Porast hrvatskih useljenika u Njemačku

3

Njemačka bilježi najveću stopu useljavanja u posljednje 22 godine. Useljavanje hrvatskih državljana u Njemačku gotovo se udvostručilo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, piše u godišnjem Migracijskom izvješću njemačke vlade.

Broj useljenih hrvatskih državljana se 2013. s 25.200, u usporedbi s 2012. kada je iz Hrvatske u Njemačku uselilo 12.944 osoba, povećao za 94,7 posto, proizlazi iz redovitog godišnjeg Migracijskog izvješća predstavljenog u Berlinu koje se temelji na statističkim podacima za 2013.

Podaci o kvalifikaciji useljenih građana Hrvatske nisu objavljeni, ali je primijećen natprosječno visok postotak useljenika muškog spola, njih 72,4 posto.

Za državljane Republike Hrvatske do 30. lipnja ove godine još uvijek vrijede ograničenja prilikom useljavanja. Za stupanje u radni odnos u Njemačkoj vlasnicima hrvatskih putovnica još uvijek je potrebna radna dozvola. Ipak, to ograničenje sadrži mnoge iznimke. Njemačka zasad nije odlučila hoće li to ograničenje za građane Hrvatske produljiti i nakon 30. lipnja, što ima pravo u trajanju od sedam godina.

U Njemačkoj je s 1,23 milijuna useljenika 2013. zabilježen najveći priljev migranata u posljednje 22 godine. Najveći dio useljenika dolazi iz zemalja Europske unije. Na prvom mjestu se nalazi Poljska iza koje slijedi Rumunjska, Italija, Bugarska, Mađarska, Španjolska i Grčka. Hrvatska se po broju useljenika 2013. nalazila na 12. mjestu.

U Njemačkoj se posljednjih mjeseci vodi intenzivna rasprava o useljavanju pri čemu su sve češći zahtjevi da Njemačka donošenjem zakona o useljavanju regulira dolazak stranaca po uzoru na tipične useljeničke zemlje poput Australije ili Kanade.

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  kriza natrala ,,,:(

 • kvot

  Dobro im u domovini.

  ______________________________
  Eto, nemate više Srba.
  Zašto sad odlazite,
  kad vam je san dosanjan?!

  • peppermintt

   kad nam namirite svu ratnu štetu budu se vratili