Pratite nas

Policija spriječila prosvjed pred stanom ministra Krajine

Objavljeno

na

– Policija je u utorak, na staru godinu, spriječila prosvjedno okupljanje Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) ispred stana federalnog ministra financija Ante Krajine u Tomislavgradu.

Kako su rekli organizatori, ovim okupljanjem htjeli su skrenuti pozornost ministra Krajine na događanja u vezi s obustavom isplate naknade korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite iz ZHŽ-a.

 

“Mislili smo prosvjedovati ispred stana ministra financija Ante Krajine, ali su nam iz Policijske uprave Tomislavgrad uručili rješenje da se prosvjed, iz nama nepoznatih razloga, zabranjuje”, kazao je za Fenu predsjednik Udruge maloljetnih branitelja Domovinskog rata HVO Posušje Ivan Knezović.

 

Dio prosvjednika okupio se ispred Hotela Tomislav, dok je dio prosvjednika policija zaustavila na raskrižju Kolo, na prometnici Posušje – Tomislavgrad.

 

Knezović je kazao kako su branitelji došli u Tomislavgrad da bi iz prve ruke ukazali ministru “na nezakonitu i protuustavnu reviziju koja se selektivno provodi nad pripadnicima HVO-a, i to na svim prostorima s hrvatskom većinom”.

 

Branitelji traže da ministar Krajine postupi kao njegov prethodnik Vrankić, koji je u rješavanju iste problematike prije nekoliko godina svim korisnicima na području Federacije BiH uveo obustavu isplata.

 

Podršku prosvjednicima danas je pružio i zastupnik u Domu naroda FBiH Josip Perić, koji je kazao da se zalaže za reviziju, ali zakonitu i neselektivnu reviziju u kojoj će svi biti jednaki.

“Činjenica je da se Ministarstvo branitelja u Federaciji BiH svelo na ministarstvo branitelja Armije BiH i da je HVO na sve načine izbačen i revizija koja se provodi je selektivna i u većoj mjeri protuzakonita”, kazao je za Fenu Perić.

U vezi s obustavom isplate naknada braniteljima iz četiri općine ZHŽ-a, Perić je kazao da je ministar Krajina još ranije obustavio isplate na cijelom prostoru Federacije, ali su se dogovorili nekakvi potezi da se ide u razgovore ali to isto, kako je rekao Perić, nije ispoštovano od navedenih općina.

“Mora se shvatiti da se razgovarati mora i da revizija treba ići i to, ponavljam, principijelno, zakonito i neselektivno”, istaknuo je Perić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati