Pratite nas

Pregled

Porezna reforma „zaboravila“ demografski oporavak!

Objavljeno

na

Suočeni s kontinuiranim izumiranjem nacije i migracijom stanovništva, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević aktivno sudjeluje u pronalaženju riješenja za zaustavljanje bijele kuge. Gorući nacionalni problem ne uspjeva doći na dnevni red u Sabornici, a ni Vlada ne pokazuje previše sluha za suzbijanje gorućeg nacionalnog problema. Velika većina građana neće uopće ili će tek minimalno osjetiti pozitivne strane nove porezne reforme, dok će porezna stopa na ono što je za demografsku obnovu  nužno, ostati nepromjenjena.

Snižena stopa PDV-a od 13% po novome Zakonu o porezu na dodanu vrijednost odnosi se na dio dječje hrane i dječje sjedalice za automobile. Želimo poručiti da bi sanjenje PDV-a u ovoj stavci s 13% na 5% te njegovo postupno ukidanje pokazali dobru volju države i njeno aktivno sudjelovanje u pronatalitetnoj politici. Isto tako,  PDV od 5% za nadomjestke za majčino mlijeko i udžbenike za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje treba postupno ukinuti i na taj način što više rasteretiti obitelji s više djece.

S obzirom na negativan pronatalitetni trend koji trenutno vlada u Hrvatskoj, porezne mjere ove Vlade trebaju u ovom smislu biti progresivne i vrlo naglašene.

Za dječju opremu, kao ni za dječju odjeću, obuću, higijenske potrepštine i dr., nisu propisana porezna oslobođenja niti je propisana neka posebna, snižena porezna stopa. Na te proizvode plaća se porez na dodanu vrijednost po općoj poreznoj stopi od 25 posto. Hrvatska je zemlja koja si ne smije dopustiti da djeca spadaju u kategoriju luksuza, ali ni u kategoriju „općeg“. U mjesecima koji su pred nama smatramo kako treba težiti smanjenju stope PDV-a na 5% posto za dječju hranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine i sl. To treba biti neophodan  potez Vlade u poboljšanju demografske slike Hrvatske.

HSP AS inzistirat će na tom prijedlogu kao što smo inzistirali i na povećanju roditeljskih naknada, u čemu smo djelomice uspjeli te smo u tom smislu napravili najveći iskorak u hrvatskoj socijalnoj politici u zadnjih 15 godina.

Dr.sc. Vlatka Vukelić

Dopredsjednica HSP AS

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Policija se opet bavi slučajem ‘svastike’ s Poljuda

Objavljeno

na

Objavio

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina i novi načelnik Uprave krim-policije Ante Gudelj, kako se čini, kreću punom parom odmah nakon svog imenovanja riješiti neke stare slučajeve.

Svjedoči o tome i oživljavanje slučaja “svastika na Poljudu”, koji se dogodio na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Italija 12. lipnja 2015.

Taj slučaj nije riješen pune dvije godine i tri mjeseca, koliko PU splitsko-dalmatinska neuspješno traga za počiniteljima toga sramotnog čina, a da nitko zbog sporosti i inertnosti u Upravi nikad nije odgovarao.

Zato su na konzultacije u Zagreb, u Upravu krim-policije, u ponedjeljak pozvani prvi čovjek Sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske Josip Buljan i policijski djelatnik Službe organiziranog kriminaliteta te Uprave, policijski službenik Stipe Kokić, koji je najviše i radio na predmetu “svastika”.

U kuloarima se govorilo da bi iz Uprave krim-policije u Split trebala stići tročlana delegacija koja bi vidjela gdje je zapelo sa “svastikom”, ali se od te namjere očito odustalo, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom krim-istraživanja ovog slučaja ispitano je na stotine ljudi (čak i oni kojima je bazna stanica mobitela locirana oko Poljuda nekoliko dana prije otkrivanja svastike), pregledavane su snimke nadzornih kamera na stadionu koje su bile loše kvalitete, radilo se puno toga, ali dosadašnje istražne radnje nisu dale rezultata ili se ‘nije htjelo’ pronaći počinitelja!?

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ivica Pandža Orkan: Slučaj Kapetana Dragana dokaz je direktne umješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Objavljeno

na

Objavio

Danas iza podneva, na splitskom županijskom sudu očekuje se izricanje prvostupanjske presude ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, u Domovinskom ratu poznatom pod nadimkom Kapetan Dragan.

Bio je zapovjednik tzv. “knindži”, crvenih beretki specijalne jedinice srpskih okupacijskih snaga koje su sijale smrt i strah na potezu od Moslavine do Knina.

U Studiju 4 razgovarali su s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom, neumornim kroničarom i dokumentaristom, posebno zaplijenjenih velikosrpskih dokumenata.

Dragan Vasiljković je dijete sa srbijanskog asfalta, delikvent. Otišao je u Australiju prije rata i tamo je stekao manja znanja iz sfere vojnih poslova. Bio je idealna osoba koju je prepoznala Služba državne bezbednosti Srbije – Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Dragan Vasiljković bio je dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao je na područje Knina, rekao je Ivica Pandža.

Pandža je ustvrdio kako je Crvene beretke u Hrvatskoj financiralo i organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i ovaj slučaj Kapetana Draga pokazuje direktnu umješanost Republike Srbije cijelo vrijeme rata na ovim prostorima.

Dalje je naveo kako je u proljeće 1991. na području Golubića kod Knina oformljen kamp za obuku gdje su najbolji srpski mladići s područja Hrvatske upućivani na ubrzanu obuku. Nakon toga vraćani su na prostore odakle su rodom i ustrojavali ondje podcentre za obuku, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati