Podignuta optužnica za veliki broj ratnih zločina na području Mostara

1

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mile Puljića, rođenog 1954. u Stocu, nastanjen u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske, zbog počinjenog kaznenog djela zločin protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 2. bojne 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sitematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

On se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.
”Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine na području Hercegovine”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protupravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

U okviru počinjenja ovih zločina, izvođenjem nezakonito zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na crti bojišnice, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom smjeru, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

U optužnici se navodi da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina, pa do više od 100 nezakonito zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika 2. bojne 2. brigade HVO, kojom je zapovjedao optuženi.

Radi se o vrlo opsežnoj optužnici, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Uz optužnicu, sudu je proslijeđen opsežan dokazni materijal sa više stotina dokaza, a predloženo je pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

facebook komentari

  • peppermintt

    Ove optužbe triba rasvijetliti , utvrditi svačiju osobnu odgovornost, i napokon zatvoriti ovo teško životno poglavlje svih nas protkano užasnim stradanjima …koje je prouzročila megalomanska politika srbijanskog vodstva. to je zapravo uzrok svih zala a sve ovo ostalo su tek surove posljedice.

    Ima li krivnje osobno Mile Puljić, budemo vidili iako za njega osobno nitko nema negativnog komentara, ali zapovjedna odgovornost je prilično pravno rastezljiv pojam, opći dojam je da bi Puljić uz dobrog odvjetnika odbacio optužbe kao neutemeljene.Al to neće značiti da se triba utvrditi odgovornost za sve ove zločine , jer netko to jest radio a taj netko ima i ime i prezime ,