Počinju zimske olimpijske igre

  0

  LJETNA rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Crnom moru danas ulazi u povijest, kao domaćin koji je najviše uložio u domaćinstvo olimpijskih igara. Od 7. do 23. veljače u Sočiju će se podijeliti 98. kompleta medalja na 22. Zimskim olimpijskim igrama. Za njih će se boriti sportaši iz 88 država, a među njima i 11 hrvatskih sportaša. Predvodi ih Ivica Kostelić koji sanja svoju  medalju. U Torinu 2006. Kostelić je osvojio srebro u kombinaciji, a istog sjaja su bile i medalje u slalomu i kombinaciji četiri godine kasnije u Vancouveru.

  “Olimpijske igre su posebno motivirajuće za mene i to je jedan od mojih prioriteta. Motiviran sam za postizanje onoga što smatram da je vrhunski rezultat. Moj cilj je medalja, po mogućnosti zlatna”, rekao je Kostelić prije odlaska u Soči.

  Otkrio je da loši rezultati ove sezone leže u pogrešnim pripremama, ali to je sada ostavio iza sebe.

  “O svemu ćemo pričati nakon sezone”, rekao nam je Ivica.

  Uz njega, nastupit će još sedam alpskih skijaša: Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić, Sebastian Brigović, Andrea Komšić i Sofija Novoselić. Hrvatska će imati i natjecateljicu u snowboardu, Morenu Mlakar, te u skijaškom trčanju gdje će nastupiti Edi Dadić i Vedrana Malec.

  Rusi nisu ništa prepustili slučaju: snijeg su uskladištili još prošle godine, a mjere sigurnosti nezapamćene su uslijed terorističkih prijetnji. 40 tisuća vojnika bdije nad olimpijskim selom.

  Ruske vlasti uvjeravaju da problema neće biti. Šef naše misije Damir Šegota ističe kako su prvi dojmovi sportaša vrlo pozitivni.

  ”Osiguranje je na razini onoga što smo očekivali, čak sam mislio da će neke stvari biti rigoroznije. Ljudi su strpljivi jer znaju da je takva situacija. No nitko ne strahuje, nema nikakvih napetosti. Ne osjeća se nikakva ni zebnja oko mogućih ispada, tako da nema mjesta takvoj priči. Vrijeme će pokazati, a ja vjerujem da će sve završiti dobro”, rekao je Šegota.

  Prva natjecanja u umjetničkom klizanju, freestyle skijanju i snowboardingu održana su jučer, a danas je na rasporedu samo ceremonija otvaranja koja počinje u 17:15 po hrvatskom vremenu. Njoj će, na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, prisustvovati i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović.

  “U jednom trenutku sam smatrao da možda zbog gospodarske krize možda bolje i ne ići, ali riječ je o minimalnom trošku zapravo, ali puno važnije od troška su zapravo političke poruke posebno u situaciji kada izražavamo solidarnost u borbi protiv terorizma koji je jedna od najvećih opasnosti za čovječanstvo”, rekao je predsjednik koji će obići i hrvatske sportaše.

  Dolazi i japanski premijer

  U Rusiju se uputio i japanski premijer Shinzo Abe kako bi dao potporu Putinu, i to samo nekoliko sati nakon govora na godišnjem “Danu Sjevernih teritorija” na kojem je od Moskve zatraženo da vrati otoke otete Japanu nakon Drugog svjetskog rata.

  Abeov posjet Rusiji gdje će nazočiti Zimskim olimpijskim igrama i održati peti summit s Putinom od preuzimanja premijerske dužnosti prije 13 mjeseci, usprkos sedam desetljeća starom teritorijalnom sporu, veliki je kontrast sve većem pogoršanju odnosa Japana s Kinom i Južnom Korejom oko nenastanjenih otočića. Moskva je zaposjela te otoke istočno od Hokaida prije predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, prisilivši 17.000 Japanaca na odlazak.

  Putinu je pojavljivanje čelnika G7 na svečanosti otvaranja zimske Olimpijade važno u trenutku kada pljušte kritike sa svih strana glede stanja ljudskih prava u Rusiji.

  Posebice je na udaru zakon protiv homoseksualne “propagande”. Američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Francois Hollande, britanski premijer David Cameron i njemački predsjednik Joachim Gauck ne dolaze u Soči. Američko izaslanstvo na Igrama čine tri otvoreno homoseksualna predstavnika.

  Soči predstavlja i 12 novih disciplina

  52 milijardu dolara koštat će Putinove zimske igre na morskoj obali, umjesto planiranih 12 milijardi! Do sada je rekord držao Peking, no ruski vladar morao je nadmašiti prethodnike. Kako se dogodio otklon od 40 milijardi? Čudnim izmjenama izvođača radova i sponzora, upošljavanjem građevinskih tvrtki Putinovih najbližih suradnika… Korupcijske afere i terorizam oduvijek prijete svemu što jest duh olimpizma, no u Rusiji i to ima dimenziju više. Putinu se, jasno, ne sviđa slika koja je otišla u svijet uoči Igara, dodatno izoštrena anti-gay zakonom, no predsjednik čini sve da svijetu, barem na dva tjedna, prezentira novu, modernu Rusiju. Otišao je toliko daleko da je u svemir poslao olimpijsku baklju.

  Izgrađeno je 11 potpuno novih borilišta i tri olimpijska sela, jedno u Sočiju, dva u planinskom dijelu. Rusija se često prijavljuje za domaćinstva međunarodnih natjecanja kako bi izgradila infrastrukturu. Soči je zemlji donio 367 kilometara ceste, 22 tunela, 201 kilometar pruga i 235 novoizgrađenih objekata.

  12 novih disciplina vidjet ćemo u olimpijskom kalendaru: skijaški skokovi za žene, ekipno natjecanje u umjetničkom klizanju, ski half-pipe (akrobacije u snježnom polucilindru), skijanje slopestyle, snowboard slopestyle, mješovita štafeta u biatlonu, paralelni slalom u snowboardu i štafeta u sanjkanju.

  index.hr

  facebook komentari