Pratite nas

BiH

Policija pokrenula istragu protiv notara u BiH zbog kupovine nekretnina za Arape

Objavljeno

na

Ekspresni rast novoosnovanih tvrtki s minimalnim kapitalom zaintrigirao je i istražna tijela u BiH, koja su provela akciju utvrđivanja legalnosti kupnje zemljišta u BiH, te pokušala otkriti eventualnu utaju poreza i pranje novca, piše Večernji list

Federalna uprava policije je Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu podnijela izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv više javnih bilježnika iz BiH za kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja. Prema informacijama iz FUP-a, tu nije kraj u ovom predmetu i nastavit će se istražne radnje.

Nove agencije za nekretnine

Potvrđeno je kako se pod nadzorom Županijskoga tužiteljstva u Sarajevu provodi istraga protiv nekoliko javnih bilježnika koje se sumnjiči za zloupotrebu.

Javni bilježnici se sumnjiče za sastavljanje ugovora o kupnji nekretnina između državljana afroazijskog podrijetla i državljana BiH. U ovoj godini deseci agencija za nekretnine, čiji su vlasnici iz arapskih zemalja, osnovani su u BiH, uglavnom u Sarajevu.

O tome svjedoče i službeni podaci koji se mogu naći u Službenim novinama FBiH, a riječ je o nekoliko odluka Općinskog suda u Sarajevu kojima se osnivaju agencije za nekretnine čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saudijske Arabije, a čiji je početni kapital u osnovi 1000 do 2000 KM. Sve ovo zabrinulo je državne institucije koje su provele akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupnje zemljišta u BiH, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupnje i pranje novca. Ova informacija potvrđena je jučer za televiziju N1.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je tvrtki registrirano u BiH i na terenu provjeriti koliko je fiktivnih tvrtki. Istražuje se i činjenica da nisu uplaćeni porezi na oko stotinjak ugovora, a s fizičkim osobama, konkretno osobama arapskog podrijetla o kupnji nekretnina. Iz tog razloga Porezna uprava FBiH “češlja” tzv. fantomske tvrtke koje su osnovane samo kako bi se kupile nekretnine, ali nikada nisu uplatile ni marke poreza.

Gotovina za zemljište

Prema potvrđenim podacima, akcijom je bilo obuhvaćeno 108 tvrtki u BiH čiji su vlasnici stranci. Od tog broja, 71 tvrtka je u vlasništvu državljana Kuvajta, 13 Libije, 12 UAE, 10 Sirije i dva iz Katara. Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, nedavno je kazao kako je otkriveno dosta fiktivnih tvrtki, a da čak osobe nisu uopće ni ušle u BiH i nemaju boravak.

Oni su ovlastili državljane BiH koji mogu uime njihove tvrtke kupovati nekretnine u BiH. U cijeli slučaj uključeni su i SIPA, Porezna uprava i OSA. Za sada se ne spominje prodaja zemljišta uz posredovanje pojedinih načelnika općina, a prema informacijama, bilo je i takvih slučajeva, posebice na teritoriju općine Ilidža, gdje je pojedinim vlasnicima zemljište isplaćeno gotovinom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati