Podrška lidera izjavi Predsjedništva BiH je uvjet za EU

0

Ako politički lideri u BiH ne podrže pismenu izjavu Predsjedništva BiH o neopozivoj opredijeljenosti za reformama, nema podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, proizlazi iz odgovora koji smo dobili iz Delegacije EU u BiH, pišu Nezavisne novine. Kako su istaknuli, Predsjedništvo BiH treba pristati na neopozivu pismenu obvezu, koju političke stranke također trebaju odobriti.

 “Željeli bismo naglasiti da kako bi se ovo obvezivanje smatralo ‘neopozivim’, potrebna je visoka razina konsenzusa kada se radi o odobrenju unutar Parlamenta BiH i među političkim liderima”, rekli su iz Delegacije EU, podsjećajući na zaključke Vijeća EU od prošlog mjeseca. Upozorili su da kredibilan zahtjev za članstvo u EU podrazumijeva poduzimanje reformi kako bi se osigurala funkcionalna država koja djeluje u potpunosti u skladu s vrijednostima EU.

 “Sljedeći korak, u slučaju da države članice EU zahtijevaju od Komisije da pripremi svoje mišljenje, uslijedio bi niz pitanja i odgovora i tehničkih analiza koje bi pokrile sva područja pod kopenhaškim kriterijama za pristupanje EU. Tek kada se ovaj tehnički proces završi, Europska komisija može dati svoje mišljenje Vijeću EU o kandidatskom statusu BiH”, istaknuli su.

 Milorad Dodik, predsjednik RS, upozorio je kako usuglašena izjava, koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH, vodi ka centralizaciji BiH.

 “Izjava koju je potpisao Mladen Ivanić je apsolutno značajan korak ka centralizaciji”, naveo je i pojasnio da je propuštena prilika da se obavi u unutarnji dijalog o toj temi te da nitko ne može očekivati da će oni biti sljedbenici Ivanića i Bosića u Sarajevu. Naveo je i da ne želi polemizirati sa Bosićem i Ivanićem jer se u izjavi nalazi niz neprihvatljivih stvari u vezi s ekonomijom i obvezama drugih organa vlasti.

 Milica Marković, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, izjavila je jučer da izjava u pogledu euroatlantskih integracija BiH “ne govori ništa osim evidentne servilnosti Ivanića prema Bakiru Izetbegoviću”.

 “Što se tiče samih postupaka i aktivnosti koje će se voditi u pogledu europskih integracija, tu će najmanje, osim deklarativne aktivnosti, doprinijeti Predsjedništvo BiH. Svi drugi – Vijeće ministara, Parlament BiH i Direkcija za europske integracije, imat će mnogo više posla nego samo Predsjedništvo”, kazala je Markovićeva.

 Koalicijski partneri SNSD-a još nemaju jasno izgrađen stav u vezi s tekstom izjave Predsjedništva BiH. Kako je to Nezavisnim rekao Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ova će se stranka povodom toga oglasiti u idući ponedjeljak. Petar Đokić, predsjednik SP-a, smatra da izjavu tek treba detaljno analizirati.

 “Treba vidjeti odgovara li stavovima koje smo mi iznijeli prilikom sastanka sa Federikom Mogherini”, rekao je Đokić. S druge strane, u SDS-u, PDP-u i NDP-u smatraju kako Dodik “svjesno pokušava izazvati vještačku krizu u BiH”.

 “Evidentno je da smo mi već duže taoci vještački izazvanih kriza, a Dodikova reakcija je nastavak politike izolacije. On nema bitnih primjedbi na sam tekest tog dokumenta, koji ni na koji način ne narušava poziciju RS”, kaže Dragan Ćuzulan, generalni tajnik SDS-a. Na pitanje hoće li izjava Predsjedništva BiH proći “reviziju” u Narodnoj skupštini RS, Ćuzulan odgovara da to ovisi od predsjednika Skupštine.

 Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, zaključuje da “Dodik ima averziju prema svemu što se napravi u BiH bez njegovog sudjelovanja”.

“Ova izjava je ništa drugo do namjera Predsjedništva BiH da pokrenu stvari nabolje. Ona ne sadrži nikakve teške političke teme i u njoj nema ništa protiv RS”, ističe Čavić. Ni on nije siguran hoće li izjava Predsjedništva BiH doći na dnevni red Narodne skupštine RS.

 “To može da predloži predsjednik Skupštine, Vlada, ali i sam Dodik, jer za to ima ustavne ovlasti”, kaže Čavić.

 U ponedjeljak se priopćenjem za javnost oglasio i PDP, navodeći da će nastaviti voditi “jasnu politiku čuvanja pozicija RS, njenog ekonomskog jačanja i borbe protiv korupcije”. Rekli su i kako napadi predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika na zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH pokazuju kako Dodik želi Republiku Srpsku voditi u izolaciju.

facebook komentari