Posljednij pokušaj Vesne Pusić i Stjepana Mesića da uhljebe vjerne partijske kadrove

0
vucic-mesic-pusic

Prije nekoliko dana je čitani internetski portal u iseljeništvu Fenix Magazin objavio vijest da je odlukom hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a na prijedlog aktualne Vlade RH i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, dužnost novog generalnog konzula u Frankfutu preuzeo Vladimir Duvnjak.

[ad id=”68099″]

Vijest sama po sebi ne bi bila čudna, da je ovo postavljenje redovito objavljeno u javnim glasilima, Narodnim novinama ili na stranicama Vlade RH, te da je imenovani nakon toga došao u Frankfurt i preuzeo dužnost.

Takva je, naime, redovita diplomatska procedura. Opozivi veleposlanika i generalnih konzula kao i odkuke o postavljenju, sukladno zakonu, trebaju biti objavljene. Nakon objave imenovani veleposlanik ili generalni konzul zatim odlazi u zemlju primateljicu i preuzima dužnost. U ovom slučaju ta je zakonska procedura zaobiđena, Vladimir Duvnjak je preuzeo dužnost, a mediji su tu vijest objavili i isti se u SR Njemačkoj, zemlji primateljici, predstavlja generalnim konzulom što je teško kršenje diplomatske prakse. Očigledno je da je se Vesni Pusić žurilo da u posljednji vagom sakrije i tako na četiri godine pokuša uhljebiti svoje vjerne partijske kadrove.

Mnogi su se čudili zašto predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije reagirala na listu prijedloga veleposlanika i generalnih konzula, a koji su došli iz MVEP-a, odnosno ureda Vesne Pusić, te zašto je tu listu supotpisala? Za razliku od bivšeg predsjednika Josipovića, koji je odlukom da u izbornoj godini neće supotpisivati prijedloge veleposlanika i generalnih konzula praktično čuvao mjesta za nadolazeću Vladu SDP-a, predsjednica Grabar Kitarović je listu supotpisala.

Uzimajući u obzir aktualnu situaciju to je u ovom trenutku bila izuzetno mudra odluka. Postignut je mir u kući, a s druge strane u izuzetno prljavoj kampanji, koje je hrvatska javnost svakodnevni svjedok, Zoranu Milanoviću i Vesni Pusić oduzet je važan argument kojim bi mogli napadati Predsjednicu da radi protiv Vlade, da ne radi konstruktivno na vanjskoj politici, itd. Ovom dolukom napravljen je mudar potez, oduzet medijski prostor u kojem bi se nepotrebno trošila i tako ostavljen prostor za novu Vladu, koja isto tako sve postavljene kadrove može smijeniti i postaviti one stručne i koji će usitinu provoditi vanjsku politiku u interesu Republike Hrvatske, a ne „regiona“. Smjena diplomatskih predstavnika je u domeni Vlade zemlje šiljateljice i u modernoj diplomaciji je to svakodnevna praksa, kada se radi o nekvalitetnim kadrovima.

Frankfurtski primjer imenovanja Vladimira Duvnjaka, inače intimnog prijatelja Stjepana Mesića, kojeg je očigledno zasvrbilo, pa je požurio sjesti na stolicu, je posljedni pokušaj Vesne Pusića i Stjepana Mesića da skriju svoje kadrove koristeći zrakoprazni prostor u kojemu je fokus javnosti usmjeren na kampanju. Osim Vladimira Duvnjaka, koji je poznat kao politički kameleon i treutno ima stranačku iskaznicu HNS-a, na listi koju je provukla Vesna Pusić skrio se je i Slobodan Mikac, odan HNS-ov kadar iz varaždinskog kraja, koji se, nakon mjesta pomoćnika ministra gospodarstva i ravnatelja APIU-a na kojima se nije baš iskazao, nada udobnoj sinekuri u Zürichu, uskoro će hrvatska i iseljenička zajednica vidjeti koji su sve stranački zaslužnici smješteni na dobro plaćena radna mjesta zahvaljujući igricama ispod stola Vesne Pusić i Stjepana Mesića, a sve na račun hrvatskih poreznih obveznika.

Vladimir Domić/Hrsvijet.net

facebook komentari