Pratite nas

Vijesti

Pod pritiskom javnosti, primopredaja vlasti ipak je otvorena za medije!?

Objavljeno

na

Kako javlja portal direktno.hr Pod velikim pritiskom cjelokupne javnosti i medija, današnja primopredaja predsjedničke vlasti ipak će se odviti pod budnim okom ‘sedme sile’

Hrvatski su građani, jednako kao i urednici televizija, novina i internet portala, vrlo loše reagirali na namjeru Ive Josipovića – kojem danas ističe posljednji dan mandata – da protokolarnu primopredaju predsjedničke dužnosti, zakazanu u srijedu za 17.30 sati, obavi bez bliceva fotoaparata, rada kamera i pitanja novinara. Ta je odluka priopćena medijima svega sat vremena nakon što je iz predsjedničkog ureda otposlana obavijest da medija na primopredaji – neće biti.

Svaka primopredaja od 1990. bila je zabilježena kamerom, pa bi, da je ostalo pri prvotnoj odluci, ovo bio svojevrstan presedan. Naime, 2010. je nekoliko sati nakon inauguracije Ive Josipovića, na Pantovčaku je obavljena primopredaja vlasti s njegovim prethodnikom Stipom Mesićem. Nakon poziranja fotoreporterima, iza zatvorenih vrata su obavili primopredaju. Dvadesetak minuta kasnije, izašli su pred novinare i dali izjave. Mesić je komentirao kako odlazi zadovoljan jer je ”Hrvatska u pravim rukama te kako je Hrvatska izabrala predsjednika koji će sigurno štititi Ustav i koji će provoditi hrvatske zakone”. Potom je sjeo u automobili i napustio Ured predsjednika.

Kao što je portal direktno.hr već pisao, a i mi, ironično je da Josipović, koji je u pet godina vladavine u medijima iskakao kao iz paštete, na kraju mandata ne želi s okom javnosti podijeliti veliki dan svoga odlaska. Teško se oteti dojmu da bi ovakvim (pokušajem) cenzure u svijesti hrvatskih građana Josipović htio ostati upamćen kao predsjednik na vlasti.

“Mogu reći da to nije u skladu s demokratskim protokolom u zemljama na koje se Hrvatska poziva kao uzor. To je samo jedan u nizu nastavaka sitnih politikantskih podmetanja predsjednici Grabar-Kitarović koji su u suprotnosti s onim što je gospodin Josipović rekao u izbornoj noći kada je dostojanstveno podnio poraz. To vjerojatno govori da radi u dogovoru s nekim drugim. Kao psihijatar, mogu reći da će time izazvati kontraefekt. Njihove maske ovime definitivno padaju”, rekao je jučer u razgovoru za direktno.hr psihijatar Herman Vukušić.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati