Pokušaj stvaranja nove platforme kroz izborni inžerenjing u Domu naroda

13

Izbor za Federalni Dom naroda je diskriminirajući, Hrvati pokreću tužbu Ustavnom sudu

Predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Božo Ljubić, koji je u subotu preuzeo tu dužnost od Milorada Živkovića te će donjim domom Parlamenta ravnati do izbora, zatražio je preispitivanje Izbornog zakona pred Ustavnim sudom BiH. Kako doznajemo, ustavna tužba se odnosi na diskriminaciju Hrvata, napose oko načina izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, a tako posredno i za državni Dom naroda.

Hrvatski politički predstavnici smanjivanje mogućnosti manipulacija s biranjem hrvatskih izaslanika u Dom naroda smatraju prvim i najvažnijim korakom koji bi vodio popravljanju institucionalne ravnopravnosti Hrvata, kako im ubuduće predstavnike ne bi birali brojniji Bošnjaci, piše Večernji list. Prošloizborni recept izbora instant Hrvata glasovima bošnjačkih birača, što je omogućeno još od 2000., s izmjenama izbornih pravila nekoliko bošnjačkih stranaka nastavlja prikriveno primjenjivati računajući da će ulaskom u Dom naroda dobiti značajnu potporu da se bez njih ne može formirati vlast. Zanimljivo je da te ‘multietničke’ stranke, prije svih SDP, koje su ustvari dio velikobošnjačkog građanskog koncepta, tipuju u najvećem broju na Srbe, Hrvate i manjine. Na taj način jasno ostavljaju prostor za biranje bošnjačkih izaslanika u Dom naroda ‘izvornim’ bošnjačkim strankama što po svemu sugerira na postojanje dogovora unutar stranaka navodnog desnog i lijevog političkog bloka. Kako, naime, drukčije razumjeti da SDP u čijem je najužem vodstvu više od 70 posto Bošnjaka, na posljednjim izborima sa svojih lista kroz županijske skupštine posredno u Dom naroda izabere sedam Srba, četiri Hrvata, tri Bošnjaka i tri iz reda manjina.

Naprosto ovakav odnos je nevjerojatan i kada se pogledaju liste ove stranke za županijske skupštine iz kojih su izabrani ovi izaslanici, donosi u opsežnoj analizi Vecernji.ba. Naime, i na tim listama je više od 80 posto Bošnjaka, no SDP se očito nije pretjerano ‘trudio’ izabrati većinu u bošnjačkome klubu, iako je to lako mogao napraviti. Ne! Oni su taj prostor prepustili prije svega SDA što jasno sugerira na dogovore koji su rezultirali vlašću platforme. SDP je, zanimljivo je, unatoč bošnjačkom backgroundu i potpori birača, na posljednjim izborima progurao ukupno 18 izaslanika od čega je sedam Srba, četiri Hrvata, tri Bošnjaka i tri iz reda manjina. Čak i unatoč činjenici da nisu imali izabranog šestog izaslanika iz reda Hrvata, što je potrebno da se izabere izvršna vlast Federacije, predsjednik i Vlada, koji bi podupro legaliziranje izbornog inženjeringa za Dom naroda protivno volji većine vlastitog naroda, umiješala se međunarodna uprava. OHR i vodeći predstavnici međunarodne zajednice su prekrojili tablicu dijeljenja koju većina djece zna već u trećem, odnosno četvrtom razredu osnovne škole i odredilo da nova trećina od 17 izaslanika potrebnih za izbor izvršne vlasti iznosi pet.

Promatrajući liste za županijske skupštine, SDP, ali i neke druge stranke ‘lijeve’ orijentacije, uz već kompromitirane članove političke platforme očito jurišaju po novi skalp Hrvata, javlja Večernjak. Na istaknutim mjestima ponovno su pozicionirani Hrvati koje će u većinskim bošnjačkim županijama opet progurati Bošnjaci, što je omogućeno odlukom američkog diplomata Roberta Barryja iz 2000. da Bošnjaci mogu birati Hrvate iz županijskih skupština. To je slučaj u Sarajevskoj, Unsko-sanskoj županiji, te TŽ-u, ZDŽ-u i BPŽ-u, s tendencijom da najmanje jednog izaslanika Hrvata mogu izabrati i u SBŽ. Na taj način im čak ni ne trebaju, osim zbog ukrasa, hrvatski sateliti koji su nakon svake izdaje zbog fotelja odlazili u političku povijest. Jedini mogući odgovor na ovakve manipulacije je jedinstvo Hrvata koje, ako se nije ostvarilo prije izbora, je imperativno u postizbornim slagalicama.

