Poskupljuju meso i mlijeko!

0

Meso i mliječni proizvodi te pojedine vrste voća i povrća od ovog mjeseca će, prema najavama proizvođača i trgovaca, ponovo poskupjeti, navodi Dnevni avaz pišući kako je rast cijena već zabilježen kod nekih proizvoda iz nabrojane grupe i da se novi cjenovnici opet spremaju.

Tako je teletina, u odnosu na ljetne mjesece, skuplja za devet pfeninga i za kilogram ovog mesa potrebno je, u prosjeku, izdvojiti 18,20 KM. Također, cijena žive vage teladi, goveda i krava bit će skuplja za skoro marku po kilogramu.

Piletina bi, prema najavama, trebala biti skuplja za oko 15 pfeninga, a blagi rast cijena, za oko dva posto, očekuje se i kod mliječnih proizvoda. Osnovni razlog je, kako tvrde proizvođači, slab urod kukuruza, dok, s druge strane, natprosječni urod pšenice nije utjecao na pojeftinjenje kruha i pekarskih proizvoda.

Mislim da će najave poskupljenja sirovog mesa i suhomesnatih proizvoda biti kratkog daha, jer za to nema realne osnove. Kukuruz ove godine jeste podbacio, ali je zato pšenica rodila iznad desetogodišnjeg prosjeka. S druge strane, 75 posto građana BiH ima problema s prilivom sredstava u obiteljski proračun te se bilježi značajan pad potražnje za mesom. Ono se kupuje tek u tragovima i došlo je do svojevrsne supstitucije s jeftinijim proizvodima, kaže tajnik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović.

U Udruženju poljoprivrednika Semberije objašnjavaju kako je cijena pšenice u BiH u odnosu na lanjsku pala za oko 30 posto, dok je brašno jeftinije za oko 20 posto. Također, ističu da je došlo do značajnog pada cijene pšenice i na svjetskoj burzi, dok je sva tržišta u regiji imaju u izobilju. I pored toga, cijene kruha i pekarskih proizvoda još su na razini onih iz 2010. godine.

Pratit ćemo daljnju situaciju, odnosno hoće li se snižena cijena pšenice zadržati i u sljedećim mjesecima. Ako se ne bude mijenjala, onda ćemo i mi reagirati, poručili su Avazu iz Udruženja pekara RS.

dnevnik.ba

facebook komentari