Pratite nas

Vijesti

POČETAK KRAJA: Inozemne banke iz Hrvatske povukle 46 milijardi kuna!

Objavljeno

na

Banke sa sjedištem u zemljama eurozone nastavile su povlačenje kapitala iz svojih podružnica u gotovo cijeloj srednjoj i jugoistočnoj Europi. Hrvatska pritom spada među pet država koje su dobile najteže ozljede, stoji u izvješću Bečke inicijative objavljenom potkraj prošlog tjedna na internetskim stranicama MMF-a…

Od 2008., kad je počela kriza, do kraja trećeg tromjesečja 2013. godine, banke iz eurozone povukle su 169 milijarda američkih dolara iz svojih kćeri na europskom istoku (bez Rusije i Turske), odnosno 10 posto njihova BDP-a. Iz Hrvatskle su u prošlih pet i pol godina povukle kapitala u vrijednosti od 14 posto hrvatskog BDP-a. To znači da su u inozemstvo prenijele 46 milijarda kuna, odnosno 6 milijarda eura.

Presušuju i inozemne investicije u zemlje središnje i jugoistočne Europe. Inozemne izravne, portfeljne i druge investicije u te države smanjuju se od početka krize, ali u trećem tromjesečju 2013. prvi put su od početka 2009. otišle u minus, prema Bečkoj inicijativi. To znači da banke i drugi inozemni ulagači, koji su prije krize pohrlili u istočnu Europe i Hrvatsku, sada te zemlje ostavljaju na cjedilu. Sada iz njih iznose kapital, a novi ulagači sa svježim kapitalom ne dolaze.

Najgore je prošla Mađarska, iz koje su banke povukle vrijednost od 37 posto njezina BDP-a, a slijede je Latvija (36), Slovenija (32), Litva (22 posto) i Hrvatska (14 posto). S malo lakšim ozljedama prošle su Bugarska, Ukrajina, Rumunjska, Srbija, BiH, Makedonija i Češka. Banke povlače novac zato što se od početka krize razdužuju i smanjuju svoju imovinu. Preostali raspoloživi kapital, pak, sele u države u kojima očekuju višu zaradu, poput Rusije i Turske, prenosi Novi list.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati