Pratite nas

Naši u svijetu

Počeo summit G8 u Sjevernoj Irskoj: Eurozona i dalje u recesiji

Objavljeno

na

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili ddjelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu

ENNISKILLEN – Čelnici osam najbogatijih zemalja svijeta (G8) okupljeni u Lough Erneu u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak poslije podne službeno su počeli svoj veliki godišnji susret na vrhu.

[dropcap]T[/dropcap]aj summit na kojemu sudjeluju Sjedinjene Države, Kanada, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Rusija, treba uglavnom biti posvećen sirijskom pitanju o kojemu su osmorica već prije pokazala svoje neslaganje.

Razlike u stajalištu Rusije i zapadnih zemalja o Siriji zasjenile su vijest da su SAD i Europljani na summitu počeli pregovore o slobodnoj trgovini.

[pullquote_right]Američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin dogovorili su se u ponedjeljak da će Rusija i Sjedinjene Države organizirati bilateralni susret na vrhu 3. i 4. rujna u Moskvi, ističu u zajedničkom priopćenju nakon susreta u prigodi summita G8.
»Kako bismo osnažili konstruktivnost naših veza, planiramo održavati redovite kontakte na najvišoj razini i organizirati summit SAD-Rusija 3. i 4. rujna«, to jest uoči summita G20 5. i 6. rujna u Rusiji.[/pullquote_right]

Sirijski sukob izbio je u prvi plan još na bilateralnom susretu američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog Vladimira Putina prije godinu dana, u prigodi radnih sjednica u luksuznom kompleksu u Lough Earneu.

g8Washington i Moskva su u svibnju pokrenuli incijativu o organiziranju mirovne konferencije, takozvane Ženeve 2, kako bi počeli pregovori zaraćenih strana u Siriji, ali je ona zasad malo vjerojatna s obzirom na goleme razlike i rat koji nikako ne jenja.

Dan uoči početka summita, ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je zemlja vjerni saveznik režima u Damasku, bio je veoma oštar, upozorivši Zapad da ne pokušava naoružati sirijske pobunjenike.

Na bilateralnom susretu s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak, Putin je bio namrgođen dok je njegov sugovornik govorio o Siriji.

Hollande je odmah po dolasku u Lough Erne oštro kritizirao Rusiju koja »i dalje doprema oružje režimu Bashara al-Assada dok oporba dobiva malo oružja i nad njom se danas provodi pokolj«.

Pariz i London su zaslužni za ukidanje europskog embarga na oružje koncem svibnja i zauzimaju se za povećanu pomoć sirijskom pobunjenicima, premda dvije prijestolnice ističu da još nisu ništa učinile u tom smislu.

Iran, drugi veliki saveznik Sirije, preko svog predsjednika izabranog u petak, usprotivio se svakom stranom upletanju u sirijske stvari.

Hassan Rohani, kojega smatraju »umjerenim« političarem, ocijenio je na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji da Assad treba ostati na dužnosti »do slijedećih izbora« (2014.).
I prije samog početka summita G8, Obama i europski čelnici su počeli pregovarati o »povijesnom« trgovinskom dogovoru kojim bi se trebala uspostaviti najšira zona slobodne trgovine u svijetu. No nakon tog službenog ‘zelenog svjetla’, čini se da će biti teško postići konsenzus.

Europljani su se tek u zadnji čas u petak uspjeli dogovoriti o svom pregovaračkom mandatu, pošto su u ime kulturne posebnosti koju Francuska zdušno brani, pristali izdvojiti iz pregovora audiovizualni sektor.

Domaćin summita, britanski premijer David Cameron, morat će možda odgovoriti na neugodna pitanja pošto je nedavno bivši CIA-in agent Edward Snowden otkrio javnosti da su Amerikanci iskoristili dva summita G20 u Velikoj Britaniji kako bi špijunirali ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, a Britanci za praćenje Turaka i Južnoafrikanaca.
Ankara je oštro reagirala pozivajući britanskog otpravnika poslova dok je ruski izaslanik na G8 Aleksej Kvasov izrazio »zabrinutost Moskve«.

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili ddjelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu.

U izjavi nakon razgovora o globalnom gospodarstvu, čelnici su također rekli da se Japan treba pozabaviti definiranjem vjerodostojnog srednjoročnog fiskalnog plana.

»Rizici u eurozoni su se smanjili tijekom prošle godine, ali ona ostaje u recesiji«, kazali su čelnici.

»Oporavak SAD-a se nastavlja i deficit rapidno pada u kontekstu nastavljene potrebe za daljnim napretkom prema uravnoteženoj srednjoročnoj fiskalnoj održivosti i ciljanim ulaganjima kako bi se pojačao rast.«

HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati