Pratite nas

Poništena presuda jednoj od najopasnijih kriminalnih skupina u BiH

Objavljeno

na

Skupina je od 2005. do 2010. preprodavala heroin i kokain pri čemu je počinila pet ubojstava i tri pokušaja ubojstva.

Prizivno vijeće Suda BiH ukinulo je prvostupanjsku presudu protiv kriminalne skupine Zijada Turkovića koja je ranije osuđena na ukupno stotinu godina zatvora zbog počinjenja najtežih kaznenih djela uključujući niz teških ubojstava, trgovinu drogom te pljačku, izvjestili su u subotu tiskani mediji u BiH.

Zijada TurkovićOdvjetnik Fahrija Karkin koji je branio vođu kriminalne skupine Zijada Turkovića rekao je da je u presudi Prizivnoga vijeća prihvaćena argumentacija obrane. “Presuda je u cijelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Državnog odvjetništva na oslobađajući dio je odbijena”, rekao je odvjetnik Karkin. Po njegovim riječima statusna konferencija u ovome predmetu će biti održana 18. rujna kada će se odlučiti o daljem tijeku postupka. Nepravomoćnom presudom utvrđeno je postojanje zločinačke organizacije na čijem je čelu bio Zijad Turković i kojemu je zbog toga izrečena kazna od 40 godina zatvora, što je za pet godina manje od maksimalne zapriječene.

 Na takvu je kaznu osuđen i Milenko Lakić kao organizator i počinitelj teških ubojstava, uključujući tu i smaknuće trudne žene. Na 12 godina zatvora osuđen je član skupine Saša Stjepanović, a člavnoi Fadil Aljović i Muamer Zahitović osuđeni su na pet, odnosno na tri godine zatvora. Turkovićeva kriminalna skupina, koju je Državno odvjetništvo BiH procijenilo jednom od najopasnijih u poslijedaytonskoj BiH, osuđena je jer je od 2005. do 2010. preprodavala heroin i kokain pri čemu je počinila pet ubojstava i tri pokušaja ubojstva.

Uz ostale Turkovićeva se skupina tereti i za ubojstvo hrvatskog državljanina iz Pule Marija Tolića te Švicarca Vernesa Ajdarija.

 Osuđena je i za pljačku 2,5 miljuna konvertibilnih maraka (1,27 milijuna eura) iz skladišta zračne luke u Sarajevu te za pranje novca i protuzakonito preuzimanje vlasništva nad tvornicom čarapa “Ključ”. Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati