali ne očekujem neke veće probleme, rekao je Hrvatin. (Hina)

facebook komentari