Posavino rodna grudo moja, tu ostajem za vjeke vjekova

14

ORAŠJE – Prekrasnim koncertom Donja Mahala ispratila poplavu staru godinu i poručila da ima mladosti koja njeguje tradiciju svojega kraja i želi ostati gdje su svikli i obikli.

d_mahala_1Piše: Nada Koturić

Oraško mjesto Donja Mahala poznata je, uz ostalo, u oblasti kulture i umjetnosti po legendarnom i po mnogima najvećem hrvatskom glumcu Ivi Gregureviću. Tu tananu nit prema umjetnosti nastoje održati i u teškim kakva su post-poplavna vremena jer tijekom poplava voda je izravno ugrozila 245 donjo-mahalska doma, dok je puno veća brojka stradalih zgrada i objekata, i to najviše u Podbarskoj ulici, ističe predsjednik MZ Nikola Ilišević.

d_mahala_2Posavina još liječi poplavne rane

I dok mjesto još uvijek liječi poplavne rane, život se odvija. Ono što ulijeva toliko potrebnu nadu u bolje sutra jesu mladi koji sve češće, pa i iz ovog najvećeg oraškog mjesta , sve češće trbuhom za kruhom tražeći posao odlaze na zapad. Unatoč svemu, poplavama, a potom negativnim trendovima migracija, Donja Mahala je pokazala da ima snage nastaviti dalje.

Potvrdila je to na organiziranoj velikoj kulturno-zabavnoj večeri kojom je ispratila prošlu i započela novu godinu u lokalnom obnovljenom Domu kulture. Svu ljepotu mladosti pokazali su najmlađi članovi Kulturno umjetničkog društva Zora iz Donje Mahale. Osnovci su ponosno u folklornim nošnjama svojega kraja zaigrali posavsko kolo i pjesmom poručili: Posavino rodna grudo moja, tu ostajem za vjeke vjekova.

d_mahala_3Bura pljeska za najmlađe folkloraše

Malo je bilo sjedalica za sve Dono-mahalce, ali i brojne goste koji su željeli pozdraviti folkloraše. Pljeskom i burom ovacija nagrađivali su osobito najmlađe, goste , KUD iz okolice Tuzle te susjedni KUD Kralja Tomislava iz Tolise. Zvonile su tambure, šargija i violina, najviše posavska kola a da Donja Mahala prati tehnologiju potvrdili su multimedijalnim prikazom koncerta sa video zidom za one koji ipak nisu mogli ući u pretijesnu dvoranu.

Odličan voditeljski dvojac djevojaka Mišković-Živković, pokazale su sa koliko ljubavi njeguju lokalnu ikavicu i specifičan govor posavskoga kraja.-Ne stidimo se toga, dapače, nastojimo i kroz ovakav vid javnih nastupa istaknuti ljepotu naše posavske riječi, ističe Magdalena, inače profesorica, glazbenica ali i humanitarka koja je prošlu godinu obilježila pomaganjem malenim afrikancima.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

facebook komentari

 • Agromentum

  Na donjoj sliki ova mala livo je vjerojatno negdi od Tuzle, a ova desno iz Posavine. Na srednjoj sliki su gosti iz Slavonije.

  • Herceg-Bosna

   vidi se da je iz posavine oči lipe plave :))

   • Agromentum

    Je, lipa je, mislin čak da mi je malo i rodbina ali nisan siguran zato što dica brzo rastu, pa se ne zna ili zaboravi :))

    • cleuna

     Samo poslusajte Biskupa Komaricu prijatelju…ne prodajite zemlju.
     A Posavina je bila,jest i bice uvijek dio svih nas.

    • Herceg-Bosna

     kakve ti oči imaš, ha ?

     • Agromentum

      Hihi, jesi radoznala. Al’ reći ću samo tebi zato što smo prijatelji: imam oči boje mora – u ponoć. :))

     • Herceg-Bosna

      crne?

     • Agromentum

      Dođi na Makarsku rivijeru na ljeto, pa ćeš vidit’ :)) Ne boj se, u društvu ima većinom i drugih žena, što starijih, što mlađih. 🙂

     • Herceg-Bosna

      bolan ne bojim se ja nikoga hahaha
      a dobro kad bude lito eto mene podno biokove:))

 • peppermintt

  pozdrav Posavini Hrvata domovini 🙂

  • kvot

   HAO Orašje i Odžak 😀
   Drugospomenuti su Bošnjaci tiho okupirali.
   Ali nema veze, na bzinu vi svežete zastave.

   • peppermintt

    o ko nam se to javlja iz genocidne a , šta je kvote ne da savjest mira ? 😀

    • kvot

     Da, u pravu si. Kada čitam vaše ustaške bljuvotine i mržnju prema Srbima koju raspirujete. Toliko mi je teško što sam vas branio na Šeheru i Žepču.

     Pozdravlja vas Bob Dilan 😀

 • kvot

  Istina, ostade ih desetak iz Rijeke.
  Nije da im je baš rodna gruda,
  ali će tu biti mirni za vijek vijekova
  i mirisaće odozdo poljsko cvijeće.