Pratite nas

Podgrijana priča o ‘trećem entitetu’ u svrhu predizborne kampanje!?

Objavljeno

na

Moguća uspostava trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, što je kao jednu od preporuka u svom posljednjem izvješću o stanju navela i Međunarodna krizna skupina (ICG), tema je koja je izazvala rijetke reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti, no predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poslužila je kao povod za ponovno dovođenje u pitanje opstanka BiH kao države što je, po svemu sudeći, u funkciji predizborne kampanje za izbore u listopadu.

da za treći“Nema ničeg nužno pogrešnoga u vezi s hrvatskim entitetom u BiH. On bi mogao riješiti brojne probleme”, stoji uz brojne druge naznake i ocjene u posljednjem izvješću ICG-a o BiH objavljenom ranije ovog mjeseca.

Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Bruxellesu u tom je dokumentu zapravo težište dala konstataciji da “BiH postupno klizi ka dezintegraciji”, uz procjenu kako je njeno ubrzano približavanje Europskoj uniji najbolji način da se zaustave i promijene takvi negativni trendovi.

“Suprostavljeni ciljevi i interesi tri (etničke) zajednice stalno su izvorište krize”, stoji u dokumentu uz ocjenu kako su “šizofrene” odredbe Daytonskog sporazuma pravo izvorište dugogodišnje krize.

Iako je riječ o dokumentu objavljenom još 10. srpnja, dio lokalnih medija u BiH pozornost mu je posvetio tek ovog tjedna uglavnom zanemarujući cijeli niz bitnih ocjena i preporuka a koncentrirajući se na gotovo usputnu napomenu kojom je “podgrijana” stara priča o uspostavi hrvatskog entiteta u BiH.

“Napetosti koje kreira ustavna šizofrenija guraju BiH ka prekretnici. Potreban je novi ustroj: normalna federacija koja neće biti teritorijalno definirana i davati posebne uloge konstitutivnim narodima, već će biti usmjerena na to kako odgovoriti interesima tri etničke zajednice, ali i svih drugih građana”, smatraju u ICG-u, uz preporuku da BiH ponovo izgradi svoju političku strukturu “od dna do vrha”.

“Napetosti koje kreira ustavna šizofrenija guraju BiH ka prekretnici. Potreban je novi ustroj: normalna federacija koja neće biti teritorijalno definirana i davati posebne uloge konstitutivnim narodima, već će biti usmjerena na to kako odgovoriti interesima tri etničke zajednice, ali i svih drugih građana”, smatraju u ICG-u, uz preporuku da BiH ponovo izgradi svoju političku strukturu “od dna do vrha”.


Vlastima u BiH na svim razinama upućena je preporuka da odmah započnu pregovore o temeljitim reformama, što bi uključivalo i ukidanje sadašnjih deset županja unutar Federacije BiH odnosno uspostavu regija koje će imati gospodarsku, prometnu i drugu utemeljenost.

“Mi ćemo podržati Hrvate da imaju svoj entitet”, bio je komentar Milorada Dodika na dokument ICG-a.

Dodik je međutim za Televiziju RS (RTRS) istodobno istaknuo kako on i predsjednik HDZ BiH imaju jasan dogovor da pri tom “nitko ne dodiruje ni za milimetar RS”.

“I to je nama važno, ništa drugo nije važno”, kazao je Dodik dodajući da bilo kakav drugi preustroj BiH ne dolazi u obzir.

Konstatirao je i kako ga uopće ne zanimaju druge preporuke ICG-a poput one da bi BiH trebalo preustrojiti u klasičnu federaciju i tako od nje načiniti funkcionalnu državu.

“BiH može samo biti unija nezavisnih država”, konstatirao je Dodik založivši se da i ono malo ovlasti što ih BiH ima na državnoj razini bude potpuno reducirano te da, primjerice, država ima tek predsjedatelja Vijeća ministara i dva ministra. To je, drži Dodik, “izvorni Dayton” kojemu se valja vratiti.

Glavni tajnik Centra za strateške studije iz Sarajeva Denis Hadžović ocijenio je kako ono što piše u izvješću ICG-a nije ništa novo, a takve su i reakcije poput Dodikove.

“Ono što mi, na žalost, imamo u BiH jest otvoreno zagovaranje trećeg entiteta, zagovaranje neupitnosti RS i nemogućnost političara da nađu zajedničku viziju budućnosti BiH”, kazao je Hadžović “Dnevnom avazu”.

Komentare ICG-ja o trećem entitetu korisnim smatra tek ukoliko će to bez zagovaranja rušenja ustavnog uređenja BiH ipak dovesti do otvaranja stvarnih pregovora o tome kako riješiti sadašnju krizu u zemlji i otkloniti postojeće blokade.

Sociolog i sveučilišni profesor iz Banje Luke Ivan Šijaković u aktualiziranju priče o hrvatskom entitetu u BiH vidi tek istu matricu po kojoj se takve priče lansiraju u sklopu priprema za izbore koji BiH očekuju 12. listopada. Isti su akteri i ista je argumentacija zagovaratelja i protivnika te ideje i to je sasvim potrošena priča, ocjenjuje Šijaković.

“Metodologija je to skretanja pozornosti sa slike socijalnog stanja u BiH, devastiranog gospodarstva, siromaštva, besperspektivnosti mladih i činjenice da je Bih doslovno na začelju Europe”, kazao je Šijaković.  (Hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Nekad je bio Goli otok

Objavljeno

na

Objavio

Jedna ljudska sudbina bolje objašnjava prilike i klimu nekog vremena od suhoparnih, brojkama nabijenim povijesnih analiza.

Jedna od takvih sudbina zapisana je u upravo na Pravnom fakultetu u Splitu, pred prepunom velikom dvoranom, promoviranoj knjizi Jakoslava Davida Rojnice “Ja sam 6387”, u kojoj on u trećem licu piše o svom suđenju i zatvaranju na zloglasnom Golom otoku.

Ne, nije, ako ste pomislili, Rojnica informbiroovac. On je rođen 1956., iste godine kad je progon “staljinista” Staljinovim metodama bio završen, a Tito otoplio odnose sa SSSR-om. No, osuđenici su tamo i dalje pristizali sve do 1988. godine. Neki zbog kriminala, a neki zbog delikta mišljenja, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Rojnica je optužen i osuđen (zajedno s Mirkom Rajčićem, Markom Juranovićem i Fabijanom Dumančićem) na tri godine zatvora zbog navodnog podrivanja sistema, rušenja Jugoslavije i odvajanja Hrvatske, a jedini dokazi za tu urotničku djelatnost bilo je posjedovanje lista “Nova Hrvatska” i još neke nezgodne literature.

Imao je samo dvadeset dvije godine, u istrazi je proveo šest mjeseci, podvrgavali su ga elektrošokovima, doveli ga na rub smrti kad mu je postalo svejedno hoće li živjeti ili umrijeti. Trajno mu je uništen dio života, one možda najbolje godine. Prekinuo je studij prava, koji nikada neće nastaviti.

U zatvoru se našao u društvu okorjelih kriminalaca, koji ga nisu maltretirali kao što oni znaju raditi, i to samo zato što je bio pismen pa im je pisao molbe i žalbe.

Kaže kako su mu molitva, vjera u Boga, majčini i sestrini posjeti bili jedina pomoć, utjeha i nada. Danas je pun opraštanja i razumijevanja, miran i bez imalo osvetničkoga u sebi. Pod inicijalima je čak sakrio i imena onih koji su ga teretili da bi spasili sebe.

“Ja sam 6387”, kao i brojne druge knjige, zapisi, sjećanja itd., snažan je odgovor učestaloj tezi kako smo živjeli u socijalizmu s ljudskim likom i u pravednoj državi, kako je čak nekada bilo bolje, kako su priče o progonima samo propagandne nacionalističke bajke.

Nekad je, međutim, bio Goli otok. Na promociji je povjesničar Josip Jurčević temeljem vlastitih istraživanja iznio podatak kako je od 1945. do 1950. bilo trideset tisuća političkih procesa te kako je sto tisuća ljudi osuđeno iz političkih razloga. Sve je bilo po zakonu, samo što su zakoni bili u službi režima, u službi ideologije i jedine partije.

Posljednji politički zatvorenik na Golom otoku, spomenuo je Rojnica, došao je tamo 1983. i ostao sve do 1988. godine, a njegov krimen bila je parola “Živjela Hrvatska”, koju je napisao na nekom zidu. Takva kazna, ako je vjerovati nekim najavama novog kaznenog zakona, čeka onoga tko napiše ili uzvikne “Za dom spremni”!

Moderni tzv. antifašisti priznat će eufemistički kako je Goli otok bio “greška”, ali im Bleiburg nije bio niti greška. Jer, valjda, na otoku su stradali njihovi.

Foto Vojko Bašić / HANZA MEDIA, Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje knjige autorice Blanke Matković u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ autorice Blanke Matković bit će predstavljena 17.10. u Zagrebu.

Promocija knjige održat će se u prostorima Tribine Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27.

Organizator je HDP “Dr. Rudolf Horvat”, a uz voditelja Damira Ljubičića, knjigu će predstaviti Ivan Kozlica, Stipo Pilić, Magdalena Vuković i autorica Blanka Matković.

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena.

Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo.

U knjizi se nalaze popisi nestalih 1945., 1946. i 1947. te razni popisi kojima se i ne znaju točni autori obzirom da su neki od njih bez potpisa i pečata. Dokumenti u zbirci uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.

Ova zbirka dokumenata predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“.

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn, a ukratko će biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković

Glasnović: Moramo shvatit da smo svi sudionici u odlučnom boju za povijesnu istinu

facebook komentari

Nastavi čitati