IS pojačava ofenzivu na Kobane – sve su dali u tu bitku

0

Islamska država (IS) šalje brojna pojačanja u Kobane, kurdski grad u Siriji koji već mjesec dana pokušava osvojiti, suočena sa žestokim otporom kurdskih snaga, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

‘Šalju borce iz pokrajina Raka i Alep. Čak šalju osobe koje nemaju puno iskustva u borbi. Ako zauzmu Kobane, borba protiv IS-a u Siriji trajat će jako dugo. Ako ne uspiju, to će biti težak udarac njihovu ugledu među džihadistima – sve su dali u tu bitku’, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

IS kontrolira 40 posto Kobanea, posebice istočni sektor i četvrti na jugu i zapadu grada. Preuzeo je kontrolu nad glavnim stožerom kurdskih snaga na sjeveru, otprilike kilometar od turske granice.

Više od 180.000 Sirijaca raseljeno je u Turskoj nakon intenzivnih sukoba u Kobaneu, čime se povećavaju posljedice onoga što je već najveća humanitarna kriza naše epohe. Europska komisija odobrila je u nedjelju 3,9 milijuna eura humanitarnim organizacijama koje pomažu izbjeglicama iz Kobanea u Turskoj, priopćila je europska povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

hrt.hr

facebook komentari