‘BiH Popushila’ 4,5 miliona eura zbog nepostizanja dogovora

0
Cilj ova dva projekta za izgradnju kapaciteta bio je pružanje podrške gospodarskom rastu u zemlji preko sektora malih i srednjih poduzeća i turizma, najkonkurentnijih gospodarskih grana u BiH.

Zbog nepostizanja dogovora vlasti u Bosni i Hercegovini o potrebnim koracima na realizaciji projekata, Europska unija je suspendirala 4,5 milijuna eura izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sustava upravljanja kvalitetom (QMS) u mala i srednja poduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Cilj ova dva projekta za izgradnju kapaciteta bio je pružanje podrške gospodarskom rastu u zemlji preko sektora malih i srednjih poduzeća i turizma, najkonkurentnijih gospodarskih grana u BiH.

Da bi se ovim sektorima pružila daljnja podrška, potreban je jasan politički dogovor o predmetu aktivnosti, uključujući i odobravanje relevantnih projektnih izvještaja i usuglašen način za realizaciju projekata, priopćeno je danas iz Delegacije Europske unije u BiH.

Nepostizanje dogovora ne znači samo potencijalni gubitak sredstava EU u iznosu od 4,5 milijuna eura, moguće su i implikacije na raspodjelu milijuna eura sredstava EU za gospodarski razvoj iz IPA 2, glavnog programa EU za financijsku pomoć BiH u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Komentirajući suspenziju sredstava, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je izrazio razočarenje što Bosna i Hercegovina nije u stanju uzeti novac koji joj je stavljen na raspolaganje.

“I u lipnju smo bili prisiljeni obustaviti pet milijuna eura izdvojenih za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Samo mjesec dana kasnije, moramo suspendirati dodatne milijune eura za dva jednako bitna sektora – mala i srednja poduzeća i turizam”, istaknuo je Daviddi.

Dodao je da EU neprekidno naglašava da Bosna i Hercegovina riskira da zaostane za ostalim zemljama u regiji, naglašavajući da se radi o ekonomskom i političkom pitanju, dok u isto vrijeme ostale zemlje zapadnog Balkana predano rade na uvođenju europskih standarda kvaliteta i pripremi ulaganja za veći ekonomski rast.

“Iako je EU čvrsto opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, istovremeno je potrebno da osiguramo efektivno korištenje sredstava koja izdvajaju poreski obveznici država članica EU. Ova sredstva mogu ponovo biti mobilizirana samo uz jasan i dokazan dogovor o projektnim aktivnostima”, poručio je Daviddi.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima prostora da postigne dogovor. Odbor EU – BiH za praćenje IPA sastat će se 10. rujna 2013. godine i razmotrit će hoće li projekti biti okončani, ili će se, ukoliko se ostvare potrebni preduvjeti, ići dalje s njihovom realizacijom.

Cilj podrške iz projekta za mala i srednja poduzeća bio je uvođenje standarda upravljanja kvalitetom u najmanje stotinu malih i srednjih poduzeća registriranih u BiH u skladu s međunarodnim standardima kvaliteta ISO 9000.

Uz to, planirano je uspostavljanje mreže i registra kvalifikacijskih i certificiranih revizora u skladu s međunarodnim standardima kvaliteta i stimuliranje dijaloga između javnog i privatnog sektora o mehanizmima podrške za QMS.

Turistički kapaciteti su trebali dobiti podršku kroz dorađen okvir planiranja i primjene sektorskih politika. Bila je planirana i dodatna podrška pripremama Sarajeva i Istočnog Sarajeva za investicijske inicijative, uključujući Europski omladinski olimpijski festival, koji bi se u ovim gradovima održao 2017. godine.

Fena

facebook komentari