Pokreće se inicijativa za povratak Herceg-Bosne

24

Zbog činjenice da postoji snažno protivljenje prijedlogu HNS-a da se kroz izmjene izbornog zakonodavstva konačno omogući da Hrvati biraju legitimne predstavnike sve su glasniji pozitivi za vraćanjem na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Daytona, odnosno Washingtonskog sporazuma.

Jedan od onih političara koji jasno i bez dlake na jeziku upozorava kako nespremnost za kompromis oko Izbornog zakona može odvesti BiH u situaciju u kojoj se izborni rezultati iduće godine neće moći implementirati, a zbog čega će biti zaustavljeni svi politički procesi u zemlji, je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH.

On je u razgovoru za Dnevni list upozorio kako nam vrijeme curi te kako bez promjene izbornog zakonodavstva koja će poštovati odluku Ustavnog suda BiH i omogućiti novi način biranja u Dom naroda koji bi Hrvatima omogućio legitimno predstavljanje treba razmisliti o alternativnom rješenju. Karamatić je potvrdio kako okvirno oko kraja godine, pod uvjetom da ne bude promjene izbornog zakonodavstva, HSS pokreće inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kroz koju će se tražiti donošenje stava kako se treba vratiti na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu.

Inicijative i odluke

-Znači, mi bi išli na Predsjedništvo HNS-a s ovom inicijativom, a nakon čega bi Predsjedništvo donijelo odluku, kazao je Karamatić.

Naša je želja da to ide ispred HNS-a, odnosno da inicijativu poguraju sve stranke.

Ukoliko HNS to ne bi prihvatio, iako ne vidim razloga da ne prihvati, mi bi to u Saboru Republike Hrvatske potegli preko hrvatskog HSS-a s kojim smo razgovarali i imamo njihovu potporu, pojasnio je Karamatić.

On je naveo kako bi srž inicijative bilo vraćanje nadležnosti hrvatskom narodu koje je imao prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

-To je dakle povratak na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Jer, kroz Washington i Dayton Hrvati su grubo oštećena strana. To je izvan svake razumne sumnje-dovoljno je pogledati inicijative visokih predstavnika i nametnute odluke, dodao je Karamatić.

Biranje legitimnih predstavnika

Ovu će inicijativu, naveo je on, pokrenuti ukoliko se do kraja godine ne donesu promjene Izbornog zakona jer u suprotnom, dodaje, neće biti nikakva mogućnost implementacije izbornih rezultata.

-U tom bi slučaju ušli u jedan začarani krug, jer onda nema Parlamenta; nema tko donijeti izmjene izbornog zakona. U principu Federacija u prvom redu, ali i BiH ostaju u statusu kojeg sada ima Mostar. To nikomu normalnom nije u interesu, stoga je bolje vratiti se na početno stanje, kaže Karamatić.

Okvirni rok je kraj godine, a Karamatić navodi kako bi se inicijativa pokrenula ukoliko ne dođe do usvajanja bilo kakvih promjena Izbornog zakona koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata, ali i omogućiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike.

A takvo što su i predvidjele hrvatske stranke kroz Prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je dobio potporu na Domu naroda. U Prijedlogu su obrađene tri tematske cjeline, a prva se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH. Naime, odlukom Ustavnog suda sukladno apelaciji Bože Ljubića osporene su odredbe Izbornog zakona BiH koje govore o popunjavanju federalnog Doma naroda.

Sud je u odluci  naveo kako je očito da navedene odredbe Izbornog zakona omogućavaju da predstavnicima jednog konstitutivnog naroda u zakonodavnom tijelu županije legitimitet daju predstavnici drugog konstitutivnog naroda. Ovom presudom je potvrđeno i kako načelo konstitutivnosti naroda u Federaciji, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda. Nakon što u predviđenom roku nisu donesene promjene Izbornog zakona Ustavni sud je stavio izvan snage dvije odredbe koje se odnose na federalni Dom naroda.

U tom kontekstu politički predstavnici hrvatskog naroda ističu kako implementacija izbornih rezultata ne bi bila moguća bez promjene Izbornog zakona, a samim tim ne bi moglo doći ni do imenovanja nove federalne vlasti, čije formiranje i počinje u federalnom Domu naroda.

Herceg Bosna, Tuđman i hrvatska politika triput spasili BiH od raspada

facebook komentari

 • tuc_muc

  Bravo Karamaticu.U HNS to nece proci nece Covic to podrzat ali vrjedi pokusati kroz Sabor RH koja je potpisnik I garant tih sporazumaSRETNO

 • bubnjar

  Tko ne riskira, ne profitira.
  Tko se ne pokušava osloboditi, taj ostaje rob i na kraju nestaje.

 • Istina

  Da su vlastodršci htjeli da Herceg-Bosna ostane i opstane, ona bi i ostala i opstala. Nitko njih nije prisiluo da ju ukinu. Povratkom Herceg-Bosne neke bi stvari sjele na svoje mjesto, a tada bi neke od krupnih zvjerki završilo iza brave. Jedno je što se narodu govori, a iza zavjese je nešto sasvim drugo. Neki su se Herceg-Bosnom i te kako uhljebili. Nekima Herceg-Bosna nije bila cilj nego sredstvo.

 • Luka Dragan

  a mi (Hrvati) stvarno ne smijemo ništa. Srbi imaju svoju državu u BiH, a agresori su, a mi ne smijemo niti pomisliti na svoju republiku Herceg-Bosnu, dođe mi da opet idem u rat, izgleda da ćemo na kraju morati, jer gledajući usranu politiku EU i njihovih senilnih staraca vidljivo je da oni gledaju samo sebe i svoj interes. Pravda ili pravo nekog naroda njih ne zanima. To sve tamno treba rastjerati i zabraniti da u Europski parlament mogu ući stariji od 55 godina ( ŠTO ĆE NAM TAMO STARE PRDONJE, neka se bave humanitarnim radom)

  • Istina

   Ima i mladih masona. Nije toliko problem u godinama, koliko je problem u amoralu. Amoralom su mnogi zaraženi bez obzira na godine.

 • SVESAMSHVATIO

  Sva politika tzv. Herceg Bosne je bila ANTIHRVATSKA, velikosrpska i četnička. Umjesto da se radi na uništavanju genocidne Šumske , skupina okorjelih hercegovačkih udbaša i kriminalaca radi na zaoštravanju odnosa s Bošnjacima. Njima je cilj stravanje Velike Srbije, vlastito bogaćenje i pljačkanje na malom beskorisnom komadićku BiH tzv. zapadne Hercegovine.

  • Ivan

   Točno. HR-HB je velikosrpski projekt. O tome je pisao i govorio fra Petar Jeleč i drugi katolički svećenici. Dragan Čović i njegov HDZ BiH, bolji su čuvari “Republike srpske” od samog Milorada Dodika. Toj “kategoriji” čuvara i velikh štovatelja zločinačkog BH entiteta “Republika srpska” pripada i Nino Raspudić, a cijelo to društvo je za ponovnu uspostavu HR-HB, naravno, samo na teritoriju Federacije BiH, bez i jednog kvadratnog metra teritorija genocidnog srpskog entiteta iz kojeg je, što protjerano, što poubijano preko 200 tisuća Hrvata.

   • Istina

    Daidža Petar Jeleč je izrod hrvatskog naroda. Taj daidža je pljuvao po blaženom kardinalu Stepincu. Optužio je Stepinca za isto ono za što ga optužuje svetosavska četničk crkva koja sebe nazivlje nekakvom Srpskom Pravoslavnom Crkvom. Taj daidža je doktorirao u Rimu na temu Bosne i Hercegovine. Što je tamo sve pisao, Alija i Bakir mu nisu ni do članka.

    http://kamenjar.com/udruzeni-propagandni-poduhvat/

    • Ivan

     Poanta mog komentara je da je HR-HB, velikosrpski projekt. Meni kao Hrvatu iz RH, ne treba Srbija do Une, a što je dugoročni velikosrpski cilj. Pakt Čović-Dodik je u svojoj biti, i u potpunosti, antihrvatski. Odlično je napisao komentator “SVESAMSHATIO”, a s kojim se u potpunosti slažem, da RH treba poslati jasnu poruku jugočetniku Čoviću, da radi za srpske interese i da neće tolerirati nikakve velikosrpske projekte, u srcu RH.

     • Istina

      Ti si se pozvao na daidžu Petra Jeleča. Hrvatski narod u BiH je morao u vrijeme rata imati svoju administrativno teritorijalnu jedinicu. Nije problem u Herceg-Bosni kao Herceg-Bosni, nego je problem u zloporabi iste. Ta propaganda da je hrvatska strana namjeravala Herceg-Bosnu pripojiti Hrvatskoj je djelo UDBA-a i KOS-a.

      Srbin Alija Izetbegović je Tuđmanu nudio da ovaj dio Hercegovine pripoji Hrvatskoj, ali je Tuđman odbio. Hvataju se za nekakvu salvetu kao vjerodostojan dokument, dok u isto vrijeme imate puno dokumenata koji to opovrgavaju.

      Što se tiče Čovića i sl. to je već nešto drugo. Čović je za Srbe u vrijeme rata odradio jako, jako dobar posao u Soko Mostar.

      Vidiš, ti kao Hrvat živiš u Hrvatskoj, a ja kao Hrvat živim u BiH. Mi Hrvati u BiH moramo imati svoju administrativno teritorijalnu jedinicu. Livno iz kojega pišem je grad duhova. Doduše, sad kad je ljeto i ovi dođu na godišnje odmore, malo živne. Žilu kucavicu hrvatskog naroda u BiH, Hercegovačku banku, se presjeklo vojnim putem. To je jedini slučaj u povijsti ljudskog roda da se na jednu banku išlo vojnim putem. Vojnim putem se išlo na škole, dječja obdaništa, domove zdravlja, bolnice, crkve, džamije, sinagoge i tako redom, ali na banku ne. Banka je hram boga koji se nazivlje NOVAC. Puno više ljude se klanja novcu nego li Bogu, jer da nije tako, svijet bi bio puno bolji.

