Pratite nas

Politika

“Crveni zmaj” pred financijskim slomom?

Objavljeno

na

Bankomati su prazni, burze tonu… gura li nas Kina u novi kaos? Sve podsjeća na kraj 2007. godine kada je bankrotirala banka Lehman Brothers.

Kineske burze padaju već danima, mnogi su bankomati ispražnjeni, javljaju se problemi s transferom novca… Jesu li to prvi znaci pobolijevanja kineskog gospodarstva? U svijetu se već rađa strah – motor svjetskog gospodarstva posljednjih godina nalazi se pred bankarskom krizom, kao Amerika potkraj 2007. i Europa 2008. godine.

Balon se prenapuhao

Mnogi stručnjaci već dulje upozoravaju – bliži se trenutak kada bi se kineski balon mogao rasprsnuti i cijeli svijet ponovno gurnuti u kaos!

[dropcap]P[/dropcap]roblemi s isplatom novca posljednjih dana u bankomatima nagnali su mnoge na zaključak da je kriza pogodila i financijski sektor Crvenog zmaja. U trećoj najvećoj banci Bank of China, kao i u Bank of Nanjing, početkom ovoga tjedna došlo je do problema s isplatama, korisnici povremeno uopće nisu mogli doći do svoga novca na bankomatima. Banke su pokušale smiriti situaciju, s objašnjenjem da se radi o tehničkoj pogrešci na sustavu. No kineski blogeri pišu da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru. A okidač za novu psihozu bila je odluka Središnje kineske banke otprije deset dana da prestane upumpavati svježi novac u sustav. Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po golemim kamatama, koje dosežu i 25 posto. Sada se javlja strah da bi male banke, s visokim udjelom loših kredita, bez pomoći središnje banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogli zaraziti i cijeli financijski sektor.

– U najgorem slučaju međubankarska razmjena mogla bi presušiti jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. To se dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot američke investicijske banke Lehman Brothers – upozorio je za njemački Bild profesor Markus Demary, financijski stručnjak iz Instituta za njemačko gospodarstvo.

Kinesko gospodarstvo pokazuje iste simptome kao i japansko, američko i europsko prije sloma. Golem broj virtualnih financijskih poluga, pregrijano tržište nekretnina i usporavanje gospodarstva.

Guverner donosi spas

Rezultat toga je kontinuirani pad vrijednosti dionica na kineskim burzama (burzovni indeks u Šangaju pao je 15 posto od početka lipnja) i investitori sada jedinu nadu polažu u brzo djelovanje kineske središnje banke i guvernera koji bi trebao osigurati likvidnost financijskog sektora.

[box_help]Standard & Poor’s: Bez panike – kineski sindrom nije kao američki

Umirujuće riječi svjetskim financijskim tržištima uputila je agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s.

– Trenutne teškoće u Kini ne mogu se usporediti sa situacijom koja je bila nakon bankrota američke investicijske banke Lehman Brothers u SAD-u – komentirao je analitičar S & P-a Liao Qiang. On smatra da neće doći do bankrota kineskih banaka i da će se napeta situacija ipak smiriti, ali ne preko noći.[/box_help]

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati