Podignuta optužnica protiv pripadnika HVO-a u Orašju

2

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

Oni su uhićeni potkraj listopada, a osmorica su u istražnom pritvoru provela mjesec dana.

Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode uz mjeru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putnih isprava.

Uhićenje je izazvao zategnute odnose između Hrvatske i BiH nakon što su brojni hrvatski dužnosnici izrazili nezadovoljstvo zbog pritvaranja osumnjičenika, unatoč tome što su svo vrijeme bili dostupni pravosudnim tijelima u susjednoj državi.

Prvi na popisu optuženih je umirovljneni general Đuro Matuzović (64) koji je u ratu bio zapovjednik Zbornog područja Orašje.

Optužnica je podignuta i protiv Ive Oršolića 64), Tade Oršolića (56), Marka Dominkovića (54), Jose Nedića (60), Marka Blažanovića (61), Mate Živkovića (54), Ante Živkovića (47) i Stjepe Đurića (51).

Svi optuženi imaju hrvatsko državljanstvo.

U optužnici se navodi kako su “od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i osnovnoj školi „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta”.

Tereti ih se da su sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Potvrdi li Sud BiH optužnicu, tužitelji će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnih materijalnih dokaza.

facebook komentari

  • Agromentum

    Kad bi postojao neki red s optužnicama, posavski branitelji bi došli tek za nekih 100 godina na red. Zašto javnost ne može znati protiv koga je sve podnesena kaznena prijava i zašto se ništa ne poduzima.

    • Ante Antić

      U Hrvatskoj postoje institucije koje bi trebale biti nadležne i odgovorne za poduzimanje mjera u slučajevima optužnice protiv časnika HVO-a pred BiH tužiteljstvom. Postoji čak i posebno povjerenstvo pri Vladi. Ali od svih njih ni glasa (niti treba nešto učinkovito očekivati od njih). Jedino kad se nešto moglo napraviti bilo je vrijeme kad su istražitelji tražili dokumente po hrvatskim institucijama (na osnovu kojih su napravili optužnice). Tada nije bilo ljudi doraslih zadatku i sad je uglavnom kasno!