      Plan svijetskih moćnika je da Srbi i Bošnjaci podijele BiH, a da se mi Hrvati asimiliramo ili iselimo. Stoga i jeste u Dejtonu nametnuto da iako 3 naroda budu 2 entiteta. Treba znati čitati između redaka.

     • Ivan

      Kako i na kojem teritoriju zamišljaš ponovnu uspostavu HR-HB?
      Je li to samo dio teritorija F BiH bez i jednog kvadratnog metra “RS” iz koje je protjerano i poubijano preko 200 tisuća Hrvata, ili bi HR-HB trebala obuhvaćati i dobar dio teritorija BH entiteta “RS”, koji danas obuhvaća pola Bosne i Hercegovine

     • Istina

      Trenutno na mogućem teritoriju, a kasnije što se mogne. Činjenica je da Srbi i Bošnjaci imaju svoje entitete, a mi Hrvati nemamo. Da živiš u bošnjačkom entitetu kao ja i ti bi drugačije pričao. Posavina je jedna druga priča. Odgovorni za gubitak Posavine nisu ni do danas kažnjeni ali nam ti isti i te kako kroje kapu.

     • Ivan

      Za to je potreban Dayton 2. Drugo rješenje ne vidim.

     • Istina

      Ne znam ja što je za to potrebito, ali mi Hrvati u BiH moramo imati svoju administrativno teritorijalnu jedinicu. Nisam ni ja za to da Srbija dođe na par kolometara od Zagreba. Cilj je zadržati i ovo malo Hrvata u BiH da ostane i opstane u BiH. Ako se ovako nastavi kao do sada, nigdje nas.

     • Ivan

      Uglavnom se slažem. Tuđman je pogriješio u Daytonu, zato što nije inzistirao na Trećem hrvatskom entitetu. Ja sam kao Hrvat pravaške političke orijentacije bio za Hrvatsku do Drine. Povijesnu šansu za realizaciju Hrvatske u njenim povijesnim i etničkim granicama, propustili smo zbog pogrešne politike koju je hrvatsko državno vodstvo, provodilo 90-ih u BiH. Zapovjednik HOS-a u Hercegovini, pukovnik Blaž Kraljević, ubijen je zajedno sa svojih osam bojovnika 9.8.1992.godine u unaprijed pripremljenoj zasjedi “Kažnjeničke bojne”, sastavljene od kriminalaca i to kada se vraćao sa “sastanka”, na koji ga je pozvao Mate Boban. Razlog ove smišljene političke likvidacije je javni proglas Blaža Kraljevića od 9.5.1992.godine, protiv sporazuma Karadžić-Boban, potpisanog u Austriji, u Grazu 6.5.1992. To je bilo prije bilo kakvog hrvatsko-muslimanskog sukoba. Cijenu pogrešne i promašene politike podjele BiH sa velikosrpskim agresorom, najviše je platio hrvatski narod u BiH.

     • Istina

      Sve je meni to poznato. Ja sam HOS-ovac. Evo ovdje na ovu temu stavio sam link vezan za komemoraciju ubijenih i pokob generala Blaža Kraljevića.

   • N K P

    Agrame, jesi ti Banac osobno, daj neki citat iz njegove knjige! HB ce opet biti, vas nitko nista pitati nece!

    • Ivan

     HA HA HA HA… samo naprijed ! Bez Republike Hrvatske, kao jedne od potpisnica Daytonskog sporazuma, ne možete ništa. To ti je valjda jasno.

     • N K P

      Bez Banca i tebe, mozemo. Spinaj velikobosnjacki, ali uzalud ti je.

     • Ivan

      Zašto do sada niste realizirali HR-HB, u međunarodnom protektoratu BiH, sa svojim političarima, kada je to tako jednostavno?

     • Vladimir Dananić

      Tako je. Bez SVOJEG vlastitog ozemlja, ma koliko to ozemlje bilo malo, Hrvati u BiH ne mogu biti ravnopravni i SUVERENI u BiH. Pa neka je veličina Hrvatske Republike u BiH tek koji postotak ukupne veličine BiH, to je još uvijek neuzporedivo bolje od ničega, što sada administrativno imaju, odnosno nemaju. Ne dajte se pokolebati nesuvislim pričama da će Velika Srbija doći ne znam kako blizu hrvatskih granica ako se uzpostavi Herceg Bosna, jer ta „Velika Srbija“ i nije više tako velika, a UVIJEK je bila blizu hrvatskih granica. Nikakva blizina tobože velike Srbije ne znači ništa. Suverenost hrvatskog naroda u BiH znači sve.

     • N K P

      Kao i uvijek, lijepo Vas je citati :-). Srdacno iz Lijepe nase!

  • N K P

   Mogu razumjeti kad portali iz RH dopustaju ovakvo pljuvanje po HB, ali nas….?!! Svaka cast!

 • Istina

  25. OBLJETNICA UBOJSTVA BLAŽA KRALJEVIĆA I OSMORICE HOSOVACA

  http://croatiarediviva.com/2017/08/09/25-obljetnica-ubojstva-blaza-kraljevica-osmorice-hosovaca/