>>Formula za prijevaru 
Hrvata u BiH. Manjinu učinili većom od većine

VL

facebook komentari

 • peppermintt

  šta se dosada čekalo s tužbom ?
  Zato ja velim kako HNS triba pozvati Hrvate na građanski neposluh i neizlazak na izbore, a u međuvremenu temeljito pripremati strategije koje će osiguravati institucionalnu jednakopravnost. Varaju se svi koji misle kako bi to bio promašaj, upravo suprotno, imamo kao zaleđinu Rezoluciju EU-a

  • HRSmoock

   Potreban je koncenzus svih Hrvata za bojkot izbora. I jasna podrška RH, bez uvijenih cile, mile pričica. Kad smo već kod Mileta (bez Cileta) dobro bi došla neka jasna izjava po tom pitanju preglašavanja Hrvata. Ako je dosledan…

   • peppermintt

    jasno opći konsenzus hrvatskoh stranaka a koji bi trebali biit okupljeni oko HNS-a. Dodik? pa dobro istrkesat će on svašta ako je potreba , smo tko drži do njegove riječi ?

    • HRSmoock

     Zato bi trebalo napraviti dil.

     • peppermintt

      mislim kako su potrebite druge stvari a prije svega minimum nacionalne strategije Hrvata. Toga nema nažalost, uspjeli su nas iscjepkati u strančice.

     • tvigi

      I ne samo iscjepkat nego i zavavadit

     • HRSmoock

      Sve se da prebroditi. Neće ni Lignjoslav doveka da vlada. Ili bilo ko drugi.

     • peppermintt

      neće smocky ali nažalost nećemo ni mi dovika 🙂

     • HRSmoock

      Još si mlada i ne budi tužna. Biće. Za neke stvari, naši stari su čekali…Uh, stoljećima. Ovo je igra živaca i ne vrijedi puštati sumnje da se uvuku u srce. Bitno je da znamo ko i što smo. Sve ostalo…Dolazi samo po sebi. Mogu li te ja preusmjeriti na nešto što nisi? Ti si moj prijatelj, prihvatam te takvu kakva jesi. Ako se u ćemu ne slažemo, naći ćemo način da se i oko toga argumentirano složimo. Tako moramo i sa braćom Bošnjama, moramo imati strpljenja. Puno je nerešenih i teških stvari iza nas, ali…Pokažimo se kao ljudi i krenimo korak po korak.

     • peppermintt

      ej al vidiš ja ne virujem kako je narod zavađen, i nije zapravo. Ko fole su zavađeni politički protivnici ali samo na razinama di im se možebit sukobe ili preklapaju interesi

     • HRSmoock

      Da ne zaboravim, bila bi velika greška da se udružimo da bismo sredili one “treće”. Ma ko bio u pitanju. Mislim da griješiš u jednoj, osnovnoj stvari. Hrvati ostaju…Hrvati. Nema više prevođenja u Jugoslavene ili bilo što drugo. To vrijedi i za druga dva naroda. To je osnov po kome se dalje možemo ravnati.

     • peppermintt

      ja to ni ne dovodim u pitanje, Hrvati su imali imaju i imat će svoju značajnu ulogu. I kad je bila Jugoslavija velika većina je ostala Hrvatom znam gledala sam knjige poviesne u kojim to piše 🙂 bit će i one objavljene, dolazi vrime od puno stvari 🙂
      a to dva protiv trećeg tko imalo prati moje pisanje zna da sam izričito protiv toga

     • HRSmoock

      Problem su uvijek oni koji nas sve tretiraju kao marvu, topovsko meso, pione u njihovim projektima. Ma kako se zvalo to što nam nude. Znaš kako, mačka se pripitomi, ali već sledeća generacija rođena u slobodi je ponovo…Mačka kao divlja životinja :))