Pratite nas

Pregled

Pogledajte emisiju ‘Zaštitimo djecu!’ koju zabranjuje boljševički Radmanov etički kodeks

Objavljeno

na

Odvjetnik Zvonimir Hodak smatra kako je HRT-ov etički kodeks protuustavan i njime se pokušava ušutkati novinare poput Karoline Vidović Krišto, kojoj su prvo ukinuli emisiju, a sada joj se ne dozvoljava javno izvan HRT-a iznositi vlastite stavove i uvjerenja, iako je to jedna od glavnih ustavnih vrednota. Dnevno donosi najnoviji primjer, emisiju u kojoj je sudjelovala gospođa Vidović Krišto, a koja nije bila po volji uredniku Informativnog programa Tomislavu Špoljaru.

U etičkom kodeksu za “novinare i kreativno osoblje” Hrvatske radio televizije kojeg je u svibnju prošle godine donio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, nekadašnji zadnji predsjednik jugoomladine i zadnji generalni direktor Radio-televizije Zagreb propisao je rad i ponašanje zaposlenika HRT-a – kako bi to on želio. Neke njegove odredbe kao da su prepisane iz vremena kada su partijske strukture određivale što je dozvoljeno, a što ne.

Među inim u članku 15. stavku 2. piše kako “u svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama, novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost”.

Odvjetnik Zvonimir Hodak smatra kako je ta odredba u potpunoj suprotnosti s Ustavom koji izričito dozvoljava pravo na slobodu javnog izražavanja, te slobodu savjesti i vjeroispovjesti.

Članak 38. Ustava RH kaže:

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

– Potpuno je jasno kako vladajuća nomenklatura ovim etičkim kodeksom pokušava manipulirati, ali i ušutkati novinare poput Karoline Vidović Krišto, kojoj su prvo ukinuli emisiju, a sada joj se ne dozvoljava javno izvan HRT-a iznositi vlastite stavove i uvjerenja, iako je to jedna od glavnih ustavnih vrednota, ističe odvjetnik Hodak. “Ali to im neće proći”, poručuje.

Dakle, iako je etički kodeks u suprotnosti s najvišim zakonskim aktom jedne zemlje, već godinu dana nitko nije postavio pitanje njegove ustavnosti i zakonitosti. Štoviše, taj kodeks danas služi urednicima koji su počeli zabranjivati novinarima izražavanje svojim stavova i izvan kuće. Primjerice, slijepo tumačenje kodeksa znači da (neki) zaposlenici osim što ne smiju nigdje (iz)reći svoj svjetonazor i vjeroispovjest, ne bi vjerojatno smjeli nositi ni križić oko vrata.

Posljednji primjer takvog boljševičkog pristupa ponovio se prije par dana kada je HRT-ova novinarka Karolina Vidović Krišto, dobitnica nagrade Global Leadership, gostovala na jednoj privatnoj televiziji i u emisiji “Vidljivi Tragovi” iznosila svoje osobne stavove, a ne stavove javne televizije, o tome zašto je potrebno u potpunosti odbaciti program spolnog odgoja iz hrvatskog obrazovnog sustava, te kako je Hrvatska postala lider globalnog pokreta koji traži izbacivanje Kinseyevog instituta iz UN-a, njegovo zatvaranje i proglašavanje cjelokupne Kinseyeve “znanosti” ništavnom.

Međutim, urednik informativnog programa Tomislav Špoljar naknadno je zabranio njeno sudjelovanje u toj emisiji, koja je ipak na kraju emitirana.

To je tek posljednji u nizu sukoba na relaciji novinarke Vidović Krišto i čelništva HRT-a. Podsjetimo, urednici na HRT-u Karolinu Vidović Krišto prošle su godine suspendirali s emisijom “Slika Hrvatske” zbog jedne emisije koja se bavila problemom pedofilije kao temelja spolnog odgoja. U toj emisiji između ostalog ona je pročitala pismo gledatelja koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece. Potom su prikazani isječci iz filma “The Kinsey Syndrome” u kojem su između ostalog iznešene i činjenice o koketiranju s pedofilijom Alfreda Kinseya koji je nekad smatran pionirom seksualne revolucije i na čijim se neznanstvenim postavkama temeljio i 4. modul Jovanovićevog zdravstvenog odgoja. Čitav slučaj izazvao je veliku pozornost javnosti koja je dala ogromnu podršku suspendiranoj novinarki.

Zanimljivo, samo nekoliko dana kasnije u popularnom TV kalendaru urednici su Kinseya prikazali u istom svjetlu kao i Vidović Krišto, tvrdeći kako je sam bio sklon homoseksualnosti i pedofiliji, te da je godinama sa suradnicima zlostavljao nekoliko stotina djece. Međutim urednici TV kalendara nisu snosili nikakve posljedice.

Pogledajte cijelu emisiju koja je zasmetala Radmanovim urednicima.

Dražen Boroš/dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati