Pratite nas

POMOĆ HRVATSKE: Projekte moguće slati tijekom cijele godine

Objavljeno

na

Hrvatska je raspisala javni natječaj za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske koji će biti otvoren tijekom cijele godine kako bi se financiralo što veći broj kvalitetnih projekata u cijelom svijetu.
Ovaj hvalevrijedan potez hrvatskih vlasti uvelike će pomoći i Hrvatima u BiH, koji će, ako budu imali dobre i kvalitetne programe, iste moći lakše ostvariti.

[quote]Ranije smo imali situaciju da na neke druge javne pozive dođu vrlo kvalitetni projekti, ali nakon isteka poziva. Upravo zbog toga smo izišli u susret svima koji imaju dobre ideje i projekte te će natječaj biti otvoren cijele godine, potvrdila nam je Žana Ćorić, glasnogovornica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.[/quote]

Javni poziv

Kada je u pitanju visina sredstava koja su predviđena ovim javnim pozivom, Ćorić kaže kako će se tijekom godine vidjeti koliko će kvalitetnih projekata doći te će se nastojati one najbolje financirati sukladno odredbama navedenim u pozivu. Inače, u samom javnom pozivu jasno stoji kako je otvoren za sljedeće kategorije prijavitelja – neprofitne organizacije izvan Hrvatske i u Hrvatskoj (udruge građana, zaklade, ustanove i ostale organizacije koje ne ostvaruju dobit ili profit za svoj rad), kao i hrvatske zajednice izvan Hrvatske koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske; fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Hrvatske; ugroženi pojedinci – pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

– Navedene kategorije mogu podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore u svrhu ispunjavanja posebnih potreba i provedbe projekata koji obuhvaćaju sljedeća područja: projekti i aktivnosti iz kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan RH, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje RH i Hrvata izvan RH te pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda
izvan Hrvatske, navodi se u javnom pozivu.

Namjensko trošenje

Kada su u pitanju iznosi koji će se dodjeljivati, najveći iznos za prve dvije kategorije jest 250.000 kuna, dok će za treću kategoriju javnog poziva odlučivati Povjerenstvo u svakom pojedinačnom slučaju ovisno o težini socijalnih i materijalnih prilika. Rok za podnošenje prijava počinje teći od dana objave javnog poziva i traje do isteka financijskih sredstava osiguranih za ovu namjenu.
– Po primitku prijava na javni poziv, a nakon obrade istih Povjerenstvo predlaže donošenje odluke o financijskoj potpori.
Odluke o dodjeli financijske potpore, u sklopu ovog javnog poziva, bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici Državnog ureda – hrvatiizvanrh.hr, stoji u javnom pozivu. Uz to, jasno se navodi kako će korisnici kod kojih se prilikom kontrole utvrdi nenamjensko trošenje sredstava biti dužni vratiti dodijeljena sredstva te će ih se uvrstiti na popis korisnika koji nisu namjenski koristili sredstva.

Pomoć Hrvatima u BiH

Osim navedenog projekta, Hrvatska svake godine financijski potpomaže i kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale projekte od interesa za hrvatski narod u BiH. Tako je i prošle godine po ovoj osnovi dodijeljeno 20 milijuna kuna financijske pomoći. Inače, upravo preko ovog, ali i mnogih drugih projekata, mnogo se učinilo kako bi Hrvati u BiH ostali u našoj zemlji, a neki od najvažnijih bili su pomoć Kliničkoj bolnici Mostar te Sveučilištu u Mostaru.

hercegbosna.org

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati