Počelo suđenje Huseinu (Bilalu) Bosniću: “Najbolje je umrijeti kao šehid”

21

Islam je izvršenje naredbi; žalosno je što nismo s njima; ovo je priprema za uspostavljanja islamskog zakona; najboji način umiranja je kao šehid; to su samo neke od poruka Bilal Bosnića kojima je vrbovao Bošnjake za odlazak na ratišta u Siriju i Irak.

Suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, počelo je na Sudu BiH čitanjem optužnice koja ga tereti za terorizam, odnosno za javno poticanje bh. državljana na terorističke aktivnosti.

Optužnicu je pročitao tužitelj Dubravko Čampara, koji je najavio veliki broj svjedoka, a među njima i roditelje mladića koji su na ratištima u Siriji i Iraku.

Bosnića terete da je tijekom 2013. i 2014, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirne izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Čampara je, čitajući Bosnićeve hudbe (vjerske propovjedi), pročitao neke od njegovih rečenica: “Islam je izvršenje naredbi.” “Žalosno je što nismo s njima.” “Ovo je priprema za uspostavljanja islamskog zakona”, te “Najboji način umiranja je kao šehid”….

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će izvesti određene dokaze kojima će se potvrditi da je Bosnić dobijao novac iz arapskih zemalja te da se radi o velikim iznosima, pišu Nezavisne novine.

Prema navodima optužnice, Bosnić je javno na skupovima kao i putem društvene mreže održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici tzv. Islamske države, i sudjeluju u aktivnostima te terorističke organizacije.

Nakon ovakvog Bosnićevog javnog poticanja, veći broj bh. državljana napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIS u Siriji i Iraku. Kako se navodi u optužnici, oni su u Siriji i Iraku izvršili terorističke radnje, dok su neki na tim ratištima i poginuli.

Neki i dalje sudjeluju u aktivnostima terorističke organizacije i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se, kako se navodi, obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Adil Lozo, Bosnićev advokat, rekao je kako optužbe kojima terete njegovog klijenta nemaju osnove te da je on svoja uvjerenja iznosio kao vjerski službenik, što on i jeste, jer je po struci teolog te je najavio kako će od Tužiteljstva zatražiti da mu objasni što je to tzv. selefijska zajednica i zbog čega su je okarakterizirali kao terorističku.

Sljedeći pretres u ovom slučaj zakazan je za 18. veljače, pišu Nezavisne, a kao prvi svjedok Tužiteljstva pojavit će se Sedin Huseinović, koji je u rujnu prošle godine uhićen zajedno sa Bosnićem u akciji Damask.

Huseinović je, prema pisanjima medija, boravio na ratištu u Siriji, a s njim je bila i njegova supruga.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  e pa kad želi umriti ko šehid
  lipo mu odbijte glavu i nabijte je na kolac,,,

  • gost

   Auuuuuu djes tako

   • Herceg-Bosna

    pa dakako, kako oni tako im triba i vratiti

  • Agromentum

   Ako želi umrit’ treba mu izić’ u susret. Iz humanih razloga bi ga trebalo nabit’ na kolac al’ ostavit’ glavu…

   • Herceg-Bosna

    eto vidiš kako ti znaš, :))

    • Agromentum

     Slabo ti ja znam, nego naučim ponešto od pametnijih, u ovom slučaju od tebe. :))

     • Herceg-Bosna

      znači neke koristi i od mene
      ajd vala bogu hahahah

     • Agromentum

      hahaha, pa moram te malo pofalit’ kad neće ovi drugi… :))

     • Herceg-Bosna

      a taću jadna ja , šmrc šmrc , samo me ti fališ šmrc,,,

  • srka

   ne ide to tako…to je sunovrat…nesretnike treba visedecenijski iza resetaka…likvidacijama se postize samo konraprodukcija.

   by Srka®

   • Herceg-Bosna

    srka ti bi to na lip način
    al nemore tako,, kod ovih nema ništa nalipo,,,

 • Ljuta Trava

  Ovakve treba suditi minimalno na doživotnu robiji i uvjetovati rad doživotno na svinjogojskoj farmi

  • Agromentum

   Nekad je bila neka malo veća u Sesvetama, ako je ima još bila bi prikladna. 🙂

   • Ljuta Trava

    Nema te već odavno ,ali ima kod mene u selu , zove se Farma svinja Alija Izetbegović

    • Agromentum

     Da, danas se mnoga poduzeća zovu po velikim sinovima iz prošlosti. :))

    • srka

     e to nije lijepo Ljuti!
     Ako je rahmetli Izetbegovic…ma on nije kriv sto nije shvato netke stvari u datome trenu…ne biti dobar politicar…ne znaci automatski los covjek i vjernik.

     by Srka®

     • Ljuta Trava

      Ja ga ocjennujem prema politici , a tu je bio prava katastrofa i to prvenstveno za svoj narod , a kakav je bio čovjek ili vjernik baš me briga .

     • srka

      Ah ta politika…nezgodno vrijeme…nezgodni uvjeti…ljudski je zgrijesiti…a Uzviseni je tu da sudi…
      Sto se tice politike rahmetli Izetbegovica…ni meni nije bila po omjeru…ali mi to nije omjer da vrijedjam covjeka….prija svega nije on granatirao opkoljeni Beograd PUNIH 44 mjeseci!

      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Vidiš ni to me ne zanima ,ali zbog njegove politike ja sada nemam mlađeg brata . Iako sam ja vrlo subjektivan ali nisam usamljen u ocjeni najgoreg političara 90-tih kojeg su muslimani imali .
      Isto to tvrde i nezavisni analitičari .
      Zapravo , što je veći grijeh ,napraviti zločin ili ne spriječiti zločin , jer upravo je Izetbegović i u jednoj i drugoj skupini kako prema svome narodu tako i prema Hrvatima.

     • srka

      Moja sućut, za brata.
      Teško je to kada čovjek izgubi svog bliznjeg…prija svega u prokletome ratu…
      Čovjek treba učiti iz grešaka…te učiniti sve moguće a da ne dodje do krvoprolića…rata u budućnosti…zarad mladih ljudi…djece…
      by Srka®

 • Karanfilov

  Treba trofrtaljca osunetiti još jedared.