Pratite nas

Događaji

Policija zaustavila antiprosvjednike na križanju Savske i Vukovarske

Objavljeno

na

Oko 200 prosvjednika u organizaciji pokreta Occupy Croatia krenulo je sa zagrebačkog Trga bana Jelačića uputilo se prema Savskoj, gdje je nekoliko stotina branitelja pred šatorom.

Prosvjednici predvođeni pokretom Occupy Croatia su oko 14.30 krenuli prema Savskoj.

images_cms-image-000009237

Kako javlja Hina, formirala se grupa od oko 200 ljudi, čekaju s transparentima u kojima se ističe da iza prosvjeda u Savskoj stoje Josip Klemm i Tomislav Karamarko. Ispred Occupy Hrvatske progovorio je Dražen Heroić, inače iz Udruge slobodarskih aktivista, prenosi direktno.hr.

”Mi više ne možemo dopustiti bujanje nacionalizma, sve je to već bilo viđeno u Vukovaru kad su se rušile ploče s ćiriličnim natpisima, šatoraši ne predstavljaju branitelje u cjelini, već je to jedna mala skupina koja brine za svoju guzicu”, rekao je Heroić.

S druge strane, kod zgrade Ministarstva branitelja okupilo se nekoliko stotina branitelja. Došli su u znak podrške suborcima.

Ćiro Blažević, stao je, pak na stranu branitelja u šatoru.

”Prosvjed u organizaciji Occupy Croatia je sramota! Riječ je o antidržavnim elementima. To je jad i čemer da to mediji uopće prate”, rekao je Ćiro, a prenosi Večernji.

Prema posljednjim informacijama 24sata, policija je zaustavila kolonu između Savske i Vukovarske. Dio prosvjednika pokušao je probiti kordon.

braniteljiS

Naši Branitelji u Savskoj 66

[ad id=”40551″]

Povratku prema gradu prethodilo je napetih sat vremena u kojem su prosvjednici bezuspješno pokušali alternativnim putem preko Vukovarske i Koranske doći do prosvjednika iz šatora ali su ih interventni policajci također spriječili u toj namjeri.

Policija je svojim kordonom bila napravila stotinjak metara duboku tampon zonu i onemogućila izravan kontakt s braniteljima kojih je po novinarskoj procjeni bilo oko 700 i koji su se, mahom u vojnim odorama, okupili u Savskoj, stotinjak metara ispred broja 66, gdje su čekali eventualni dolazak prosvjedne kolone.

U prvim braniteljskim redovima nalazili su se ratni vojni invalidi u kolicima, a svi su uzvikivali “Hrvatska, Hrvatska” i pjevali “Zovi, samo zovi” i druge domoljubne te vjerske pjesme.

Josip Klemm, jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda u Savskoj, izjavio je, čekajući kolonu, kako će “i ovaj put hrvatski branitelji pokazati dostojanstvo”. “Mi smo ti koji ćemo hrvatskoj policiji pomoći da se održi javni red i mir, hrvatski branitelji ne pozivaju na mržnju i Đuro (Glogoški) će doći sa svojim invalidima kako bi sve bilo u redu”, rekao je.

Nekoliko stotana metara niže, na križanju Savske i Vukovarske, gdje je policija prepriječila put “antibraniteljskoj” koloni, prosvjednici su uzvikivali “Hrvatska, Hrvatska”, ali i “Hoćemo se slobodno kretati”, “Hoćemo u Savsku”, “Mito i korupcija – hrvatska policija”, “Ovo je represija”, a jedan od prosvjednika je policiji doviknuo kako “braniteljima nije priječila put kada su se oni u prosvjednoj koloni kretali gradom”.

Prema zapažanju novinara događaj je prošao bez nasilja, ali su se mogla čuti dovikivanja i uvrede.

Prosvjedne skupine nadzirali su brojni interventni policajci, koji su spriječili izravan kontakt dvije suprotstavlljene skupine.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, mještani srijemskog mjesta Lovas prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao.

“Strašno smo ogorčeni i frustrirani što i nakon 26 godina od zločina pravda nije zadovoljena, a krivci nisu odgovarali za počinjene zločine u Lovasu. Gotovo je to nemoguće objasniti obiteljima žrtava, koje već pomalo gube nadu da će pravda ikada biti zadovoljena.

Iako je tu ne treba niti očekivati i nikada neće biti postignuta, jer ubijenih više jednostavno nema i ne postoji ništa što bi obiteljima bol moglo ublažiti”, kazala je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Kod spomen križa u središtu mjesta moljena je molitva, dok je u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela služena misa zadušnica.

Navečer će u Domu kulture biti prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožđa” Silvija Mirošničenka koji je nedavno premijerno prikazan u Zagrebu, a govori upravo o okupaciji Lovasa i stradanju mještana.

Za ratni zločin u Lovasu 1991. godine, u kojem je ubijeno 85 Lovaščana, vođeni su i još uvijek se vode kazneni postupci pred pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i Srbiji te pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Povodom 26. obljetnice stradanja Lovščana oglasio se Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, koji podsjeća da je Okružno državno odvjetništvo u Osijeku (danas ŽDO Osijek) 19. prosinca 1994. podiglo optužnicu protiv 18 osoba za zločin u Lovasu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno odvjetništvo RH je kazneni predmet ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji, jer većina optuženika nije ni danas dostupna hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno raspravljanje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Krvava berba grožđa – ‘Morali smo se primiti za ruke, a zatim šetati minskim poljem’

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Pretisak knjige „Južnoslavensko pitanje“, Ive Pilara, predstavljen  u Vinkovcima i Nuštru.

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Dana matice hrvatske u Vukovarsko –  srijemskoj županiji  u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, predstavljen je pretisak hrvatskog izdanja knjige Južnoslavensko pitanje, autora Ive Pilara.

Sutradan, 16. 10. 2017. predstavljanje je nastavljeno u dvorani  vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića , te  uvečer istog dana u prostorima Doma kulture u Nuštru.

Pretisak knjige i predstavljanje, organizirali su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Građanska inicijativa Ivo Pilar.

Knjigu su predstavili prof. Stjepan Šterc, Dražen Švagelj, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i novinar Marko Ljubić.

Sudeći prema odazivu građana,  ovo je knjiga za  koju  hrvatska javnost pokazuje snažan interes, budući govori o Pilarovim predviđanjima o stanju u Hrvatskoj, analizira i osvjetljava povijest velikosrpskog posezanja za hrvatskim nacionalnim teritorijem te jasno oslikava genezu tih pojava. Iako izdana prije stotinu godina, u knjizi se  najavljuju  masovna iseljavanja  iz zemlje. Zbog kristalno jasne dijagnostike navedenih pojava i problema, knjiga je zabranjivana tijekom obje južnoslavenske kraljevine te tijekom SFRJ. Autor, dr. Ivo Pilar ubijen je od velikosrpskih organizatora, 1933., u Zagrebu.  Hvale vrijedan pretisak iz 1990., organiziran od Hrvatske demokratske stranke, pomalo se izgubio u vihoru ratnih događanja koja su uslijedila u Hrvatskoj.

„Čitajući Ivu Pilara imate osjećaj da se gotovo ništa nije promijenilo. Ivo Pilar i njegovo djelo je ostalo izvan kolektivne svijesti Hrvatske  jako dugo i ja bih rekao da je to usud svih ljudi koji su imali izraženu, vrlo jasnu, hrvatsku suverenističku ideju, koji su tu ideju htjeli maknut iz tog istočnog okruženja i usmjeriti Hrvatsku prema zapadu.“ – izjavio je na predstavljanju Stjepan Šterc.


Organizatori predstavljanja posebno zahvaljuju ravnatelju vinkovačke gimnazije prof. Stipi Tomiću, načelniku Općine Nuštar Hrvoju Drinovcu te svim nazočnima na predstavljanjima.

Građanska Inicijativa Ivo Pilar

Više o knjizi možete saznati ovdje:

http://juznoslavensko-pitanje.hr/

 

facebook komentari

Nastavi čitati