Pratite nas

Iz Otporaševe torbe

Pokušaji oslobađanja Hrvatske – Tragedija Kavrana i drugova

Objavljeno

na

Ivan Prusac, Tragedija Kavrana i drugova – Svjedočanstvo preživjelog, Riječki nakladni zavod – RINAZ, Rijeka, 1996.

Priređivač domovinskoga izdanja knjige zamijetio je kako “Akcija 10. travanj”, a posebno njezin prikaz iz pera preživjeloga svjedoka Ivana Prusca, snažno pokazuje raspoloženje hrvatskih domoljuba, koji se, unatoč tragediji i masovnom pokolju razoružane hrvatske vojske i civila 1945., ne mire sa stanjem jugoslavenske okupacije hrvatskih zemalja.

Raspršeni po logorima Austrije, Italije i Njemačke hrvatski dočasnici i časnici počinju se te tragične 1945. godine već u jesen okupljati, a nakon vijesti da pojedine postrojbe u domovini pružaju otpor jugoslavenskim komunističkim snagama, spremaju se na povratak u Hrvatsku, kako bi im se pridružili u gerilskoj borbi za oslobođenje zaposjednute i porobljene Hrvatske.

Časnici, dočasnici i vojničari svojim se znanjem, iskustvom i čvrstim značajevima pokušavaju organizirati, a za borbene pothvate je njihovo političko krilo tražilo potporu kod zapadnih saveznika, kako bi na taj način svoju osloboditeljsku borbu uključilo u sklop opće borbe demokratskoga svijeta protiv svjetske kominističke tiranije.

Tako se tih poratnih godina, u vrtlogu stalnih mijena međunarodne politike, sudaraju temeljito izgrađen hrvatski idealizam i borbeno hrvatstvo sa zločinačkom naravi jugoslavenskih komunista, čije su razbojstvo već potkraj rata, dakle 1944., instruktori NKVD-a počeli pretvarati u znatnije umijeće masovnoga industrijskog ubijanja.

Oni su, naime, kao instruktori podučili primitvne balkanske nubojice industrijskom načinu ubijanja ljudi i prikrivanju tragova svojih zlodjela. Podučeni iskustvom Katinske šume i masovnoga smaknuća poljske vojničke elite, što su ekshumacijom ubrzo utvrdli njemački liječnici neposredno poslije zaposjedanja Poljske, NKVD-ovi ubojice su toliko usavršili svoje balkanske satrape u KNOJ-u da sadašnje ekshumacije pokazuju kako u masovnim grobnicama hrvatskih žrtava u Macelju i drugim stratištima nema, osim kostiju, gotovo nikakvih materijalnih ostatka.

Usporedno s akcijama masovnih smaknuća i genocidnih činidaba nad hrvatskim narodom jugoslavenski su agitpropovci  svojim umijećem i monopolom nad medijima te diplomatskim kanalima upravo Hrvate proglašavali masovnim ubojicama.

Premda u hrvatskoj publicistici prevladavaju ocjene o naivnosti hrvatskih boraca koji su redom upadali u klopke Udbinih ubojica, ozbiljniju raščlambu tih pothvata javnost će ipak pričekati još neko vrijeme.

Naime, komunisti su već spomenutom vještinom medijskoga manipuliranja uspjeli dugoročno skrenuti pozornost sa samih pothvata i plemenitih pokušaja hrvatskih domoljuba da svoju zemlju oslobode od neprijatela  na vlastite “uspjehe”.

Čak i knjiga Ivana Prusca, ako se čita u širem kontekstu, obiluje mnoštvom podataka koji jasno pokazuju kako jugoslavenske komunističke vlasti, osim silne mržnje, straha od hrvatske vojne sile i želje za ubojstvom zatočenih hrvatskih boraca, nisu bile na ozbiljnijem organizacijskom stupnju razvoja, koji bi jamčio ustrojavanje države.

Danas kad su bar djelomični poznati podatci o nazočnosti NKVD-ovih instruktora u Brozovu carstvu, postaje razvidnije u kolikoj je mjeri sovjetski aparat bio umočen u likvidaciju Hrvatske i Hrvata.

Podsjećam kako je 1945. u Beograd  u dva navrata stiglo oko 2000 instruktora zloglasnoga NKVD-a, uvježbanih u znanjima jezika, religijskih svjetonazora i mentaliteta, a posebice ubilačkih vještina tako specifičnih za protu/gerilsko ratovanje.

Uz tih dvije tisuće na teritoriju bivše Jugoslavije je već bilo raspoređeno i četiri tisuće crvenoarmejaca koji su stvarali infrastrukturu za održavanje komunističke vlasti.

Oni su zapravo vodili operacije hvatanja i likvidacije hrvatskih boraca, a obavještajnu i diplomatsku potporu pružala im je moćna sovjetska država s mrežom svojih tajnih diplomata i obavještajaca.

Kad je pak u pitanju prva hrvatska akcija pod vodstvom Božidara Kavrana (1913.-1948.) valja podsjetiti, a o tomu piše i Prusac, kako je on obilazeći logore po Austriji prikupljao i povezivao preživjele hrvatske bojovnike.

U sklopu Hrvatskoga državnog odbora kao političkoga tijela hrvatske emigracije, Kavran je radio na izradbi plana za oslobođenje Hrvatske. Godine 1946. šalje u domovinu bojnika Antu Vrbana da uspostavi vezu s postrojbama križara koje pružaju otpor komunistima u Slavoniji, Bosni, Hetcegovini i Lici.

Uz suglasnost Hrvatskoga državnog odbora u proljeće 1947. šalje prvu borbenu skupinu, kojoj je trebala biti zadaća da u domovini organizira prihvatnicu svim budućim borbenim skupinama. Oni su prvi upali u stupicu komunističkih ubojica, a potom i sve preostale skupine, što je završilo, kako prikazuje Prusac, i Kavranovom predajom.

Autor knjige ističe kako se Kavran na sudu junački držao te naglašava da je umoren na najzvjerskiji način s jednom skupinom onih koje je otpremao u domovinu. Naime, njih izmrcvarene zatukli su lopatama negdje u Maksimiru, upravo onako kako se i očitovala mržnja jugoslvenskih komunista prema Hrvatima.

Knjiga ima dva dijela. U prvom su opisane hrvatske akcije, zarobljavanja, mučenja u istražnom zatvoru, suđenja te nevjerojatno junačko držanje hrvatskih časnika pred dželatima komunističkih sudova u Zagrebu.

U drugom dijelu obrađeni su robijaški dani preživjeloga Prusca pa taj dio knjige povrđuje sve ono što je na primjer i Drago Sudar obradio u američkom izdanju svoje knjige “Odrastanje u Titovim tamnicama”.

Knjiga je prvi put objavljena u Saltzburgu, 1967.

Trpimir Kovač

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Otporaševe torbe

Preminuo hrvatski filozof i političar Mladen Schwartz

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu je jučer nakon duge i teške bolesti u 70. godini života preminuo hrvatski filozof i političar Mladen Schwartz.

Mladen Schwartz rođen 1947. u Zagrebu u obitelji hrvatskih Židova, a odrastao je i školovao se u Beogradu. Nakon završenog studija filozofije, 1973. je emigrirao u Njemačku gdje se uključio u redove hrvatske političke emigracije, pa je tijekom 1980-ih bio visoki dužnosnik Hrvatskog državotvornog pokreta Nikole Štedula i glavni urednik Hrvatskog lista

Nakon demokratskih promjena 1990. vraća se u domovinu te uključuje u Hrvatsku stranku pravu, za koju je jedno vrijeme uređivao stranačko glasilo Hrvatsko pravo, piše maxportal.hr

Održavao je kontakte i suradnju s desničarskim strankama i pojedincima u Europi i svijetu, primjerice s Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) u Njemačkoj. Kritizira hrvatsku službenu politiku zbog prihvaćanja liberalno-demokratske ideologije i prakse te podređenosti zahtjevima međunarodne zajednice. Osuđivao je i američke ratove u Afganistanu i Iraku kao imperijalne pohode usuglašene i s ciljevima cionizma.

U svojoj knjizi Što je to – desnica? predlaže fašističku ideju kao sredstvo i poticaj u otporu globalizaciji, demokratizaciji te inim zlima ovoga vremena. Kao političar i publicist, zastupao je stajalište blisko Konzervativnoj Revoluciji, Novoj Desnici te neofašizmu. Ljevičare u njegovu nastupu osobito smeta uporaba nacionalističkih sintagmi. Kritizira liberalnu parlamentarnu demokraciju, navlastito političke stranke (višestranačje), kao i “civilno društvo”, piše maxportal.hr

Zbog svoje kritike liberalne demokracije i cionizma te promicanja hrvatskog nacionalizma u hrvatskim je medijima često ridikuliziran.

Zagovara provođenje nacionalne revolucije te uvođenje radikalne nacionalističke diktature,  niječući holokaust, zbog čega ga se često optužuje za antisemitizam, unatoč tome što je i sam podrijetlom Židov.

Od 1994. do 2003. vodio je Novu hrvatsku desnicu (NHD), radikalno desnu političku organizaciju, i bio glavni urednik lista Ultimatum. Nakon gašenja NHD bavi se publicističkim radom, objavljuje više političko-filozofskih knjiga i nekoliko stotina članaka u domoljubnom tisku.

Od 2010. do 2013. vodio je internetski blog Schwartze Garde.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Otporaševe torbe

USPON I PAD DRA. MILJENKA DABE PERANIĆA

Objavljeno

na

Objavio

Neki su mi se javili da bi željeli nešto više znati nego znaju o dru. Peraniću. Jedan je čak izrazio želju da je voljan napisati knjigu o njemu i njegovom djelovanju u hrvatskoj političkoj emigraciji, tim da mu dostavim što više potrebnog material. Ono što je on prikupio i što ima, smatra da nevi bilo dovoljno ni potpuno. Za početak odgovorio sam mu ovako:

Dragi prijatelju primio sam Vaš e-mail pismo i sve razumio. Knjigu koju
Vi imate je knjiga koju je napisao moj vjenčani kum Dr. Miljenko Dabo Peranić. Ako ste pratili ovih par zadnih opisa pisama Maksa Luburića, mogli ste uočiti da sam spominjao tu knjigu. Ja ju imam u originalnom rukopisu a imam i knjigu. Zanima me dali ju je netko izdao u Zagrebu kao drugo/treće izdanje, ili slično, kao i cijenu. To mi javite svakako.

Dr. Peranić je napustio Pariz, Francusku, ljeta 1969. Došao je kod svojih u New York. Tu je živio vrlo povučeno, osamljen i razočaran. Na njega je pala velika sumnja oko ubojstva Maksa Luburića, generala Drinjanina. Ja u njega nikada nisam posumnjao. Uvijek sam ostao vjeran njemu i njegovu dubokom i velikom hrvatstvu. Ali za mnoge to nije bilo dovoljno, te su ga sustavno sumnjičili. To je njega izgrizalo, boljelo i u grob je otišao s tom boli i patnjom. Tu spomenutu knjigu Dr. Peranić je izdao u vlastitoj nakladi u New York-u 1984.

Miljenko Dabo Peranić

Da se malo vratim u godinu 1978. Preko mojeg punca i punice u Parizu, sa kojima je Dr. Peranić bio u dobroj vezi i često su se dopisivali, doznao sam za kuma Peranića adresu. Odmah sam mu se javio. Odgovorio je i zamolio me da ga dođem posjetiti, da se ispričamo, da mu olakšam jade i patnje…Učinio sam. Otišao sam ga posjetiti u kolovozu 1978. Bio sam kod njega u petak 18 i subotu 19 kolovoza na večer. U nedjelju poslije podne me je odvezao na uzletište. Imali smo priliku o svemu pričati, ponajviše o generalovoj pogibiji. Plakao je. Dao je izraditi bistu generala Luburića koju je stalno gledao dok smo razgovarali. Pokazao mi je rukopis kojeg je napisao i titulirao POGIBIJA GENERALA LUBURIĆA. Dao mi je kopiju rukopisa da pročitam, da nadodam nešto ako što imam itd. Htio je svakako da dadnem predgovor knjigi. Kada sam rukopis pročitao, nazvao sam ga i rekao mu da tu ima mnogo osobnoga, mnoge dobre i poštene naše zajedničke prijatelje iz Pariza u tu zavrzlamu je umješao i da taj rukopis do temelja treba preinačiti. Njegova supruga Marija je slušala na drugoj slušalici i sa menom se složila, ali on je ostao uporan u svojim tvrdnjama da je sve istina što je napisao, te na kraju rekao: DO RIJEČI OVAKO. SVE ILI NIŠTA…Dragi moj prijatelju da ti samo spomenem nekoliko izvadaka iz pisma Dra. Peranića meni od 30 studenoga 1979: ” Trebao sam Ti već davno odgovoriti na Tvoje pismo. (Ja sam njemu pisao na 12 rujna 1978, mo) Spriječilo me nešto…teško kao i Maksova smrt…sredinom listopada me je ostavio moj otac…Hm, kažeš mi da radim s Tobom…Ti nisi Ti…Vidim da imaš veliko srce za Hrvatsku, i da bi želio mnogo toga napraviti…Rekao sam Ti možda se nadje moj Patroklo, (po svoj prilici ova riječ bi mogla značiti: moj čuvar, moj zaštitnik, moj skrbnik i sl., mo. Otporaš.) ali to je isto jedan fantom; fantom je duh, a duh je težko zgrabiti – a možda i nikada. Jednog dana će ljudi znati bolje šta je to MAKS, šta će i znati zašto sam išao s njim. Odgovor Ti je dan u Maksovim riječima, koje si pročitao u kraju mog spisa, koji si dobio – “mi obojica pomalo već smetamo cijeloj emigraciji, jer smo IMALI PRAVO”. Znam, to je glupost, naša hrvatska glupost, ali je tako – i Dabo se ne diže iz svoje grobnice…Reci mi, iskreno, sada kada si pročitao sav moj spis; Da li bi se i danas našao itko, koji bi to htio štampati – u svoj svojoj istini? Mislim, da ne. (On je znao za moje mišljenje, znao je za mišljenje svoje supruge Marije, pa je zato i rekao…”Mislim, da ne.”, mo.)…Bušić je pao. (Bruno, mo) Tražio me po Parisu, ali ja sam već bio u Americi – i dospio je u ruke onih koji su ubili i Generala i druge..Nastavit ću ovih dana..Pozdravi Annie, (moja supruga, mo.)…”

Imam pred sobom hrpu i hrpe raznih novinskih izrezaka, pisama i sličnoga koji su pisali o generalovu ubojstvu. Sve je to pisano u ono doba kada se nije znalo za snimljni izvještaj ubojice Ilije Stanića Sarajevskoj Udbi 29 i 30 travnja 1969. godine. Sada je kamokud lakiše konce i spletke povezati, jer je sami ubojica Stanić donekle rekao kako je bilo. A mi? tada, u emigraciji, mnogi od nas, smo iznosili ono što smo čuli i što nismo znali; najviše nagađali, pa tako je i ova knjiga mojeg kuma Dra. Miljenka Dabe Peranića pisana najviše na predodžbama i sumnjama. Nema nas mnogo danas živi koji bi se mogli trijezno osvrnuti na tu knjigu u kojoj se mnogi Hrvati francuskog velegrada Pariza spominju. Teško je za povjerovati da je Dr. Peranić s punim povjerenjem išao na sastanak s grupom Hrvata da osnuju ogranak Odpora u Parizu, slikao se sa njima na proslavi Desetog Travnja, čuvao slike kao uspomenu Odporaša, koje kasnije, iz svoje mašte, nastoji optužiti da su mu htjeli kidnapirati kćerku Anitu/Kitu a njega ubiti. Slike na stranicama spomenute knjige 109/110. U pismu od 22 kolovoza 1978., dakle odmah iza mojeg odlazka iz njegove kuće u New Yorku, kum Perenić mi piše između ostaloga i ovo: “…Sinoć sam…istragu…čitao i čitao. Bit će Ti sve jasno, pamti jer je sve zamršeno…Što kažeš o tiskanju, o tome ćemo razgovarati. Samo zapamti: ljudi su kukavice, i neće htjeti sve napisati što je unutra. A moj će biti jedan od uslova: (uvjeta, mo.) ili sve ili ništa. Zato mislim da će još proći vremena do toga, jer će to pasti na moj vlastiti tisak koga trebam platiti, a kako ne vjerujem da ću smoći za troškove, to će se oduljiti…”

Dragi moj prijatelju ne želim Vas gnjaviti niti umarati. Sve što Vam želim reći je to da je na Vama jedna velika zadaća i dužnost, a ta je prikupiti što se god prikupiti može, s lijeva desna, s Božije i vražije strane, od prijatelja i neprijatelja, staviti u jedan snop, svežanj, a taj snop/svežanj nazvati: “USPON I PAD DRA. MILJENKA DABE PERANIĆA” u kojoj će se iznijeti mnoge nepoznanice koje još nisu Hrvatima poznate. U toj nadi ja Vas iskreno poZDravljam i želim reći da možete računati na mene i moju pomoć u svim mojim mogućnostima. Želim vam sve najbolje.
Mile Boban, Otporaš.

facebook komentari

Nastavi čitati