Suočeni s kontinuiranim izumiranjem nacije i migracijom stanovništva, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević aktivno sudjeluje u pronalaženju riješenja za zaustavljanje bijele kuge. Gorući nacionalni problem ne uspjeva doći na dnevni red u Sabornici, a ni Vlada ne pokazuje previše sluha za suzbijanje gorućeg nacionalnog problema. Velika većina građana neće uopće ili će tek minimalno osjetiti pozitivne strane nove porezne reforme, dok će porezna stopa na ono što je za demografsku obnovu  nužno, ostati nepromjenjena.

Snižena stopa PDV-a od 13% po novome Zakonu o porezu na dodanu vrijednost odnosi se na dio dječje hrane i dječje sjedalice za automobile. Želimo poručiti da bi sanjenje PDV-a u ovoj stavci s 13% na 5% te njegovo postupno ukidanje pokazali dobru volju države i njeno aktivno sudjelovanje u pronatalitetnoj politici. Isto tako,  PDV od 5% za nadomjestke za majčino mlijeko i udžbenike za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje treba postupno ukinuti i na taj način što više rasteretiti obitelji s više djece.

S obzirom na negativan pronatalitetni trend koji trenutno vlada u Hrvatskoj, porezne mjere ove Vlade trebaju u ovom smislu biti progresivne i vrlo naglašene.

Za dječju opremu, kao ni za dječju odjeću, obuću, higijenske potrepštine i dr., nisu propisana porezna oslobođenja niti je propisana neka posebna, snižena porezna stopa. Na te proizvode plaća se porez na dodanu vrijednost po općoj poreznoj stopi od 25 posto. Hrvatska je zemlja koja si ne smije dopustiti da djeca spadaju u kategoriju luksuza, ali ni u kategoriju „općeg“. U mjesecima koji su pred nama smatramo kako treba težiti smanjenju stope PDV-a na 5% posto za dječju hranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine i sl. To treba biti neophodan  potez Vlade u poboljšanju demografske slike Hrvatske.

HSP AS inzistirat će na tom prijedlogu kao što smo inzistirali i na povećanju roditeljskih naknada, u čemu smo djelomice uspjeli te smo u tom smislu napravili najveći iskorak u hrvatskoj socijalnoj politici u zadnjih 15 godina.

Dr.sc. Vlatka Vukelić

Dopredsjednica HSP AS

facebook komentari

  • Sivooki

    Hehe, lijepo savladano deklarativno domoljublje i zavođenje glupih Hrvata.