Počelo suđenje Vasiljkoviću: odbacio krivnju za ratne zločine

2
Split, 20. rujna 2016. - Uz velike mjere osiguranja i ogroman interes domaæih i stranih medija u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda u utorak je poèelo dugo oèekivano suðenje Draganu Vasiljkoviæu poznatijem kao kapetan Dragan koji je odbacio krivnju za ratne zloèine nad hrvatskim vojnicima i civilima. foto HINA / Mario STRMOTIC

Uz velike mjere osiguranja i ogroman interes domaćih i stranih medija u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda u utorak je počelo dugo očekivano suđenje Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao kapetan Dragan koji je odbacio krivnju za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Vasiljković je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudac Damir Romac rekao da razumije optužnicu, ali da se apsolutno ne osjeća krivim za ni jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. U optužnici stoji da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je na sud doveden s ‘lisicama’ na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Uhićen je prije deset godina u Australiji gdje je živo pod lažnim imenom i bio trener golfa, no tamošnjoj je vladi trebalo punih šest godina da 2012. donese odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Konačno je izručen u srpnju 2015. i nakon što je iz zagrebačke zračne luke kombijem doveden u Split smješten je u zatvor Bilice.

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju odvjetnici Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

Tužiteljice u predmetu su Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku. Obrana kapetana Dragana je tražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svjedoka iz Gline premjesti na bliži sud u Rijeku ili Zagreb, no prijedlog je odbio Vrhovni sud.

Do sada mu je u tri navrata produljivan istražni zatvor, odbijena mu je jamčevina od pet milijuna kuna, dok je optužnica napisana u zadnji čas, početkom siječnja ove godine. Ovoga ljeta je zbog problema sa srcem nakaratko bio hospitaliziran u KBC Split gdje mu je ugrađen stent.

Kroz sud će po prijedlogu tužiteljstva sljedećih mjeseci proći i svjedočiti 55 osoba. No, riječ je samo o osobama koje predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode. Predstavka se po riječima njegove odvjetnice u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru”.

On je na prvom ročištu odbacio svoju krivnju iz optužnice za ratne zločince nad Hrvatima civilima i vojnicima.

Vasiljković je bio zapovjednik zloglasnih postrojbi poznatijim pod imenom „knindže“ koje su počinile mnoge zločine na teritoriju koje je bilo pod okupacijom Srba poznatije pod imenom tzv. Republika Srpska Krajina s krajnjim ciljem pripojenja iste Srbiji.

„Ponosan sam na svoj ratni put i ratni put svojih “knindža”. Zatvorenici su nakon razmjene imali samo lijepe riječi, a sada, nakon 25 godina, svjedoče drukčije“, rekao je na početku suđenja zloglasni srbijanski ratni zapovjednik.

On također tvrdi da je bio i „pravovjerni Jugoslaven“ i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju, u što zapravo mi i ne sumnjamo.

„Ja nisam agresor ni ratni zločinac. Ja sam branitelj svoje domovine Jugoslavije koju sam jako volio. Ovo more koje vi zovete vašim, to je bilo moje more“, arogantan i drzak je bio ovaj Srbin optužen za najteže ratne zločine.

Naime, Srbija i Srbi su oduvijek smatrali Jugoslaviju svojom domovinom u punom smislu te riječi jer su vladali tom državnom od 1918. do 1990, a veliki dio njih je smatrao tu državu samo nužnošću do onog trenutka kada bi se na njenom teritoriju trebala stvoriti Velika Srbija.

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  “Tvoje more”, sve do srpskog Zadra bre!? Pogolemo dragane, lepo si ti to zamislio

 • prepri43

  “Naime, Srbija i Srbi su oduvijek smatrali Jugoslaviju svojom domovinom u
  punom smislu te riječi jer su vladali tom državnom od 1918. do 1990, a
  veliki dio njih je smatrao tu državu samo nužnošću do onog trenutka kada
  bi se na njenom teritoriju trebala stvoriti Velika Srbija.”
  ——————————————————————————————————–
  I bilo bi tako samo sa su imali strpljenja. Željeli su još za svojega života doživjeti taj trenutak “velike svrabije”! I to ipak nije prošlo zahvaljujući “nevjerojatnoj” drskosti 1% hrvatske dragovoljačke populacije i nekadašnjem (kripto)predsjedniku F.K.Partizan! Tu zastrašujuću tvorevinu moglo se srušiti isključivo genijalnošču prvog hrvatskog predsjednika Dr.Franje Tuđmana. Tek danas vidimo koliko je trebalo lukavstva, hrabrosti, pameti i t.d.,i t.d.,…. za prevladavanje svih ovih prepreka i mnoštva izdajica na tom trnovitom putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske!Zato treba stalno potsijećati na te slavne dane i svima, https://uploads.disquscdn.com/images/52b333ddf07e756c82c90e1a025f879f1417ca4dc88133df55ab711fb1a14dc8.gif koji su utkali u tu slobodu svoje živote paliti svijeće u spomen!