Pratite nas

Polovina proračuna Bosne i Hercegovine ne troši se transparentno

Objavljeno

na

Izvješća Ureda za reviziju institucija BiH nekada su se doživljavala tek kao opomena vlastima kako su okončale proteklu godinu. S vremenom su izvješća revizije postala materijali koji prvo čuvaju tužiteljstva, parlamentarna povjerenstva. Glavni revizor Milenko Šego za Večernji list ističe da revizija nije svrha sama sebi te je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Parlamentarnom skupštinom BiH.

revizijaVL: Što karakterizira ovogodišnja izvješća o revizijama? 

Ured za reviziju je uspješno, sukladno Zakonu o reviziji, planu revizije i revizijskim standardima, završio ciklus revizija za 2013. godinu.Revidirane su sve 73 institucije koje se financiraju iz proračuna, što je ukupno 884,152.230 KM. Ako to promatramo kroz izražena revizijska mišljenja, a što je u stvari svojevrsna ocjena, dijagnoza utroška javnih sredstava, onda možemo reći da je dano 7 mišljenja s rezervom, što ukupno iznosi 54,42% proračuna; 43 institucije su dobile pozitivno mišljenje sa skretanjem pozornosti, što je 34,29% proračuna; 22 institucije čisto pozitivno mišljenje, što je 7,48% proračuna, i jedno suzdržano mišljenje, što iznosi 3,81% ukupnog proračuna.

VL: Što kaže iskustvo, jesu li institucije discipliniranije?

Može se, ipak, kazati da postoji blagi trend povećanja financijske discipline na državnoj razini, međutim to ipak još uvijek nije zadovoljavajuće stanje. Negdje između 50 i 60% naših se preporuka realizira, a u svijetu je taj trend iznad 90%. Dakle, još uvijek ima dosta prostora za djelovanje svih institucija sustava na poboljšanju učinkovitosti rada institucija i transparentnosti i zakonitosti trošenja javnog novca. Ako promatramo strukturu tih nalaza, da se zaključiti da je još uvijek prisutna slabost sustava internih kontrola koji bi preventivno otklonio, ili u razumnoj mjeri spriječio propuste i nedostatke, prijevare i korupciju u javnom sektoru. Jednako tako, primjena Zakona o javnim nabavama i procedure koje trebaju biti upražnjene su dosta šarolike od institucije do institucije, a znamo da su upravo i najveće mogućnosti za koruptivne radnje upravo u oblasti javnih nabava, potom pitanje ugovora o djelu, ugovora o privremenim i povremenim poslovima gdje zahtijevamo da se ovi poslovi sklapaju na transparentan način i traže se učinci tih sklopljenih ugovora. Ono što je posebno značajno je da institucije nisu imale adekvatne planove borbe protiv korupcije i tek sada po našim preporukama iste usvajaju, kao ni vlastite planove razvoja ili viziju razvoja.

VL: Razmatra li Parlamentarna skupština (PS) izvješća?

Naravno. Revizija nije sama sebi svrha. Nakon završetka revizije, sva izvješća o izvršenim revizijama se dostavljaju PS BiH kao najvišem zakonodavnom tijelu. PS preko svojih povjerenstava oba doma razmatra ta izvješća po procedurama koje je posebno donio za revizijska izvješća. Moram kazati kao pozitivan primjer da je PS BiH jedan od rijetkih koji ima vlastite procedure razmatranja izvješća što olakšava dalje postupanje. Tom prilikom vrši se i saslušanje onih institucija koje su od Ureda za reviziju dobile mišljenje s kvalifikacijom, dakle, tamo gdje postoje određeni propusti i nedostaci. Tom prilikom se usvoje određeni zaključci koji su uvijek na fonu naših nalaza i preporuka, i to bi trebalo obvezivati institucije i izvršnu vlast.

VL: Kažete, trebalo bi obvezivati, ima li otpora prema izvršenju zaključaka PS?

Problema sigurno ima jer PS uvijek donese dobre zaključke, međutim, provedba je prilično traljava. Smatram da bez pokretanja pitanja odgovornosti, i to svih oblika odgovornosti, počev od javne, moralne, političke, disciplinske do kaznene, teško da može biti značajnijeg iskoraka u povećanju ne samo financijske discipline nego i veće učinkovitosti, efektivnosti i ekonomičnosti u ‘gazdovanju’ javnim sredstvima. Nažalost, javnost nije zadovoljna pokretanjem ovih pitanja odgovornosti i na potezu su institucije sustava predvođene PS BiH.

VL: Ove godine su istražna tijela posebno zainteresirana za vaša izvješća. Što vam to govori?

Osim toga što su izvješća javni dokumenti, što PS svojim zaključcima zahtijeva provedbu preporuka revizora, Ured za reviziju obavještava, sukladno Zakonu o reviziji, tijela za provedbu zakona o primijećenim indikacijama za kršenje zakona. Tako je postupio i u ovogodišnjim izvješćima, dakle sve je opisano u izvješćima i dostavljeno svima sukladno Zakonu o reviziji. Na potezu su institucije sustava.

VL: Što se podrazumijeva pod mišljenjem revizora i kako to da se pojavljuje izdvojeno mišljenje?

Mišljenje revizora je profesionalna prosudba, ako bi liječničkim rječnikom govorili, to je dijagnoza i ono podrazumijeva mišljenje institucije, Ureda za reviziju. Sukladno Zakonu o reviziji, Etičkom kodeksu i revizijskim standardima, Ured ima razvijene procedure i svako izvješće, gdje je mišljenje revizora sastavni dio, je rezultat i plod cijelog Ureda i njegovih službi. Izdvojeno mišljenje ni u teoriji ni u praksi nigdje u svijetu ne postoji, i to je izmišljotina koja se zloupotrebljava u razne svrhe. To je potpuni moralni i profesionalni fijasko i izaziva podsmijeh profesionalaca u reviziji.

Zoran Krešić/Večernji List

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati