Pratite nas

Naši u svijetu

Počeo novi 72-satni prekid vatre u Gazi, građani izašli na ulice

Objavljeno

na

Izraelska vojska izvijestila je da je prije prekida vatre jedna raketa ispaljena na područje Tel Aviva

PALESTINIAN-ISRAELI-CONFLICT-GAZA-STADIUMJutros je na snagu stupio novi prekid vatre u Gazi. Primirje koje bi trebalo trajati 72 sata dogovorio je Egipat, a danas bi u Kairo trebali stići izraelski pregovarači kako bi se pokušao okončati jednomjesečni rat  u Gazi u kojemu je dosta poginulo 1910 Palestinaca i 67 Izraelaca, prenosi Reuters.

Građani Gaze izašli su na ulice. Trgovine su otvorene, a promet je normalno profunkcionirao.

– Bog zna hoće li primirje trajati – rekao je Abu Salama, koji živi u četvrti Shejaia.

– Ima primirja, nema primirja, to postaje kao Tom i Jerry. Želimo rješenje – dodao je.

Izraelska vojska izvijestila je da je prije stupanja prekida vatre na snagu jedna raketa ispaljena na područje Tel Aviva te da je možda završila u moru. Iz Hamasa su potvrdili da su ispalili projektil.

Prošlotjedni pregovori između Izraela i Palestinaca propali su, između ostalog, jer je izraelska strana odbila zahtjev Hamasa za potpunim prestankom blokade Pojasa Gaze, koju provode Egipat i Izrael. Izraelci kažu da je blokada nužna kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja, a dužnosnici ne žele dati nikakve ustupke koje bi Hamasu omogućile da proglasi pobjedu.

Izraelski ministar strateških poslova Yuval Steinitz rekao je danas da je razoružavanje militanata u Gazi ključno za održavanje dugoročnog primirja, dodajući kako se nada da će se to postići diplomacijom, a ne silom.

– Ne bude li diplomatskog rješenja, uvjeren sam da ćemo prije ili poslije morati poduzeti vojno rješenje i privremeno preuzeti kontrolu nad Gazom kako bismo je ponovno demilitarizirati – rekao je.

večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati