Pratite nas

Politika

Podržite stranku koja pomaže najsiromašnijima

Objavljeno

na

Bez obzira  htio to Zoran Milanović priznati ili ne, SDP je očigledno u kampanji za predizborne izbore. Odaje to i službena stranica Milanovićeve stranke, gdje su već krenuli pozivati birače da im daju podršku.

Ako otvorite internetsku stranicu SDP-a, dočekat će vas poruke poput “Podržite stranku koja pomaže 60.000 najsiromašnijih građana” i “Želim podržati stranku koja mladima nudi priliku da rade”. Sve to popraćeno je fotografijam na kojima se Milanović druži s mladim radnicima ili grli bakicu Stanu Zekić iz Rajeva Sela, kojoj je država obnovila kuću nakon poplave.

milanoviciradnici

Sve se češće priča da ćemo na izvanredne parlamentarne izbore već prije ljeta, u svibnju ili lipnju. Navodno je što skoriji izlazak na izbore SDP-u savjetovao Alex Braun, inozemni konzultant kojeg su doveli da ih pripremi za kampanju. No, Milanović se o tome i dalje ne želi izjasniti.

“Izbori su redovni kada su potpuno redovni u skladu sa Ustavnom, a to je nakon četiri godine isteka mandata, a to je u veljači 2016. godine. To su redovni izbori, a sve prije toga su prijevremeni. A kada će biti, ja vam to u ovom trenutku ne mogu reći, to ne ovisi samo o meni”, izjavio je Milanović tijekom posjeta Rabu.

Grunfovski slogani opet u modi

U medije je ovoga tjedna procurila i informacija da je SDP već izabrao predizborni slogan za predstojeće izbore – “Naprijed, a ne nazad”. Odmah su, naravno, naišli na podsmjeh javnosti, a mnoge je ovakav slogan podsjetio na mudrosti osebujnog Grunfa, lika iz popularnog stripa Alan Ford.

Glasnogovornik SDP-a Tomislav Korman poručio je doduše da o izborima još ne razmišljaju, pa tako ni o sloganima. “To što se navodi kao slogan je rečenica premijera Milanovića, koji ju je ponovio u nekoliko navrata – u Šibeniku, u Varaždinu i na sjednici Vlade, ako se ne varam. Premijer je to govorio u kontekstu politika koje Vlada radi i provodi”, kaže Korman.

No, bez obzira na tvrdnje SDP-ovog glasnogovornika, nitko se neće iznenaditi ako se kovanica “Naprijed, a ne nazad” doista pojavi na predizbornim plakatima SDP-a. I ranije je ova stranka u svrhe kampanje posezala za grunfovskim mudrostima pa su 2011. godine (kada su došli na vlast) njihovi izborni slogani glasili: “Bolje dug život, nego život na dug”, “Naš je posao da osiguramo vaš posao”, “Izvoziti ideje, a ne pametnu mladost”, “U plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače”, “Visoku nezaposlenost zamijeniti visokim BDP-om”…

Vladine mjere za veći rejting

Da su u stožeru SDP-a i Kukuriku koalicije u punom jeku pripreme za juriš po novi mandat, vidi se i na radu Milanovićeve Vlade. Iako je iza nas predizborna godina, već je donesen čitav niz mjera koje bi trebale povećati rejting aktualne vladajuće garniture među biračima.

Započelo je izmjenama poreznog sustava koje su na snagu stupile 1. siječnja ove godine, a zahvaljujući kojima je većini građana mjesečna plaća porasla za stotinjak kuna. Uslijedili su zamrzavanje tečaja švicarskog franka i oprost dugova najsiromašnijim građanima kojima će se, prema neslužbenim najavama, uskoro pomoći i mjerom tzv. energetske solidarsnoti, odnosno sufinanciranjem mjesečnog računa za struju.

Nove mjere pomoći najugroženijem sloju društva najavila je ovog tjedna i Milanka Opačić, kazavši na press konferenciji da će se raznim udrugama koje su angažirane na pomaganju socijalno ugroženim građanima putem natječaja podijeliti 24 milijuna kuna. U tom kontekstu treba gledati i najavljeno pojeftinjenje plina, za koje je Ivan Vrdoljak kazao da će na snagu stupiti od 1. travnja.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Ponosni smo na 25 godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Objavljeno

na

Objavio

MVEP

U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na prijemu za šefove izaslanstava koji je priredio predsjednik SAD-a Donald Trump, a održao je i niz bilateralnih susreta.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, predsjednik Vlade Plenković otkrio je danas spomen-ploču o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića.

Kip „Mir“ je poklon Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima, a jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku. Izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine restaurirala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da spomenik jahačice, koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus, simbolizira Ujedinjene narode kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se ovim kipom, kao i  Meštrovićevom „Djevojkom s lutnjom“, koju je Hrvatska poklonila 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini Ujedinjenih naroda.

„Ponosni smo na 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je 22. svibnja 1992. godine, kada je Hrvatska primljena u UN i kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u New Yorku tim povodom, za generaciju koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnoga priznanja Hrvatske. Ocijenio je da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u Ujedinjenim narodima, odradila mandat u Vijeću sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira.

 

„Sudjelovali smo u brojnim misijama Ujedinjenih naroda. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sada smo oni koji pridonose svjetskom miru, u partnerstvu s regionalnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije i drugih. Nastojimo dati doprinos odgovoru na mega-trendove s kojima je svijet u ovom trenutku suočen“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da je jučer Hrvatska dala i svoj doprinos novoj inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Globalnom paktu za okoliš, koji predstavlja nastavak na Pariški sporazum.

„Hrvatska se ponaša odgovorno, stojimo iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova“, kazao je Plenković.

Na novinarski upit je li na prijemu koji je za šefove izaslanstava priredio predsjednik SAD-a Donald Trump imao prigodu s njim razgovarati, predsjednik Vlade kazao je da je s njim, kao i drugi šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da je tradicionalan običaj da i Europska unija i SAD organiziraju prijeme u okviru Opće skupštine.

„Bila je to prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su ovdje“, kazao je Plenković.

Sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je sastanak u Zagrebu za 27. rujna.

„Želimo ostvariti napredak u odnosima između dvije zemlje. Premda je pristup Hrvatske i Slovenije i dalje različit, samo razgovorima i dijalogom možemo doći do rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je Slovenija Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, dodavši da otvorena pitanja koja postoje nisu nepremostiva. Najavio je da će sutrašnjim govorom pred Općom skupštinom ukazati na to kako je Hrvatska do sada vidjela Ujedinjene narode i što je dala kao doprinos te na koji način vidi rješavanje ključnih sigurnosnih izazova i globalnih trendova.

Predsjednik Vlade Plenković održao je i  danas niz bilateralnih sastanaka. Između ostalih, jutros se sastao s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thaçijem i predsjednikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiezom Mustafom Serrajom.

„Libija je jedna od glavnih globalnih tema, a i ministri vanjskih poslova Europske unije imali su poseban neformalni sastanak na tu temu. Želimo stabiliziranje te zemlje, s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. Za Hrvatsku je važno da se sve naše kompanije, koje su 2011. napustile Libiju, tamo vrate te da Hrvatska ponovno otvori svoje veleposlanstvo u Libiji kada se steknu preduvjeti“, kazao je Plenković.

Tijekom dana predsjednik Vlade Plenković susrest će se i s turskim predsjednikom Erdoǧanom, a nakon toga će održati predavanje o hrvatskom pogledu na budućnost Europske unije na Sveučilištu Columbia.

Večeras je predviđen prijem povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati