Pratite nas

Poplavljeni, pa ostavljeni na cjedilu

Objavljeno

na

Stručna radna grupa Vijeća ministara BiH nije održala sastanak na kojem su trebali biti utvrđeni kriteriji za raspodjelu pomoći poplavljenima – zbog nedostatka kvoruma. Čini se se kako se čeka predizborna kampanja.

poplaveMilijuni eura pomoći prikupljeni su na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu prošlog mjeseca, ali ni to nije bilo dovoljno kako bi se stvari pokrenule s mrtve točke. Posljednje poplave su dotukle stanovništvo u priobalnim područjima napravivši im nesagledive štete. No i pored svega toga, nema projekata na osnovu kojih bi briselski novac od donacija stigao u Bosnu i Hercegovinu.

Posljednji val poplava dotukao je stanovništvo u priobalnim područjima

Plan raspodjele pomoći je prije svih trebalo sačiniti Vijeće ministara BiH zbog čega je i osnovana zasebna stručna međuresorna radna grupa koja se trebala pozabaviti ovom temom. No sjednice te grupe nisu održane jer nije bilo kvoruma. Zbog toga će se ići na njeno ukidanje, kaže njen predsjedavajući Mustafa Alikadić: “S ovim prijedlogom ćemo ići prema Vijeću ministara. Nismo imali kvorum za održavanje sastanka. Pojavili su se samo predstavnici Vijeća ministara i Brčko distrikta“.

Entitetski predstavnici ne žele sudjelovati

To je slika BiH gdje su tisuće obitelji izgubile sve u poplavama u svibnju, a što je još tragičnije, neke od njih su poplave pogodile i prije nekoliko dana. Većina analitičara smatra kako su u prvom planu političke igre s obzirom da za mjesec dana počinje predizborna kampanja u kojoj će ljudske nesreće biti odlično iskorištene. Tako primjerice Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) smeta što u toj međuresornoj grupi Vijeća ministara, nema predstavnika općina i gradova.

„Nije se moglo obavijestiti te institucije da predlože svoje članove u međuresornu radnu grupu budući da još ne znamo tko će koliko dobiti, koji su kriteriji za raspodjelu tih sredstava. Ne razumijem kako da za dva i pol mjeseca nisu bili u stanju to utvrditi“, kaže Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Parlamentu BiH.

poplava2

Federalna Vlada još nema projekte

Srpska strana predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neuspjeh dogovora oko raspodjele pomoći opravdava provjerenom tezom kako se radi „o BiH, nemogućoj državi u kojoj ništa ne može uspjeti“. Na tu kartu igraju i ovaj put kada je riječ o sudjelovanju u raspodjeli sredstava na državnom nivou.

Donatorska konferencija EU-a za Srbiju i BiH

Europska komisija, Francuska i Slovenija bit će suorganizatori donatorske konferencije čiji će cilj biti prikupljanje dodatnih sredstava za pomoć BiH i Srbiji u obnovi i oporavku poslije katastrofalnih poplava. (24.06.2014)

S druge strane ni federalne vlasti nisu ažurne s obzirom da se nalaze na nekoj vrsti kolektivnog godišnjeg odmora tako da milijuni koji su planirani za pomoć poplavljenima stoje neiskorišteni na računima. Podpredsjednik federalne Vlade Jerko Ivanković Lijanović kaže kako su sredstva na računu Vlade od nekoliko milijuna konvertibilnih maraka simbolična tei da bi njihova raspodjela trebala početi već u prvim radnim danima narednog tjedna. Po njegovim se riječima veći napredak može ostvariti tek sredstvima prikupljenim na donatorskoj konferenciji. „Stotine milijuna maraka čekaju kriterije za raspodjelu sredstva kojima se može nešto značajnije napraviti“, zaključuje Jerko Ivanković Lijanović.

U Republici Srpskoj, gdje su popisne komisije počele s evidencijama posljednjih šteta, tvrde da će svi poplavljeni u poplavama tijekom kolovoza biti uvršteni u tzv. svibanjski registar šteta te da će im pomoć biti dodijeljena. Žrtve poplava tijekom svibnja već dobivaju neku vrstu pomoći – riječ je o platnim karticama, kojima se može kupovati roba u vrijednosti do pet tisuća maraka, za obnovu domaćinstava. Neki kažu da to nije baš puno, drugi kažu kako je i to bolje nego ništa.

Čeka se pravi trenutak za pomoć

Štete od poplava su milijunske, stanovništvo se bori kako zna i umije

Semberija, Krajina, Srednja Bosna, Podrinje i mnogi drugi krajevi u BiH u kratko su vrijeme dva puta pogođeni poplavama. Štete su višemilijunske, stanovništvo moli za pomoć. No urednik poslovnog portala Capital, analitičar Siniša Vukelić, smatra kako donatorska sredstva neće biti raspoređena sada i pored svih vapaja stanovništva. On je mišljenja kako će se za to iskoristiti pravi politički moment za to: „I ove poplave se koriste za to kako bi se dobili politički poeni. Začuđujuće je da vlasti nisu dovoljno pripremljene i da ne mogu za skoro tri mjeseca izaći s projektima. Stiče se utisak kako se sa svim odugovlači zbog tajminga, kako bi se dodjela pomoći poklopila sa predizbornom kampanjom“.

poplava

Ekonomske posljedice poplava su ogromne. Kada se štetama iz svibnja, koje su iznosile oko četiri milijarde konvertibilnih maraka (dvije milijarde eura), koju su utvrdile međunarodne organizacije u suradnji s domaćim stručnjacima, dodaju i ove iz kolovoza, postavlja se pitanje kako izaći iz začaranog kruga. U neku ruku novac je odobren, oko 800 milijuna eur, na donatorskoj konferenciji, bez obzira što se većina odnosi na kredite. No problem je što nema nijednog projekta na osnovu kojeg bi se taj novac mogao iskoristiti. Procjena analitičara ali i većine javnosti je da će upravo predizborna kampanja, koja počinje narednog mjeseca, biti okidač koji će pokrenuti projekte, kako bi se dobio novac za saniranje devastirane infrastrukture.
izvor DW.DE

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati