Pratite nas

Popis: Kreće prikupljanje podataka za prepucavanje do 2016.

Objavljeno

na

Prvi rezultati popisa stanovništva bit će poznati za 90 dana od završetka popisa, a cjeloviti podaci prikupljeni od 1. do 15. listopada bit će dostupni do polovine 2016. godine.

Agencija za statistiku, zadužena za sve poslove vezane za popis,  objavljivat će rezultate postupno, pa će se objavljivati podaci po konačnoj obradi. Tako će se obrađivati podaci po ”poglavljima” – nacionalna i vjerska pripadnost, obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično.Namještanja

U popis stanovništva, čiji troškovi iznose 46 milijuna KM, bit će uključeno 18.879 popisivača i 2.464 instruktora, kojima će pak biti podijeljeno pet milijuna popisnica. Problemi koji su se javili zbog odustajanja popisivača riješeni su tako što ih su zamijenjeni osobama iz rezerve.

Sam proces odabira popisivača pratile su i tvrdnje pojedinaca o namještenjima, pa su mediji izvještavali, a kandidati svjedočili, da je među popisivačima i veliki broj zaposlenih, iako su prednost imali nezaposleni. Prednost su trebali imati i oni s višom izobrazbom, ali je i tu bilo tvrdnji i preskakanju pravila. Također, tamo gdje je nacionalna pripadnost bila jedan od uvjeta za uvrštavanje među popisivače bilo je malverzacija. Neki su se zbog toga i izjašnjavali drugačije, pa se u medijima pisalo i o mijenjanju nacionalnosti. Tako je u Kiseljaku na popisu popisivača osvanuo Slovenac, koji je ujedno i zaposlen u općinskom Vijeću. Što pak nije zasmetalo nikome da ga, zaposlenog zaposli među popisivače.

Posljednjih tjedana glasnija od prigovora na poštivanje propisa prilikom izbora popisivača bla je kampanja za popisivanje. Dok je Srbima predsjednik entiteta Milorad Dodik poručio da se popisu odazovu ”masovno i bez oklijevanja”, kampanja kod Hrvata i Bošnjaka bila je nešto glasnija.

Popisne poruke

Hrvatsku političari, udruge i mediji pozivale su Hrvate na popis uz poruke kako je riječ o važnom događaju čiji pak rezultati ne bi smjeli doći do granice da se pretvore u nacionalnu manjinu unatoč zajamčenoj konstitutivnosti. Katolička crkva je objavila kako je prije rata u BiH je živjelo 760.000 tisuća Hrvata, što je činilo 17,38 posto ukupnog broja stanovništva dok ih danas u zemlji živi samo 435.000.

Tako u nedavno objavljenoj monografiji o stanju katoličkih župa u Bosni i Hercegovini od 1991. do 2011. godine, stoji da je s područja Federacije BiH tijekom rata protjerano 230.000 Hrvata, dok je s područja Republike Srpske prognano 152. 856 Hrvata.

Stoga su u pozivima na ozbiljno shvaćanje popisa uglavnom naglasci stavljeni na potrebnu brojnost Hrvata. Tako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao kako je popis stanovništva prevažan za hrvatski narod, ali i za BiH u cjelini te da će se iz rezultata popisa izvlačiti mnogo onoga što on u  sebi ne krije kao statistički normativ.

”Preko popisa se žele slati i određene poruke. Znam da je bilo interesa određenih, prije svega među Bošnjacima, da se kroz popis profilira i četvrti narod koji bi trebao biti brojniji od Hrvata, pa da se i na taj način špekulira o jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH”, rekao je Čović.

Brojnost

Iste poruke o važnosti dolazile su i preko granice od kud su dolazile poruke da će, padne li broj Hrvata ispod deset posto, biti teža pregovaračka pozicija. Stoga su Hrvati pozvani da popišu i rodbinu koja nije u BiH.

No, najviše prašine podigao je poziv Bošnjacima i preporuke kako se izjasniti na popisu. Osudu javnosti izazvali su i spotovi Omladinskog kulturnog centra iz Gradačca u kojima djeca poručuju Bošnjacima kako se izjasniti. Unatoč osudama za zloupotrebu djece, tvorci ovih poruka rekli su kako su željeli upozoriti Bošnjake na ono što je njima bitno. A Bošnjaci, čini se imaju najviše nedoumica oko ovoga popisa što je i izazvalo brojniju i snažniju kampanju za popisne ”preporuke”. U strahu da se ne bi dobar dio populacije izjasnio kao Bosanac ili kao Musliman, što bi umanjilo brojnost Bošnjaka, organizirale su se tribine, snimali spotovi te izdavane brošure.

No, uglavnom se kreatorima tih poziva zamjerala paranoja i strah od toga da će ih netko prevariti na popisu ili nekome osobno nametnuti nešto druge. Stoga, Bošnjaci su pozvani na oprez, pa je i akademik Muhamed Filipović poručio kako ne smiju dozvoliti da ih itko zbuni po pitanju bošnjaštva, islamske vjeroispovijesti i jezika bosanskoga.

Spomenuta kampanja i njezina agresivnost pripomogli su da se skrene pozornost sa stvarne važnosti popisa.

Tri popisna obrasca

Tako popis stanovništva ima izuzetnu važnost kada je u pitanju apliciranje za razvojne projekte lokalnih zajednica kod EU. Također, popis bi u konačnici trebao utvrditi ono što mnoge institucije rade ”odoka”. Tako će napokon biti poznat omjer zaposlenih i nezaposlenih, broj studenata, kvaliteta i stupanj izobrazbe stanovništva, uvjeti stanovanja i mnoge druge bitne činjenice koje država BiH o svojim stanovnicima nema od svojeg osnutka.

Prilikom popisa popisivač će popunjavati tri obrasca P1, P2 i P3 obrazac. U obrascu P1, u kojem ima 46 pitanja i od kojih su 27 obvezna, je najvažniji za popis. Obrazac P2 ima 32 pitanja u kojeg su, budući da u BiH nije bilo popisa u posljednje 22 godine, uvedena i neka nova pitanja koja nisu karakteristična za popis stanovništva, domaćinstva i stanova u zemljama EU, a odnose se uglavnom na migracije i slično.

Kada je u pitanju popisnica P2, ona sadrži pitanja o vrsti stambene jedinice, površini, a popisuje se čak i kuhinja kao i njezina kvadratura, posjedovanje vode u stanu, vrsta grijanja, tip zgrade, materijal od kojeg je napravljen krovni pokrivač i kuća, pristupačnost ulaza u zgradu ili kuću, postojanje ili nepostojanje lifta, je li toalet zaseban ili je u sklopu s kupaonicom i slično. Također, ovaj obrazac sadrži i pitanja o domaćinstvima, raspoloživom poljoprivrednom i šumskom zemljištu i ribnjacima te pitanja o vrstama uzgojenih poljoprivrednih površina, pitanja o stoci, peradi, košnicama pčela i slično.

Vrijeme za polemike

Kako je ranije rečeno u statističkim agencijama, vrijeme potrebno za popis jednog domaćinstva je oko 45 minuta, a svaka punoljetna osoba može dati podatke za domaćinstvo u kojem živi. Ako popisivači nikoga ne zateknu u domaćinstvu ostavljaju obavještenje da će ponovo doći, a ako ni poslije tri puta nikoga ne zateknu na adresi ostavit će obavijest da se građani jave popisnom povjerenstvu i dostave podatke. I oni koji žive izvan granica BiH imat će priliku da popune popisnicu putem interneta i isključivo poštom da je pošalju na adresu nadležne statističke agencije.

Iz probnog popisa provedenog u našoj zemlji od 15. do 29. listopada prošle godine dobili su se podaci da polovinu stanovništva Bosne i Hercegovine čine Bošnjaci, drugi po brojnosti su Srbi – 32 posto, 12 posto populacije izjasnilo se kao Hrvati, a u kategoriju „ostali” svrstalo se šest posto građana. Preliminarni rezultati popisa bit će objavljeni u roku od 90 dana, dok će ostali rezultati biti objavljivani od 1. srpnja 2014. do 1. srpnja 2016. godine.

I dok se službeno tvrdi kako će podaci s popisa biti od koristi kada su u pitanju strategije i planovi razvoja, jasno je da će Bosna i Hercegovina, nakon popisa grcati u borbi s brojevima te prepucavanjima s podacima o raseljenima i protjeranima, umrlima i živima. Budući da će podaci u potpunosti biti poznati tek 2016., vremena za polemike će biti.

dnevno.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Konačni pad: Raka je pala, ruši se kalifat IS

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Bitka za Raku završila je, objavile su utorak sirijske milicije istaknuvši svoj barjak na gradskom stadionu, posljednjem džepu otpora džihadističke Islamske države (IS) koja je taj grad učinila svojom prijestolnicom za Siriju 2014. i iz nje krenula u osvajanja kako bi proglasila kalifat koji se upravo urušava.

Pošto su noću na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile bolnicu u Raki, preostalo je još istjerati posljednje džihadiste koji su pružali otpor na stadionu.

“Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom” SDF-a, rekao je Talal Selo, glasnogovornik saveza koji je u lipnju počeo prodirati u taj grad.

“Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad”, rekao je Selo.

Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake.

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je IS u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju ‘prijestolnicu’ Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.

U bitki za Raku 3240 žrtava

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju pošto je skupina sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista braniti posljednje položaje. Evakuirano je 275 džihadista i njihovih obitelji i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama IS-a, piše agencija AFP.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestance je ponavljala da strani borci neće smjeti napustiti grad. “Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror”, rekao američki pukovnik Ryan Dillon.

U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sukobi i bombardiranja koji su razorili bivšu prijestolnicu IS-a odnijeli su od 5. lipnja živote “1130 civila, od kojih su 270 bila djeca, a 2120 borci IS-a i snaga koje je podržavala vojska Sjedinjenih Država, navodi SORH.

Raka je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a, odakle su počeli pohodi džihadista na ostatak Sirije te Irak i proglašenje “kalifata”.

Nekad prijestolnica Abasida, a 2014. simbol džihadističkog terora

Očevici prenose da su borci SDF-a u utorak slavili izvikujući slogane na ulicama među ruševinama zgrada na središnjem trgu. Zastava istaknuta na gradskom stadionu ima žutu pozadinu i crveni amblem kurdske vojne formacije YPG, najjače milicije u sastavu SDF-a, piše Reuters.

Raka je postala simbol najvećih okrutnosti džihadističke organizacije koja je u tome gradu planirala krvave napade počinjene po svijetu, a mnoge od njih u Europi.

Raka je svoj procvat doživjela u doba dinastije Abasida. Godine 772. kalif al Mansur naredio je gradnju, po uzoru na Bagdad, grada vojarne al Rafike, pored antičke Rake. Dva grada poslije su se stopila u jedana. Od 796. do 809., moćni kalif Harun al Rašid preselio je prijestolnicu Abasida iz Bagdada u Raku koja leži na raskrižju puteva između Bizanta, Damaska i Mezopotamije. Niknuo je grad palača i džamija.

Većinom grad sunitskog islama, Raka je smještena u dolini Eufrata, nedaleko od Turske i 160 kilometara istočno od Alepa te 200 km od iračke granice. Gradnja brane blizu grada Tabke omogućila je da Raka postane ekonomski važna zbog razvoja poljoprivrede.

Kada je 2014., Islamska država osvojila Raku i proglasila svoj kalifat, nametnula je svoj zakon terorom i užasom. Odrubljivanja glava, masovna pogubljenja, silovanja, otmice, etničko čišćenje, kamenovanje žena, ubijanje homoseksualaca strahote su koje su džihadisti snimali i postavljali na internet kao sredstvo propagande i oružje za ušutkavanje svakog otpora.

Raka i Mosul oslobođeni, ali IS još nije mrtav

Ultraradikalni džihadistički IS mjesecima trpi poraze u Siriji i Iraku pred ofenzivama koje vode lokalni borci uz pomoć Rusije ili Sjedinjenih Država.

U pokrajini Deir Ezor blizu Rake, džihadisti su napadnuti s dva bojišta. S jedne strane ofenzivu vodi sirijski režim uz potporu ruskih zračnih snaga, a s druge SDF uz zračne udare međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Rat u Siriji izrastao je iz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda 2011., na koje je represijom odgovorila sirijska vojska. Rat je postao sve složeniji, upletale su se strane zemlje te razne džihadističke skupine, sirijski teritorij se mrvio, a milijuni Sirijaca izbjegli su i milijuni raselili. Rat je odnio više od 330.000 života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Šport

Zlatko Dalić: Poštujem Grčku, bit će teško, ali optimist sam, vjerujem svojoj momčadi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je izvukla neugodne Grke za suparnike u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Prvi dvoboj Hrvatske i Grčke bit će odigran u četvrtak, 9. studenoga, na stadionu Maksimir, a uzvrat u Pireju na rasporedu je 12. studenoga. Obje utakmice započet će u 20.45 sati.

Izbornik Zlatko Dalić komentirao je odmah nakon izvlačenja u Zuerichu rezultate ždrijeba: Poštujem Grčku, bit će teško, ali optimist sam, vjerujem svojoj momčadi. Bit će teško i jer drugu utakmicu igramo u gostima. Imat ćemo vremena sve pripremiti za suparnika, ali najvažnija je moja momčad, sve ovisi o nama, rekao je.

Nadam se da će svi biti spremni i zdravi za ove utakmice. Nadam se punom stadionu i da će cijela zemlja stati iza nas, dodao je.

Radujemo se susetu s Hrvatskom, iako su vrlo kvalitetna momčad. Hrvatska je dobra momčad, vrlo čvrsta. Ofenzivni su, ali mi smo dobri u obrani. Vidjet ćemo što će biti na travnjaku. Možda je dobro što igramo drugu utakmicu kući, možda ćemo malo kalkulirati i odigrati defanzivnije u prvoj utakmici, pa čekati drugu i završiti posao, rekao je grčki izbornik Michael Skibbe.

 

HNS potvrdio: Dalić ostaje do kraja doigravanja, dodatne kvalifikacije u Zagrebu!

facebook komentari

Nastavi čitati