Ponovno poskupljuju cigarete TDR-a u BiH?

1
Do 1. srpnja Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.

walter_wolf_bCigarete hrvatske tvrtke Tvornica duhana Rovinj uskoro bi mogle poskupjeti. TDR je prije nekoliko dana već poskupio Walter Wolf, koji umjesto dosadašnjih 3,20 košta 3,30 KM.

Do novog poskupljenja moglo bi doći zbog ulaska Hrvatske u EU. Naime, do 1. srpnja Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.

TDR je, kako su Oslobođenju kazali u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, tijekom svibnja i lipnja ove godine uvezao veće količine cigareta kako bi imao zalihe robe bez carine.

Želja Hrvatske je da zadrži liberalizirani sustav trgovine sa susjedima – a to nastoji ostvariti kroz institucije EU – točnije da se pri uvozu u Hrvatsku ponaša kao članica EU, a pri izvozu u susjedne zemlje kao članica CEFTA-e.

Ministri vanjske i unutarnje trgovine BiH i Srbije Mirko Šarović i Rasim Ljajić su se suglasili da je neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama i prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija ne prihvata prijedlog da se po povlaštenim uvjetima uvoze cigarete iz Hrvatske u ovu zemlju. EU traži kvotu za izvoz po carinskoj stopi od 15 posto koja važi za zemlje CEFTA, dok je carina za duhanske proizvode iz EU 57 posto.

pogled.ba

facebook komentari

  • $28092260

    Sadite duhan , bolje se zaradi nego na travi .