Poreza već više od dva mjeseca traži odgovor na pitanje za koliko Todorić oštećuje državu na odbitku pretporeza

0

JOŠ U kolovozu ove godine Index je zatražio od Porezne uprave pojašnjenje oko navoda da Agrokor i još neke velike kompanije izravno oštećuju državu za milijunske iznose jer prilikom prilikom otkupa pšenice od R2 obveznika (obveznici poreza na dohodak) ili OPG-ovaca imaju mogućnost odbitka pretporeza bez obzira je li račun plaćen ili ne. Odgovor do danas, ni nakon brojnih ponovljenih upita tijekom protekla dva mjeseca, nije stigao.

Prvi upit Poreznoj upravi o toj je temi poslan još 23. kolovoza ove godine. Tek su na ponovljeni upit, 5. rujna, kratko odgovorili: “Vaš upit je zaprimljen i proslijeđen u nadležnu Službu. Čim dobijemo odgovor isti će Vam biti dostavljen”.

Odgovor do danas, očito, nisu uspjeli pronaći jer nije stigao ni na jedan od ponovljenih upita poslanih tijekom proteklih tjedana pa ostaje nepoznato koliko državna blagajna ovime gubi.

Todoriću je sve dozvoljeno i još mu iz državne blagajne dijele šakom i kapom

Dok država jedne zatvara zbog par kuna manjka ili viška u blagajni, drugima se omogućuje i daleko veće nepravilnosti u poslovanju – poslovanje izvan zakonskih rokova te odbitke pretporeza na štetu ionako prazne državne blagajne, a u korist njihova boljeg poslovanja.

Poznato je da Ivica Todorić zakon i rokove rasteže preko svih granica pa su upravo njegove kompanije, članice Agrokor grupe, rekorderi u dugovanjima prema dobavljačima. I to dugovanjima koja su probila sve moguće zakonske rokove.

Istovremeno, tom istom Todoriću država svake godine isplati i rekordne poticaje. U 2012. godini su kompanije koncerna Agrokor od države ubrale 143 milijuna kuna državnih poticaja, a čak tri Todorićeve tvrtke našle su se među pet onih koje su dobile najviše iznose – Belje kao prva sa 75,5 milijuna kuna, Vupik kao druga sa 31 milijun kuna te Pik Vinkovci na petom mjestu sa 16 milijuna kuna.

facebook komentari