Pratite nas

Iz Svijeta

Poljska otvara sve arhive komunističkih tajnih službi

Objavljeno

na

Dok se nakon odlaska bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića u hrvatsku Vladu i javnost ponovno uvukla šutnja glede pitanja otvaranja komunističkih arhiva i klasificiranja te vrijedne građe, napredne i demokratske zemlje rješavaju svoju mračnu prošlost.

Vladajuća koalicija HDZ-Most, nažalost, za sada ne spominje tu temu, iako hrvatska politička javnost vapi za njezinim otvaranjem.

S druge strane, Poljska kreće krupnim koracima naprijed u želji da raščisti svoju nedavnu prošlost.

24. siječnja Institut nacionalnog pamćenja (IPN) Poljske, odgovoran za spremanje i arhiviranje dokumenata bivših sigurnosnih službi iz doba komunističke diktature, objavio je 6500 datoteka do sada klasificiranih kao tajna.

Svi preostali povjerljivi arhivi komunističkih službi moraju biti objavljeni do 31. ožujka, odluka je poljske vlade.

Samo dokumenti čije objavljivanje bi moglo ugroziti sigurnost države ostat će u tajnim arhivima. Proces pregleda komunističke arhive se provodi u suradnji s poljskim sigurnosnim službama.

Međutim, arhivi ne sadrže datoteke preuzete iz vojne obavještajne službe bivše „narodne vojske“ Poljske, kako su sami sebe nazivali armijski vlastodršci u praktički okupiranoj Poljskoj od strane sovjetskih snaga.

Otkrivanje tih dokumenata, premda može biti neugodno za neke ljude, uključuje i političare koji su obavljali važne funkcije u postkomunističkoj Poljskoj.

To će zasigurno dati poljskim povjesničarima veliki izvor informacija o satelitskom položaju Poljske prema sovjetskoj Rusiji u godinama od 1945. do 1990., uključujući funkcioniranje političke policije, kao i osobe koje su surađivale ili su bile usmjerene prema tim službama.

Kada će konačno Hrvatska početi otvarati arhive koji bi, kao i u Poljskoj, mogli biti neugodni za neke pojedince iz hrvatskog političkog i javnog života, ali bi našoj zemlji donijeli prijeko potreban svježi vjetar u leđa, a hrvatskim povjesničarima neprocjenjivi izvor informacija koji bi u jedan čas riješili mnoge „dvojbene“ aktualne teme u javnosti?!

Pitanje je naravno upućeno koalicijskoj vladi HDZ-Most-nacionalne manjine koja ima povijesnu priliku riješiti hrvatski narod opterećujućeg bremena prošlosti, piše visegradpost.com

To breme koje je podložno velikim manipulacijama na štetu Hrvata, a aktualni Mesićev slučaj je samo vrh sante leda koji potvrđuje rečeno.

>>>Poljska reže primanja članovima bivših komunističkih sigurnosnih službi<<<

>>Poljska posthumno oduzima vojne činove svojim generalima iz doba Hladnog rata<<<

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

Objavljeno

na

Objavio

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

“Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Erjavec opet prijeti Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec još jednom je poručio da dijalog s hrvatskom ima smisla samo ako će se pričati o implementaciji arbitražne presude o rješenju graničnog pitanja između dvije zemlje.

Slovenski šef diplomacije je kazao kako je hrvatski premijer Andrej Plenković tri puta rekao da RH ne priznaje arbitražu – u Ljubljani, u Savudrijskoj vali i prošli tjedan u New Yorku.

Kao mogućnosti rješenja problema sa slovenske strane, naveo je jednostranu implementaciju arbitražne presude tamo gdje je Slovenija može sama provesti i pritiske Europskoj komisiji.

Očekuje da će se o tome razgovarati u petak u Talinu na summitu o digitalnoj budućnosti.

Kaže da Hrvatska neće nikada ući u OECD dok god ne priznaje međunarodno pravo, a kao primjer naveo je Poljsku koja je “kažnjena” oko pravosudne reforme.

Kada prođe rok šest mjeseci, zaprijetio je, Slovenija će podići tužbu protiv RH jer nije implementirala odluku Suda.

Poručio je kako se nada da će Plenković spoznati da vodi politiku koja nigdje ne vodi.
“Prije ili kasnije RH će morati implementirati odluku”, kazao je.

U idućim tjednima na Vladi će se naći interventni zakon, raspravljat će se kako pomoći onima koji su po odluci pripali RH. Očekuje se da će taj zakon biti izglasan u slovenskom parlamentu u listopadu.

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

facebook komentari

Nastavi čitati