Pratite nas

Hrvatska

Posljednij pokušaj Vesne Pusić i Stjepana Mesića da uhljebe vjerne partijske kadrove

Objavljeno

na

vucic-mesic-pusic

Prije nekoliko dana je čitani internetski portal u iseljeništvu Fenix Magazin objavio vijest da je odlukom hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a na prijedlog aktualne Vlade RH i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, dužnost novog generalnog konzula u Frankfutu preuzeo Vladimir Duvnjak.

[ad id=”68099″]

Vijest sama po sebi ne bi bila čudna, da je ovo postavljenje redovito objavljeno u javnim glasilima, Narodnim novinama ili na stranicama Vlade RH, te da je imenovani nakon toga došao u Frankfurt i preuzeo dužnost.

Takva je, naime, redovita diplomatska procedura. Opozivi veleposlanika i generalnih konzula kao i odkuke o postavljenju, sukladno zakonu, trebaju biti objavljene. Nakon objave imenovani veleposlanik ili generalni konzul zatim odlazi u zemlju primateljicu i preuzima dužnost. U ovom slučaju ta je zakonska procedura zaobiđena, Vladimir Duvnjak je preuzeo dužnost, a mediji su tu vijest objavili i isti se u SR Njemačkoj, zemlji primateljici, predstavlja generalnim konzulom što je teško kršenje diplomatske prakse. Očigledno je da je se Vesni Pusić žurilo da u posljednji vagom sakrije i tako na četiri godine pokuša uhljebiti svoje vjerne partijske kadrove.

Mnogi su se čudili zašto predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije reagirala na listu prijedloga veleposlanika i generalnih konzula, a koji su došli iz MVEP-a, odnosno ureda Vesne Pusić, te zašto je tu listu supotpisala? Za razliku od bivšeg predsjednika Josipovića, koji je odlukom da u izbornoj godini neće supotpisivati prijedloge veleposlanika i generalnih konzula praktično čuvao mjesta za nadolazeću Vladu SDP-a, predsjednica Grabar Kitarović je listu supotpisala.

Uzimajući u obzir aktualnu situaciju to je u ovom trenutku bila izuzetno mudra odluka. Postignut je mir u kući, a s druge strane u izuzetno prljavoj kampanji, koje je hrvatska javnost svakodnevni svjedok, Zoranu Milanoviću i Vesni Pusić oduzet je važan argument kojim bi mogli napadati Predsjednicu da radi protiv Vlade, da ne radi konstruktivno na vanjskoj politici, itd. Ovom dolukom napravljen je mudar potez, oduzet medijski prostor u kojem bi se nepotrebno trošila i tako ostavljen prostor za novu Vladu, koja isto tako sve postavljene kadrove može smijeniti i postaviti one stručne i koji će usitinu provoditi vanjsku politiku u interesu Republike Hrvatske, a ne „regiona“. Smjena diplomatskih predstavnika je u domeni Vlade zemlje šiljateljice i u modernoj diplomaciji je to svakodnevna praksa, kada se radi o nekvalitetnim kadrovima.

Frankfurtski primjer imenovanja Vladimira Duvnjaka, inače intimnog prijatelja Stjepana Mesića, kojeg je očigledno zasvrbilo, pa je požurio sjesti na stolicu, je posljedni pokušaj Vesne Pusića i Stjepana Mesića da skriju svoje kadrove koristeći zrakoprazni prostor u kojemu je fokus javnosti usmjeren na kampanju. Osim Vladimira Duvnjaka, koji je poznat kao politički kameleon i treutno ima stranačku iskaznicu HNS-a, na listi koju je provukla Vesna Pusić skrio se je i Slobodan Mikac, odan HNS-ov kadar iz varaždinskog kraja, koji se, nakon mjesta pomoćnika ministra gospodarstva i ravnatelja APIU-a na kojima se nije baš iskazao, nada udobnoj sinekuri u Zürichu, uskoro će hrvatska i iseljenička zajednica vidjeti koji su sve stranački zaslužnici smješteni na dobro plaćena radna mjesta zahvaljujući igricama ispod stola Vesne Pusić i Stjepana Mesića, a sve na račun hrvatskih poreznih obveznika.

Vladimir Domić/Hrsvijet.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati